изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 18:57 EEST
Турция се сбогува с Бюлент Еджевит (ОБЗОР)    
По светаАнкара. Бившият турски премиер Бюлент Еджевит беше погребан с държавни почести. Присъстваха десетки хиляди опечалени негови съграждани. Лидерът на левицата в Турция беше предан националист и символ на честност на фона на корупцията в турските политически среди.


Бившият журналист се превърна в бащата на социалдемокрацията в Турция, където доминираше политическата сцена в продължение на почти четири десетилетия заедно с основния си противник, консерватора Сюлейман Демирел, който беше в първите редове на поклонението пред тленните му останки.
В церемониите на държавното погребение взеха участие всички представители на турското държавно ръководство, президентът Ахмет Недждет Сезер и премиерът Реджеп Таийп Ердоган, висши военни. Сред присъстващите бяха и бившият и настоящият президент на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Рауф Денкташ и Мехмет Али Талят.
Министерският съвет реши да предложи специален закон и Бюлент Еджевит да бъде погребан в мемориалния комплекс за видни държавни личности в Анкара. Комплексът е изграден по решение на военния режим след последния военен преврат в страната (1980 г.), като е завършен окончателно през 1988г. Според закона, в него се погребват “президентите на Република Турция, близките другари по оръжие на Ататюрк и военните командири, участвали във войната за независимост, на длъжност командир на дивизия и по-висока длъжност.
Над 100 хиляди души присъстваха на погребението на Еджевит в Анкара. Погребението беше съпътствано и от инциденти, тъй като се проведе протестна акция срещу присъствието на действащия премиер на страната Реджеп Таийп Ердоган. Хиляди граждани скандираха лозунги за светския характер на държавата и срещу ислямизацията на страната . “Турция е светска държава и ще остане светска” скандираше събралото се множество при пристигането на премиера Ердоган в джамията, в която се отдаваше почит към починалия турски политик. Още по-бурно бяха скандиранията на гражданите при излизане на премиера и на министри от джамията. В същата атмосфера се състоя и погребението на Еджевит, отбелязва изданието.
Според анализатори антиправителствената демонстрация бележи увеличаването на безпокойството от засилване на ислямисткия профил на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Изданието припомня, че през 1974 г. Еджевит е дал заповед за навлизане на турските военни части в Кипър.
Хиляди турски граждани положиха цветя на гроба на Еджевит, а във въздуха бяха пуснати бели гълъби.
За сигурността по време на траурната церемония се грижиха около 2000 полицейски служители.
Лидерът на Партията на националистическата демокрация /ПНД/ Девлет Бахчели даде указания на членовете и симпатизантите на партията масово да присъстват на днешното погребението на Бюлент Еджевит, пише вестник “Заман”. По този начин лидерът на ПНД, който в продължение на три и половина години беше заедно в най-дълго просъществувалото коалиционно правителство с Бюлент Еджевит, няма да остави сам бившия си партньор при последното му пътуване, коментира изданието. В тази връзка ръководството на ПСР взе решение всички членове на най-висшия орган на партията – Съветът на председателите, както и ръководителите на провинциалните и на околийските организации да участват в церемонията по погребението на Бюлент Еджевит, посочва изданието.

Агенция Фокус” припомня:

Бюлент Еджевит почина на 5 ноември във военна болница в Анкара, където беше приет по спешност, след като получи инсулт. Той е избиран пет пъти за премиер на Турция.
През дългогодишния си политически живот Еджевит, лидер на Демократичната лява партия в Турция, преживя три военни преврата - на 27 май 1960 година, на 12 март 1970 година и на 12 септември 1980 година, като политик и депутат в парламента и оцеля при два атентата - единият през 1977 година в Измир преди парламентарните избори, а другият - в Ню Йорк. Друг опит за атентат срещу него на истанбулския площад Таксим е бил предотвратен след личната намеса на тогавашния министър-председател Сюлейман Демирел.
Символични за личността на Еджевит са именно изборите през 1977 година, когато създава правителство на малцинството при получени само 41,4% от гласовете. Правителството е бламирано и Сюлейман Демирел създава второто правителство на Националния фронт. За да свали това правителство, Еджевит предприема брилянтната акция с “11 депутати, които нямат дългове от хазарт”. В мотел край Истанбул се среща с въпросните 11 депутати от Партията на справедливостта на Сюлейман Демирел и с тяхна подкрепа сваля второто правителство на Националния фронт. Десет от тези единадесет депутати след това стават министри в третото правителство на Еджевит.
Бюлент Еджевит се оттегли от политиката след загубата на неговата Демократична лява партия на парламентарните избори през 2002 г., които бяха спечелени от Партията на справедливостта и развитието.
Петте му мандата на министър-председателския пост са свързани с ключови събития в новата история на Турция, сред които навлизането на турски военни части на остров Кипър през 1974 г.
 


Сходни връзки

Турция се сбогува с Бюлент Еджевит (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди