изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:58 EEST
ГЛОБЯВАТ РАБОТНИЦИ ЗА ТОВА, ЧЕ НЕ ИЗПОЛЗВАТ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА    
Новини106 проверки по спазване на трудовото законодателство са извършени през ноември. Съставени са 16 акта

Почти 15 пъти е нараснал тази година броят на работниците, които са санкционирани за това, че не използват предоставените им лични предпазни средства. Миналата година случаите са били 3-4, а сега са над 50. Глобата е от 20 до 250 лева. Това съобщи вчера директорът на дирекция "Областна инспекция по труда" инж. Младен Мартинов и добави, че най-много са случаите в отраслите селско стопанство и строителство. Наблюденията сочат, че все повече работодатели спазват изискванията и осигуряват предпазни средства, но работниците не ги използват. При един от инцидентите, например, работник е пострадал след падане от високо, като не е използвал предпазен колан. Други пък били наранявани от падащи предмети, защото нямали каски.
Ноември е сравнително спокоен и безпроблемен месец за Областната инспекция по труда, сочи статистиката. Извършени са 106 проверки по спазване на трудовото законодателство, съставени са 16 акта, посочи инж. Младен Мартинов. Най-честите нарушения отново са неизплащане на работни заплати /основно поради влошено икономическо състояние на дадена фирма/, неизплащане на обезщетения при прекратяване на трудовите правоотношения, неначисляване на клас за прослужено време и т.н. Продължават и проверките за безопасни и здравословни условия на труд.
Вече е набелязана плановата дейност на инспекцията по труда за следващата година. Една от националните кампании, по които ще се работи, е спазване на изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятия за преработка и консервиране на зеленчуци, в това число и базите за съхранението им и тържищата. От януари до края на септември 2007 година ще се проверяват и производствени дейности, които в голяма степен пораждат мускулно-скелетни увреждания на работещите. Това е инициатива на Международната организация по труда, обясни инж. М. Мартинов. Целта е да се прецени какво е нивото на травматизъм и какви мерки могат да бъдат взети. Става дума основно за селското стопанство, транспорта, строителството и т.н.
 


Сходни връзки

ГЛОБЯВАТ РАБОТНИЦИ ЗА ТОВА, ЧЕ НЕ ИЗПОЛЗВАТ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди