изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:09 EEST
ДПС-министър вдига с пъти екотаксата за стари коли    
НовиниДжевдет Чакъров крие от вносителите на употребявани автомобили сумата

Министерството на околната среда и водите крие екотаксата и таксата за регистрация, които ще плащат от догодина вносителите на употребявани автомобили. Двете сумите ще се увеличат в пъти с цел да осигурят приходи в държавния бюджет. Общото оскъпяване на внасяните в България стари автомобили ще компенсира изцяло отпадането на ДДС след влизането на България в ЕС. Това мнение сподели пред "Дарик радио" председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Анастас Тодоров.
От сдружението са изпратили писмо до екоминистъра Джевдет Чакъров, с което настояват ведомството да обяви публично с колко ще поскъпне екотаксата от следващата година. Това е от изключително голямо значение за бизнеса, тъй като той трябва да си изгради маркетингова и ценова политика, която да предложи на своите клиенти от 1 януари 2007 г.
Големият шамар за вносителите на леки коли обаче идва не само от увеличението на двете такси, а и от дефинирането на понятието "употребяван автомобил". Главният експерт в Националната агенция по проходите Цветан Стефанов обясни, че след първи януари догодина нови автомобили според Закона за данък добавена стойност ще са колите на възраст до 6 месеца от първата им регистрация и до 6 хиляди километра. След тази дата или километраж те вече са употребявани. В резултат на дефиницията екотаксата ще важи и за направо нови леки коли.
Купувачите на стари автомобили, които ги придобиват от юридическо лице, ще плащат ДДС в страната, в която е сключена сделката. Когато покупката е между две физически лица, данъкът не е плаща, разясни още експертът от Националната агенция по приходите.
В Европейския съюз обаче има изискване, според което за новите автомобили и физическите, и юридическите лица дължат ДДС, независимо дали са регистрирани по този закон.
До последно управляващите даваха да се разбере, че отпадането на ДДС за употребяваните автомобили ще се компенсира с такса за регистрация, която ще се събира от МВР. Дори се пусна слух, че тя най-вероятно ще бъде между 500 и 700 евро. Такава такса въведоха повечето от 10-те нови страни-членки на ЕС.

http://www.vestnikataka.com

 


Сходни връзки

ДПС-министър вдига с пъти екотаксата за стари коли | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди