изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:51 EEST
ЧИТАЛИЩЕТО В СЕПТЕМВРИЙЦИ ИМА ВЕЧЕ СОБСТВЕН ДОМ    
Култура  Читалището в Септемврийци има вече собствен дом, похвали се кметицата на второто по големина село в община Каварна Вела Вълкова.      Новото културно средище представлява безвъзмездно предоставено от общината напълно обновено общинско жилище в центъра на селото. След преустройството му то разполага с библиотека, зала за събрания и репетиции и съблекалня.

За обзавеждането помогнали със средства ЕТ “Слави Атанасов”, Свинекомплекс - Септемврийци, “Ребел” ООД и “Агроспектър” ООД. Библиотеката ни обаче е бедна, особено с детска литература, обясни кметицата и призовава населението от цялата община да помогне за обогатяването й с нови заглавия.

   Новият си дом читалище “Никола Вапцаров” в Септемврийци получи след 38-годишно митарстване в чужди сгради и под наем. През това време не че не сме развивали дейност, но не можехме да се разгърнем напълно, да купуваме обзавеждане, носии, книги признава Вела Вълкова. Въпреки това към читалището функционират детски фолклорен танцов състав и група за автентични песни и обичаи от 15 жени. Двата състава участват редовно в международния фолклорен събор “С България в сърцето”, националния събор в Дебрене, празнични концерти в Каварна, честванията на Лазаровден. През тази година женската формация се завърна с грамота от Осмия Добруджански фолклорен събор “Богородица” в гр. Генерал Тошево.

Димитър АПОСТОЛОВ

 


Сходни връзки

ЧИТАЛИЩЕТО В СЕПТЕМВРИЙЦИ ИМА ВЕЧЕ СОБСТВЕН ДОМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди