изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:00 EET
ИЗКУСТВОТО ПРОМЕНЯ ДЕЦАТА И ГИ ПРАВИ ПО-РАЗЛИЧНИ    
НовиниПред НДТ директорът на СОУ "Св. Климент Охридски" Юлияна Герасимова по повод патронния празник на учебното заведение. Тя е категорична, че училището е огледален образ на обществото ни

- Г-жо Герасимова, какво е самочувствието на преподавателите и учениците в деня на патронния празник на СОУ "Св. Климент Охридски?
- Според мен, самочувствието е високо. Ето, в сряда те показаха отново на сцената, че наистина могат да правят това, за което ги обучаваме. Нашите деца се проявяват не само в областта на изкуствата, няма сфера от образованието, в която ние да не сме се включили. Включително и в екологични проекти, в областта на здравното образование... Що се отнася до физическата култура и спорта нашите деца също са на първи места. Освен това, нашият отбор по хокей на трева е уникален в Добричка област. Така че, стремим се да възпитаваме децата ни във всички сфери на образованието и на живота.
- Какви са последните подобрения, които бяха на правени по отношение на материалната база?
- Беше поставена нова дограма на целия втори етаж, направена бе и външна мазилка на лицевата част на сградата. Ремонтирахме и част от покрива, където имаше течове. Но друга, също съществена придобивка е, че Общинският съвет гласува столът на училището да бъде отдаден на концесия. Това означава, че тази придобивка ще бъде много добра в материално изражение за децата и родителите.
- СОУ "Св. Климент Охридски" често е наричано училище по изкуствата. Нека отново да припомним направленията, в които работят децата и преподавателите.
- Аз още веднъж ще го кажа - благодарна съм на журналистите, защото вие бяхте първите, които ни нарекохте училище по изкуствата. Често по празници, конкурси и състезания вие сте много близко до нас и наистина виждате, че децата в училището творят във всички области. Започвам от музиката, защото това е профилът, който първи е създаден в училището. Обучаваме децата във всички видове изпълнителско музикално изкуство - класически и народни инструменти, поп и джаз пеене, класическо и народно пеене. Следващият ни профил е хореография - имаме български народни танци, а от тази година започнахме и модерни танци. За последното все още има какво да разширяваме и обогатяваме. Надявам се, продължавайки да приемаме ученици в следващите години в профила "Модерни танци", да покажем, че децата на Добрич и областта могат да творят и в тази област. Другото ни направление е изобразителното изкуство - приложно и изящно, но в рамките на разширено обучение, тоест до 8 клас включително. Всъщност преди няколко години общинската сесия не гласува профилът да бъде прехвърлен при нас. Сега той е в друго училище - СОУ "Дора Габе".  И така, ние обучаваме децата до осми клас по изобразително изкуство и смея да твърдя, че постиженията са много добри. Имаме едни много добри преподаватели. Разполагаме с пет кабинета по изящно и приложно изкуство. Развиваме и някои характерни приложни изкуства - стъклопластика, енкаустика - древна техника, оставена ни като наследство от Тодор Балев, който беше преподавател при нас, както и иконопис. Така че, стремим се да разширяваме и работата по приложни изкуства.
- Въпреки че се досещам какъв ще бъде отговорът, искам все пак да попитам помагат ли родителите? Какви са като цяло отношенията на ръководството на училището с тях?
- Имаме едно много действащо настоятелство, едни отговорни родители, за което използвам случая да изкажа огромната си благодарност. Те винаги са били плътно до учителите и училищното ръководство. Например, на 4 и 5 ноември ние направихме съвместно обучение на родители и учители за това, че трябва да знаем как да общуваме с децата си и у дома, и в училище. Говорихме по теми като агресия и насилие, интегриране на деца със специални образователни потребности, обучението в областта на наркоманиите и здравното образование.
Не искам да кажа, че нямаме проблеми. Има и родители, които не винаги съдействат. Но в повечето случаи застават плътно на страната на нас, учителите, и заедно се стремим да помогнем на децата. Защото времената, в които живеем са много трудни. Знаем какво става във всички училища и ние не сме застраховани от това насилие в обществото. Защото училището е огледален образ на обществото ни и ние наистина не сме застраховани, въпреки че винаги твърдим, че изкуството променя децата и ги прави по-различни. И това е факт - нашите деца са наистина по-различни. Но така или иначе се промъква онова другото, което е грозно и пошло. И, за жалост, насилието и агресията ги има и в деца, които са при нас.
И отново във връзка с въпроса - бих искала да изтъкна, че срещаме голямо съдействие и разбиране и отстрана на община Добрич.
- Какво ще пожелаете на учениците и преподавателите по повод патронния празник?
- Пожеланието ми е преди всичко да бъдат живи и здрави - децата ни, колегите, родителите. За да можем заедно да вършим това, за което всъщност ние, като техни преподаватели, предполагам, че сме отдали живота си.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ИЗКУСТВОТО ПРОМЕНЯ ДЕЦАТА И ГИ ПРАВИ ПО-РАЗЛИЧНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди