изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:29 EEST
КРАНЕВО ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ "НАТУРА 2000"    
Общество"Не на прикритата национализация" бе един от плакатите, които протестиращите вдигнаха на пътя Кранево - Златни пясъци

Собственици на земеделски земи в добричкото село Кранево  организираха в събота протестен митинг на главен път Кранево - Златни пясъци. Съорганизатор на митинга бе и местният Съвет по туризъм с председател Стефан Няголов. Селяните протестираха, че 1000 дка от земите им влизат в защитените територии на "Натура 2000". Екскметът на селото инж. Костадин Димов разказа, че 3 300 дка от земите на селото открай време са били в защитена екозона в района на резерват "Балтата", а други 2600 дка южно от Кранево, пък влизали в екопарк "Златни пясъци". "Считаме, че сме дали нашата дан  и не бива да се посяга на земите на хората" - добави Димов. Протестиращите споделиха още, че те самите са събирали помежду си пари, за да бъде изработен Подробен устройствен план /ПУП/ за земите им заедно с община Балчик. "Средно по 70-80 лв./дка платихме всички, които сме собственици на земи в тази зона" - добави Димитър Димитров. Първият етап от направения вече ПУП е одобрен от ОбС - Балчик и остават другите два етапа, които също щели да получат "зелена светлина", добавиха още протестиращите. "Сега, след като бе обявено в сайта на МОСВ, че тези територии попадат в защитената зона, инвеститорският интерес към тях започна да спада. Досега земя на брега на морето се търгуваше за 150 евро/кв.м, а най-навътре стигаше до 35 евро/кв.м, но вече никой не иска да купува, защото няма да може да строи" - коментираха още собствениците на земи.
Хората смятат, че така Кранево, което е разположено между двата големи курорта "Албена" и "Златни пясъци", ще остане едно некултивирано петно. В селото усилено се говорело, че и други 600 дка от земеделските земи на краневци щели да попаднат в зоната на защитените територии.
Кметът на община Балчик, в чийто граници влиза и село Кранево, смята, че селото трябва да се развива като туристически център и подкрепя собствениците на земи за изграждането на публична инфраструктура.
Още един факт притеснява краневци - около 100 дка от общинския горски фонд през пролетта, според тях, били актувани вече като държавен горски фонд, след което - заменени с парче от вътрешността на страната. "Това е точно на най-хубавото място, където имахме идея да изградим естествен парк и да съчетаем морето и гората. То и теренът за това беше предвиден. Но сега, гледаме, идват някакви, но не знаем и не можем да разберем кои са и кога е станала замяната. Има направени вече просеки в гората и тя се изсича. Може би е било през пролетта, но всичко е с подставени лица" - разказаха К. Димов и Борислав Маринов.
В резултат на протеста краневци ще изготвят декларация и подписка, които ще разпратят до всички институции.
 


Сходни връзки

КРАНЕВО ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ "НАТУРА 2000" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди