изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:10 EET
ЕП потвърди затварянето на двата блока на АЕЦ    
Европейски съюз
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Джефри ван Орден за България. В доклада обаче не влязоха предложенията за гъвкав подход за датата на затваряне на блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй“ и за признаване на македонско малцинство у нас.


Евродепутатите приеха текст, в който се казва, че България трябва да спази договорените срокове за затваряне на двата реактора, а Еврокомисията на свой ред да изпълни ангажиментите си за финансово компенсиране на страната. Самият Ван Орден, който предложи "гъвкавия подход" изказа своето разочарование от гласуването. Така гласуван, текстът е в съзвучие с позицията на Еврокомисията, която също смята, че договорените срокове за затваряне на 3-ти и 4-ти блок трябва да се спазват. Обсъждането на докладите за България и Румъния приключи снощи. Във финалното си изказване Ван Орден отново призова за гъвкав подход за двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ без каквито и да било компромиси с безопасността, която остава абсолютен приоритет. В доклада си той настоява България да наблегне на борбата срещу организираната престъпност и корупцията. В дискусията в ЕП вчера взе участие и комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен, който изтъкна, че от септември досега в България е отбелязан видим напредък в редица критични области. Открито не беше поставен въпросът за налагане на предпазни клаузи от 1 януари, за каквито настояваха германски евродепутати.
.
 


Сходни връзки

ЕП потвърди затварянето на двата блока на АЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди