изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:22 EEST
Желев: Прилоша ми, като прочетох досието на Петър Берон    
НовиниАгентите на Шесто бяха първите, които се втурнаха да горят архивите. Това заяви пред Би Ти Ви д-р Желю Желев, бивш президент на Република България.

Допускам, че има унищожени архиви на бившата ДС, защото има заинтересувани хора от това, допълни той.

Той не отрече думите на генерал Атанас Семерджиев, че през 1990 година наистина е бил поставен въпросът за досиетата.
Тогава се появиха различни мнения, започна спор и се взе решение да се натоварят няколко човека, които да участват комисията към МВР и да се занимаят с тази задача, уточни Желю Желев.

Припомняме, в този период ген. Семерджиев бе вицепрезидент на тогавашния президент Желев.

Той припомни, че началото на 1990 година е била изпълнена с други вълнения, с предизборни митинги и темата за преструктурирането на архивите е останала някак на заден план.

Не си спомням какво се случи обаче след разискването на въпроса с досиетата, вниманието се отклони и аз не мога да кажа какво се случи с тези архиви, каза Желев.

Той посочи, че за първи път чува новината, че досиетата се намират в тайно хранилище в България.
Не мисля, че има такова нещо, продължи Желев, според мен архивите просто са преместени някъде, но аз не мога да кажа къде.

Когато през 1990 година ме избраха за президент, спомням си, че имаше един човек, който много настояваше да го прима в кабинета. Този човек беше Димитър Иванов.
По това време аз не знаех кой е Димитър Иванов, но реших да се срещна с него, защото беше много напорист. Оказа се, че той е директор на 6-то управление на Държавна сигурности дойде да ми каже, че архивите не са унищожени, поясни Желю Желев.

На въпрос какви са били мотивите на Димитър Иванов, Желев отговори, че най-вероятно е търсел съдействие и посочи, че не знае какви са били личните му мотиви за тази среща.

На въпрос какво се е случило с досието на Георги Марков, Желев категорично отговори, че никакви документи не са били намерени.
Има документи на КГБ обаче, които доказват, че българските специални служби в съучастие с КГБ са убили Георги Марков, категоричен бе Желю Желев.

Попитан как в ръцете му е попаднало досието на Петър Берон, Желев отговори, че министърът на вътрешните работи по времето на Андрей Луканов, Пенчо Пенев е дошъл при него с молба да се види какво се случва навън.

Поводът бяха всички онези плакати, които се лепяха около централните държавни заведения и които съдържаха информация за агента Бойчо, поясни Желев.
Имаше предположения, допълни той, че това е Петър Берон, но не бяхме сигурни, а трябваше да разберем, защото по това време Берон вече беше станал лидер на демократичната опозиция.

Припомняме, Берон подаде оставка като лидер на СДС именно след този скандал с досието му.

Желев разказа още, че след като Пенев му донесъл досието той го е помолил да остане при него в кабинета, за да не го обвини някой, че е скрил това досие.

Ужасих се като го прочетох. Бяха мъчителни 3 часа и половина, прилоша ми, едва успях да издържа до края, каза Желев.

Той обясни, че в него е имало доноси от рода на - къде се събира Екогласност, какви инициативи има, кой какво е казал и прочие.

Явно го бяха излъгали, че досието му е унищожено.
Той обаче има досие и е бил сътрудник на 6-то управление на ДС,категоричен бе д-р Желю Желев.

Попитан къде е сега това досие и какво се е случило с него, Желев отговори, че след като е било прочетено вече, министър Пенев го е взел и го е занесъл някъде.
Аз обаче не знам къде е това досие сега и дали не е унищожено, каза в заключение д-р Желев.

http://news.ibox.bg

 


Сходни връзки

Желев: Прилоша ми, като прочетох досието на Петър Берон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди