изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:45 EEST
Собственици на земеделски земи в Кранево се вдигнаха на протест срещу “Натура 2000”    
ОбществоКранево. Плакати с надпис “Не на прикритата национализация”, “Не на “Натура 2000”, “Не превръщайте Кранево в защитена зона”, “Не гонете инвеститорите” издигнаха излезлите край пътя Кранево-Златни пясъци собственици на 1000 дка земеделски земи в землището на курортното селище,

предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Стопаните негодуват, че парцелите им попадат в проекта на “Натура 2000” към МОСВ. Проектът е съобрaзен с европейските изисквания, твърдят експерти от екоминистерството.
По данни на протестиращите спорните 1000 дка са разделени в три парцела, като част от терените са на първа линия край морския бряг, а други попадат на буферната зона на природния резерват “Балтата”. Собствениците твърдят, че квадратен метър край морския бряг на Кранево се продава за 150 евро, а земите, които не са в непосредствена близост до морския бряг – по 35 евро на квадратен метър. Хората обаче са притеснени, че инвеститорският интерес спада заради проекта “Натура 2000”, защото предприемачите не желаят да рискуват.
Протестиращите се опасяват, че с влизането в сила на ”Натура 2000” ще бъде спряно строителството и развитието на туризма в региона. Собствениците правят в момента подробен устройствен план за регулация на трите масива. Тяхното намерение е да променят статута на земеделските земи и върху тях да бъдат издигнати курортни селища. Те предвиждат да приемат декларация, която да бъде изпратена до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.
Според един от участниците в протеста – Борислав Маринов, 100 дка горски масив от Държавния горски фонд в местността Карабаш кола, който е бил предвиден за парк на Кранево, е бил заменен и вече е владение на частен собственик. Хората обаче подозират, че новите стопани са свързани с ДПС. Краневци твърдят още, че новият собственик е продал част от парцелите. По техни данни това е станало тази пролет.
Йорданка КАЛЧЕВА
 


Сходни връзки

Собственици на земеделски земи в Кранево се вдигнаха на протест срещу “Натура 2000” | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Собственици на земеделски земи в Кранево се вдигнаха на протест срещу “Натура 2000”
Автор: Anonymous да 2006-11-12 @ 09:58 EET

Нека сега тъпите комунисти и първановци ви асфалтират и бреговата ивица!

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди