изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:47 EEST
ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ БИЛ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ПЕХЛИВАНЛЪК, А НЕ ЗА ГЬОНСУРАТЛЪК    
Общество  Това бяха само част от дебатите, които породи докладната записка относно искането на управителя на "Тролейбусен транспорт" за продажба на имоти, собственост на дружеството. Кметът Детелина Николова представи пред съветниците искането на фирмата да й бъде разрешено да продаде имоти, за да погаси натрупаните задължения. Въпреки гледането й в комисии, в залата духовете се разбуниха при представянето на докладната и се завихриха дебати, които продължиха повече от час.

Л. Росенов призова към конструктивно мислене и припомни, че предишният управител е бил от червените, за което е бил подкрепян от тях, а са правени опити да бъде съборен от сините. "Сега този не е от нито едните, нито от другите и се опитваме да му пречим и от двете страни" - каза още Л. Росенов. След него думата взе Свежен Петров, който заяви на чист български: "Точно тук е мястото, където трябва да се прави пехливанлък. Ако не е ясно - пехливанлъкът е вид борба. И тук е мястото за политически пехливанлък, а не за гьонсуратлък". Последва реплика от арх. Емилия Добрева, която на всеослушание заяви: "Никога не съм се чувствала като никакъв вид пехливанин, но не трябва да позволяваме на управителя сам да продава. След дългата говорилня, в крайна сметка градските избраници се обединиха около разрешение за продажба само на един имот от предложените 4, като гласуваха началната тръжна цена да е 380 хил. лв. Съветниците избраха и петчленна комисия от своя състав, която да помага на управителя на дружеството при подготовката на търга. След гласуването за НДТ управителят на фирмата коментира: "С това, което сега гласуваха, няма да се решат проблемите на "Тролейбусен транспорт". Дори и да се стигне цена на търга за този имот от 400-500 хил. лв., задълженията не могат да се покрият с тях, защото са 1 300 000 лв. В залата не знаят, че ежемесечно от лихви трупаме по 10-12 хил. лв. Задължения над 300 хил. лв. се  разсрочват само от министъра на финансите, но при условие, че две години фирмата е работила на печалба. Аз се боря и тази година да я доведа, дори и с 1000 лв., но на печалба, за да мога да искам разсрочване на задълженията. Само към държавни институции - НОИ, НАП и други, има натрупан дълг от 900 хил. лв. Въпреки това, ако им преча на БСП, съм готов да си подам оставката".

Съветниците одобриха искането на кмета да бъдат отпуснати 55 хил. лв. за организацията на международната конференция "Биоенергия" от капиталовите разходи, като Д. Николова от трибуната заяви, че част от средствата ще бъдат възстановени от таксите за участие в проявата. Международният форум се организира от добричкото кметство по проект, спечелен от Европейската комисия. Стойността на проекта е 31 511 евро, а останалата част е съфинансиране от кметството. Приети бяха предложенията на зам.-кмета Иван Колев за прекратяване на съсобствености като цяло. Единствено бе отхвърлено това искане за УПИ по бул. "Русия".

Спор настана отново в залата, когато се стигна до искането на "Жилфонд-инвест" за съгласие за учредяване на договорна ипотека върху "Общежитие № 2" по ул. "Калиакра". След преливане от пусто в празно и перчене пред камерата на тв "Добруджа", в крайна сметка се оцени това, което се прави от дружеството, и с 29 "за" точката мина. Прие се внесената от арх. Добрева докладна за прекратяване на съсобственост по ул. "Ив. Пенаков", като се гласува като обезщетение общината да получи 30 % върху разгърнатата застроена площ на обекта.

Питане за това кой дава категоризация на павилиони за това да работят с удължено работно време и кой дава строителни разрешения на обекти да изграждат масивни стълбища върху публична общинска собственост отправи от залата общинският съветник и председател на комисията по търговия, услуги и туризъм Валентин Николов. На питането отговори арх. Станчева, която зачете два члена от Закона за устройство на територията и заяви, че въпросите трябва да бъдат отправени писмено, щом съветниците искат писмен отговор. Марин Джамбазов от място се включи в говорилнята и с твърде рязък тон репликира станалата току преди това арх. Добрева. Дамата се засегна от по-рязкото обръщение на колегата си и заяви, че се срамува от такова поведение като съветник. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ БИЛ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ПЕХЛИВАНЛЪК, А НЕ ЗА ГЬОНСУРАТЛЪК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди