изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:04 EET
СЪЗДАВАТ АСОЦИАЦИЯ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНИЯ И СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ    
НовиниЕдин от основните проблеми е голямото обезлюдяване на селските райони. Този вид туризъм е мит на национално равнище, но изключителна възможност на местно ниво

В Добрич се създава Асоциация подпомагане на екологичния и селски туризъм. В нея ще бъдат включени представители на местната власт, собственици на малки хотели и др. Целите и предметът на дейност на асоциацията бяха представени от Клара Димитрова - помощник ректор в Международния колеж и директор на Центъра за професионално обучение към висшето училище. Тя взе участие в проведения семинар на тема "Екологичният и селски туризъм в Североизточния регион - състояние и тенденции". Форумът бе организиран по проект "Екологичният и селски туризъм - алтернатива за заетост в област Добрич и община Антоново", реализиран от сдружение "Добруджанско аграрно и бизнес училище" в партньорство с Международен колеж ООД, с подкрепата на програма ФАР.
Идеята е асоциацията да бъде сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Тя би могла да подава ценна информация за новите европейски изисквания, съвети във връзка с финансирането на малкия и среден бизнес, да помага с реклама, квалификация на кадрите и т.н.
Селският туризъм е алтернатива на масовия туризъм и на засилващата се урбанизация в курортите, каза в своята лекция гл.ас.д-р Станислав Иванов. Той говори на тема "Селският туризъм - мит или възможност за българската икономика". Фактори за развитието на този вид туризъм са екологично чистата среда и неподправеният селски бит. Характерно е това, че не се изискват висока професионална квалификация на домакините или пък значителни инвестиции. Селският туризъм създава заетост в населените места, за които няма друга алтернатива извън селското стопанство. Сред слабите страни обаче са лошата инфраструктура и слабата реклама. В България в момента има повече от 200 села с над 500 регистрирани къщи за селски туризъм. Според гл.ас. д-р Станислав Иванов, селският туризъм не би могъл да дава повече от 1 процент от приходите от туризъм в страната. Ето защо той е мит на национално ниво. В същото време обаче е изключителна възможност за някои общини на местно равнище. Той предложи различни действия за стимулиране на селския туризъм - възстановяване на разрушени или изоставени църкви и манастири, развитие на инфраструктурата, провеждане на фолклорни фестивали в селата, включването в брошури, каталози, интернет страници, резервационни системи и т.н. По време на форума като изключителен проблем бе изтъкнато голямото обезлюдяване на селските райони.
 


Сходни връзки

СЪЗДАВАТ АСОЦИАЦИЯ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНИЯ И СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди