изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:29 EET
БАНКА ПРОДАДЕ ПРОИЗВОДСТВЕНАТА БАЗА НА "ХАН АСПАРУХ"    
НовиниРъководството на завода обмисля да оспори действията на финансовата институция в съда

Интернешънъл Ассет Банк е продала производствената база на завод "Хан Аспарух" на дъщерно дружество на бургаската фирма "Спартак", съобщиха в разпространено до медиите прессъобщение от добричкото предприятие. Новият собственик придобил имота за 2.5 млн. лв. с кредит от Райфайзен банк, твърдят още от "Хан Аспарух".
Така Интернешънъл Ассет Банк си възстановявала заедно с лихвите 1.4 милиона долара, които заплатила на Министерството  на  отбраната на Беларус като гарант по договор на завод "Хан  Аспарух".
От фирмата припомнят още, че заводът не успя да достави по този договор 10 самолета L-39 за Военновъздушните сили на Беларус, което рязко  влоши финансовото състояние на фирмата и доведе до скандалната оставка на тогавашното заводско ръководство начело с управителя Йордан Петков. По-късно той бе уличен в подправяне на документи, машинации при залагане на заводско имущество, разхищаване на средства от касата на фирмата. Районната прокуратура в Добрич образува срещу Петков наказателно производство, съгласно няколко члена - 194, 201 и 217, от Наказателния кодекс.
Фирменото ръководство на "Хан Аспарух" смята, че реализираната продажба от Интернешънъл Ассет Банк е против интересите на завода и противоречи на елементарните норми за бизнес етика в отношенията между банка и клиент. Затова завод "Хан Аспарух" обмисля възможността да оспори действията на Интернешънъл Ассет банк в съда. "Смятаме, че банката злоупотреби с нашето доверие и наруши постигнатата устна договореност заводът обратно да изкупи своята производствена база през октомври тази година. Недоумение поражда и цената, на която Интернешънъл Ассет Банк продаде имота на "Спартак" - тя е с 10% по-ниска от сумата, която завод "Хан Аспарух" предложи" - се казва още в прессъобщението.
От фирмата твърдят, че ситуацията става още по-комплицирана, защото в продадения имот има движимо имущество и инфраструктура, на които Районният съд в Добрич е наложил запор и Интернешънъл Ассет Банк не е възразила срещу това решение. "Спартак" АД, вече разбира, че в такава сложна ситуация е невъзможно да се разпорежда с имота" - добавят от "Хан Аспарух".
Преди дни администрацията на завод "Хан Аспарух" е получила писмо от новия собственик с предупреждение базата да бъде освободена до седмица от цялото движимо имущество. "Абсурдно е машини и други средства за производство, които представляват около 100 000 позиции и са натрупани през последните 50 години, да бъдат демонтирани в такъв кратък срок. Не по-малко абсурден е и наемът, който "Спартак" иска за съхраняване на имуществото - по 5000 евро на ден! Очевидно пътят на конфронтация, избран от "Спартак" АД, на някого му се струва по-успешен" - заявяват от добричката фирма.
 


Сходни връзки

БАНКА ПРОДАДЕ ПРОИЗВОДСТВЕНАТА БАЗА НА "ХАН АСПАРУХ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди