изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:18 EEST
ОБЩИНИТЕ ИСКАТ МАЖОРИТАРЕН ИЗБОР НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И УВЕЛИЧЕНИЕ НА КМЕТСКИЯ МАНДАТ    
Общество  Николай Камов заяви, че той лично няма да подкрепи бюджет'2007, защото няма стъпка в посока децентрализация и "кметовете трябва да решават проблемите си на жълтите павета", защото парите се разпределят от министрите.

ПД "Социалдемократи" няма да подкрепи бюджет'2007 и ще предложи изменение на Закона за бюджета

Вчера в Добрич се проведе за шести пореден път Ден на диалога между законодателната и местната власт, на който присъстваха представители на всички осем общини в област Добрич, детутати от района и представители на областната управа. Поканата към тях бе отправена от кмета на Добрич Детелина Николова. Пред присъстващите Д. Николова, която е и член на УС на НСОРБ, представи исканите промени от общините, които да залегнат в един нов закон за местно самоуправление, тъй като самата тема на диалога бе "Новият мандат на местната власт - с нова законова рамка за развитие на местното самоуправление и децентрализацията". Д. Николова изтъкна, че сега действащият ЗМСМА е приет през 1991 г. и през изминалите години е променян 19 пъти, но е отесняла рамка за дейността на органите на местно самоуправление. Пред колеги и четирима от седемте депутати от Добрич Д. Николова добави, че общините искат в новия закон да залегне мажоритарен избор не само за кметове, а и за общински съветници. Сред предложенията на сдружението са и кметства да станат населени места с брой на жителите над 100 души, а понятието кметски наместник да отпадне. Да бъде въведен пряк мажоритарен избор и за кмет на район. "Наложително е въвеждане на мажоритарен елемент при избора на общински съветници с въвеждане на избирателни райони в общините. По този начин гражданите от всеки избирателен район ще знаят кой представлява техните интереси в общинския съвет, като ще могат да изискват той да се отчита пред тях. Освен осигуряването на ясна връзка избирател-съветник ще се създаде възможност "стойностните" кандидати да "вкарват" партиите в местната власт, а не обратното, както и да се повиши избирателната активност" - каза още Николова.

Николай Камов заяви, че той лично няма да подкрепи бюджет'2007, защото няма стъпка в посока децентрализация и "кметовете трябва да решават проблемите си на жълтите павета", защото парите се разпределят от министрите. Според депутата, така предложеният бюджет не защитава поетите ангажименти от тройната коалиция. Той добави още, че ПД "Социалдемократи" готви поправка в закона за бюджета, според която минимум 50 % от ДОД да остават в общините, в други общини да остават по 60-70 %, в някои по 100 % от данъка на физическите лица, а на най-закъсалите държавата да дава до 150 % дотации. Камов изтъкна още, че България е с най-много държавна администрация на глава от населението и според него, трябва да се освободи финансов ресурс със съкращаване на държавната администрация. Той добави, че темпът на растеж на държавната администрация у нас е 10 години за една.

Председателят на ОбС - Балчик Валентин Атанасов предложи да се увеличи с още една година мандатът на кметовете и местните избори да се провеждат заедно с президентските, за да не се губи излишно време и ресурс в избори. Кметът на Балчик Красимир Михайлов добави към тези предложения и още едно - част от данък печалба на фирмите, работещи на територията на общините, да остава в общинските бюджети или поне държавата да споделя този данък 50:50 с общините. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЩИНИТЕ ИСКАТ МАЖОРИТАРЕН ИЗБОР НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И УВЕЛИЧЕНИЕ НА КМЕТСКИЯ МАНДАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди