изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:22 EEST
100 ГОДИНИ ЗЕМЕДЕЛСКО ОБРАЗОВАНИЕ В ДОБРИЧ    
Интервюта

ДА ВЛЕЗЕМ В ЕС С ОПТИМИЗЪМ И НОВАТОРСКИ ДУХ

Пред НДТ директорът на Професионалната гимназия по аграрно стопанство инж. Господин Господинов



 

 

Инж. Господинов, представете ръководената от Вас професионална гимназия?

Професионалната гимназия по аграрно стопанство в момента има 417 ученици, от които 93 са момичета. Възпитаниците ни са разпределени в 20 паралелки. В училището работят 72 души, като 46 са педагогически персонал, а 26 – непедагогически. Специалностите, в които се обучават нашите ученици, са “Механизация на селското стопанство”, “Монтьор на селскостопанска техника”, “Земеделски техник”, “Икономист мениджър”, “Оператор в хранително-вкусовата промишленост”, “Електрификация на селското стопанство” и “Електрообзавеждане на транспортна техника”.

Какви са перспективите пред учениците, които завършват тази гимназия?

Имайки предвид района, в който живеем, би трябвало, а и имаме наблюдения за това, че реализацията на около 70 процента от нашите ученици е в селското стопанство. 25 процента продължават образованието си във висши учебни заведения, а пет на сто се реализират в други области.

Как е уреден въпросът с практиката по време на учебния процес, предвид и специфичната насоченост на професионалната гимназия?

До миналата година имахме предоставени 1134 декара от Държавния поземлен фонд. Но те са на голямо разстояние /около 40-45 км/, срещаме трудности с транспорта, с цялостното обслужване и обработката на почвата, а и земите са четвърта и пета категория. Затова написахме едно писмо до Министерството на земеделието и горите да бъдат отнети земите, да ги върнем на Държавния поземлен фонд. Сега отново направихме запитваме към Областната дирекция “Земеделие и гори”, откъдето ще очакваме отговор за някъде от 80 до 100 декара около град Добрич, на разстояние не повече от 10 километра.

Но ние имаме два полигона от по 15 декара, където в момента провеждаме учебната и производствена практика.

Освен това, предприехме сериозна инициатива да водим изнесено обучение във фирмите. Става дума за специалностите “Оператор във хранително-вкусовата промишленост, където учениците са разделени на “Месо” и “Мляко” и си водят учебната практика в реални условия. А за специалностите “Механизация на селското стопанство”, “Монтьор на селскостопанска техника” и “Земеделски техник” практиката е във фирми от бранша. По същия начин е уреден въпросът и с другите специалности. Ние имаме сключени договори с фирмите. Много добри отзиви получаваме от техните ръководители, както и самите ученици. Всъщност ние по този начин гледаме в бъдещето. Нашите ученици трябва да бъдат по-близо до работодателите, за да могат те да видят техните качества и да си изберат кадри, които ще вземат на работа след завършването им.

Работи ли се в посока повишаване квалификацията на преподавателския състав?

В нашата гимназия имаме 46 преподаватели, от които около 18 са машинни инженери, имаме също агрономи, зооинженери, квалифицирани учители в специалността “Оператор в хранително-вкусовата промишленост”. В момента, във връзка с влизането ни в ЕС, всички преминават курсове на обучение - компютърна грамотност, семинари относно оценяването и изравняването на стандартите в ЕС и т.н.

Утре е кулминацията на проявите по повод отбелязването на 100 години земеделско образование в Добрич. Какво предвижда програмата?

От 9 ч. сме поканили всички бивши ученици, учители, директори, както и приятели на нашата професионална гимназия, да разгледат музеите. Те са уникални не само за региона, но и, според нас, за цялата страна. Единият е с фотоси, а другият – с техника. Фотосите са още от самото начало - от 1906 година до края на 20 век. Има снимков материал, в който е отразено земеделското образование в нашия град.

В 10.30 ч. Духовият оркестър ще покани в зала “Добрич” учениците, учителите, нашите гости. Ще прозвучат химнът на Република България и “О, Добруджански край”, ще има приветствия, както и мултимедийно представяне. В тържествения концерт ще участват камерният оркестър, балет “Артемида”, ПФА “Добруджа” и народната певица Калинка Вълчева, ще ни поздравят възпитаници на СОУ “Св. Климент Охридски”. Накрая на сцената ще излезе нашата съгражданка фолкпевицата Димана. В по-късните часове на деня ще се състои благотворителната вечер, която вече е традиция. Тази година целта е събиране на средства за обзавеждане на кабинет по практика за селскостопански машини. Поканили сме фирми, занимаващи се със земеделие, на които разчитаме да ни помогнат.

- И накрая – Вашето пожелание към учениците и преподавателите в гимназията.

Благодаря на всички – бивши и настоящи възпитаници и преподаватели, служители, за това, че са успели да съхранят нашето училище. Това ни дава основание да възродим нашия авторитет в аграрното образование. И нека с оптимизъм и новаторски дух да влезем в Европейския съюз.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

100 ГОДИНИ ЗЕМЕДЕЛСКО ОБРАЗОВАНИЕ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди