изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:59 EEST
До 25 000 лева глоба за незаконно отсечено дърво в столицата    
ЕкологияДо 5 000 лева глоба за незаконна сеч от физическо лице и до 50 000 лева за юридическо лице предвижда нова наредба, внесена за разглеждане в Столичния общински съвет, съобщи за агенция "Фокус", позовавайки се на шефа на Дирекция "Зелена система" инж. Симеон Димчев.


Според Димчев тези санкции са за едно единствено отсечено дърво. "А ако се позовем на Наредба №1 на строителното министерство от 1991 година, която не е отменена, има възможност тези 5 000 лева да се увеличат пет пъти и да стигнат до 25 000 лева за физическо лице за едно дърво и до 250 000 лева за юридическо", посочи Димчев.

По сега действащата наредба глобата за незаконно отсечено дърво е до 100 лева.

"Такава наредба е трябвало да излезе от Министерството на регионалното развитие и благоустройството още през 2001 година, когато е приет Законът за устройство на територията. Но досега такава не е била изработена, защото документът е изключително тежък", обясни Димчев. Той поясни, че новият проект за наредба е бил изпратен в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, откъдето са я одобрили.

Димчев посочи, че по сега действащото законодателство са унищожени над 10 000 декара зелени площи, което е близо една трета от зеленината на София.

В новата наредба е предвидено още това на каква площ може да се строи, така че да не се унищожават дървесните видове, да се определя преди представянето на инвестиционния проект. В момента строителните разрешителни се издават на вече готовите проекти и "дърветата се обричат на смърт", защото трябва да се отсекат в хода на строителните работи.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

До 25 000 лева глоба за незаконно отсечено дърво в столицата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди