изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:36 EEST
Спорен е въпросът за работата на хората, които са определили кои територии влизат в “Натура 2000”, според еколози    
ЕкологияСофия. В отворено писмо до министъра на околната среда и водите Джевджет Чакъров
екоорганизацията “Зелен алианс” заявява, че е спорен въпросът за работата на хората, които са определили кои територии ще влизат в екомрежата “Натура 2000” и това вреди на екоорганизациите като цяло.


“В този изключително напрегнат момент на социално напрежение около определяне на териториите за включване в “Натура 2000”, ние еколозите от “Зелени патрули” и Алианса на обединените НПО “Витоша-2002” сме длъжни да обърнем внимание на обществеността и на Вас около обстоятелствата, определящи териториите за включване в “Натура 2000”.
Естествено, че ние като еколози сме заинтересовани, използвайки изключително навременната и добра европейска програма “Натура 2000”, да защитим възможно най-голяма територия от страната. Естествено е, че имаме и аргументите за това, но в случая става въпрос за нещо съвсем друго -
за компрометиране на екодвиженията в България, придобиване на безценица на територии от страната, които на по-късен етап биха донесли баснословни печалби, опит да се дискредитира Европейската програма “Натура 2000”, твърдят от “Зелен алианс”.
Те определят работата по “Натура 2000” като опит на шепа псевдоеколози, които години наред взимаха пари за проекти, които не реализираха и които нямаха съществено значение за опазване на българската природа, да обърнат внимание върху себе си, опитвайки се да се легитимират като еднозначни защитници на природната среда, както и като опит да се игнорират сериозните общественозначими организации, които години наред работят и делата им имат обществено признание.
“Никой от екологичните движения не е упълномощавал който и да е да работят по тези програми. Не е ясно министърът на околната среда и водите как е определил точно тези хора и точно тези организации да работят по “Натура 2000”, използвайки доста ограничения им и съмнителен научен потенциал. В същото време съвсем целенасочено огромната маса от екоорганизации и техният, доказал качествата си в безброй проекти научен потенциал, се държат в неведение и в един момент се поставят пред свършен факт.
При изготвяне на предложенията за съответните територии не са взети под внимание мнението на хората, които живеят там, също така на общинските съвети и на кметовете. Не е споменато, кои от защитените ендимиди се намират в тези територии и не са подложени на обсъждане от независими експерти. Според нас са налице политически ходове, чийто проводник са “Зелени балкани” и компания, целящи дискредитиране програмите на европейския съюз.
Абсолютно невярното твърдение на тези организации, че представляват българското екодвижение и от тяхно име взимат безумни решения и дискредитират цялата екологична общност. Искаме да напомним, че от 2002 година насам на всички конференции на екологичните неправителствени организации, спазвайки приетите морален кодекс и механизъм по избор, правото да представляват екологичната българка общност е представено на съвсем други организации и личности.
Опитът 37% от Република България да бъде неутрализирана, използвайки Европейските добри намерения и възможности за защита на нашата природа си е национално предателство”, казват още еколозите.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Спорен е въпросът за работата на хората, които са определили кои територии влизат в “Натура 2000”, според еколози | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди