изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:44 EEST
"Социалдемократи" не одобряват заложените в Бюджет 2007 средства за здравеопазване и образование    
ПолитикаСофия. Политическо движение Социалдемократи не одобрява заложените в Бюджет 2007 средства за здравеопазване и образование. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” Славчо Георгиев, заместник-председател на ПД Социалдемократи и директор на Института за икономика и международни отношения.


„В рамките на предизборните ангажименти, поети от Коалиция за България беше увеличението на процента от брутния вътрешен продукт за здравеопазване до нива 6%. Не само, че не се изпълнява този ангажимент, но в сегашния бюджет има намаление на средствата за здравеопазване. Миналата година те бяха 4,4%, а тази година са 4,3%. Същото неизпълнение на предизборните ангажименти виждаме и в областта на образованието, където Коалиция за България и в частност БСП, пое ангажимент да увеличи още с Бюджет 2006 средствата за образование на 5%, а до 2009 година да стигнат 5,8%. Средствата, отделени за образование си остават на същото ниво 4,1% - 4,2%. В Бюджет 2007 намаляват и средствата, отделени за пенсии. Те стигат до 8,9% от БВП”, посочи Славчо Георгиев.
На въпрос възможно ли е причината за това структуриране на Бюджет 2007 да е съобразено със средствата, с които държавата разполага и да няма пари за реализиране на всички ангажименти, заместник-председателят на ПД Социалдемократи отговори: „При положение, че България увеличава относителния дял на Брутния вътрешен продукт, при положение, че страната поддържа 6 млрд. лв. излишък, който всяка година се отнема от българските граждани, естествено е, че пари има. Няма политическа воля да се решат тези проблеми. Правителството чрез своите действия подмени политическите обещания, които даде пред своите избиратели. Какво означава финансовият министър да обяснява на всички, засегнати от бюджета,че няма пари, а в същото време бюджетът да генерира излишъци и да се поддържа фискален резерв от 6 млрд.? Какво означава съотношението между преки и косвени данъци да е близо едно към четири, което е безпрецедентно за Европа и всички развити държави и в същото време да се обяснява, че има социална справедливост. Напротив, това съотношение способства за още по-голяма социална диференциация сред българските граждани. И това беше заложено именно от това правителство с Бюджет 2006, а същата тенденция продължава и с Бюджет 2007”.
Славчо Георгиев каза още, че за него много интересна ще бъде реакцията на правителството и на отделни министри за промени в бюджета преди неговото окончателно приемане. „Трима министри в това правителство са избрани като депутати от София. Това са министър-председателят Сергей Станишев, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и министърът на културата Стефан Данаилов. Тяхната позиция по Бюджет 2007, включително по бюджета за София ще бъде показателна за тяхното отношение към избирателите”, категоричен бе Георгиев.
От 14 часа днес в Пресклуб на БТА ще се проведе публично обсъждане по параметрите на Бюджет 2007.
Маргарита КОЛЕВА
 


Сходни връзки

"Социалдемократи" не одобряват заложените в Бюджет 2007 средства за здравеопазване и образование | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди