изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:09 EEST
Собственици на земи в Кранево и Шабла протестират срещу европейската екологична мрежа “Натура 2000”    
ЕкологияКранево/Шабла. В протестна декларация до президента на Република България, до председателя на Народното събрание и до министъра на околната среда и водите собственици на земеделски земи в Кранево настояват имотите им да не бъдат включвани в европейската екологична мрежа “Натура 2000”, предаде репортер на радио “Фокус” - Варна.


Втора поредна събота засегнатите излязоха на митинг в защита на собствеността си. Те негодуват, че цялото землище на курортното селище ще попадне в защитената зона и върху терените ще бъде забранено всякакво строителство. За 21 ноември е насрочено заседанието на Висшия експертен съвет по биоразнообразие и на него се очаква да бъдат приети терените, които страната ни ще предложи за включване в “Натура 2000”. Според инициаторите на митинга Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и горите са били длъжни съгласно чл. 9 от Закона за биологичното разнообразие да проведат обществени разяснителни кампании. Протестиращите ще се включат в понеделник в националния протест заедно със засегнати собственици от Иракли, Обзор и Бяла. Те са решени на използват всички начини, за да защитят имотите си. Мотивът им е, че Кранево е популярна туристическа дестинация, а екопроектът ще прогони желаещите да стоят ваканционни селища инвеститори.
Междувременно в Шабла също върви протестна подписка срещу “Натура 2000”. По данни на зам.-кмета Величко Макаков около 75 хил. дка в Шабленско попадат в екомрежата, което е около 40% от земите в общината. Към най-северния ни черноморски район вече има заявени сериозни инвестиционни намерения за изграждане на три голф игрища, яхтено пристанище, както и много ваканционни селища.
Йорданка КАЛЧЕВА

Повече подробности четете на www.focus-radio.net.
 


Сходни връзки

Собственици на земи в Кранево и Шабла протестират срещу европейската екологична мрежа “Натура 2000” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди