изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:51 EEST
Ражда ли се нова десница с появата на ГЕРБ като политическа партия?    
Интервюта  Бойко Борисов, неформален лидер на ГЕРБ, в интервю за предаването “Коритаров Live” по Нова телевизия


Водещ: Толкова пълна Зала номер 1 на НДК отдавна не е имало, когато се говори за политическо събитие. Защо избрахте толкова нетрадиционна форма за откриване на форума си, г-н Борисов, като ви казвам разбира се преди това добро утро и добре дошли.
Бойко Борисов: Добър ден. Благодаря ви. Е, не традиционно, по принцип не бива и да се преиграва, и да се обсъжда толкова много. Направихме го в голяма зала, защото действително имаше много желаещи, стотици хора останаха отвън, идваха, оплакваха се, защото всичките искат да са учредители, но в същото време аз мисля, че охладих ентусиазма им на тези, които считат, че ако си учредител, това ти гарантира нещо в бъдеще.
Водещ: Е, никой не е идвал да казва: “Ако съм учредител, това ми гарантира нещо”, но са се надявали.
Бойко Борисов: Аз съм длъжен да се гарантирам от това мислене.
Водещ: Не е много обичайно да се започва с такъв традиционен български фолклор. Обикновено се започва със скандирания или “СДС, СДС; ДСБ, ДСБ; БКП, БКП” и изведнъж фолклор.
Бойко Борисов: Напротив тези гайди и тези носии докато ги има, винаги ще има и държавата България.
Водещ: Правилно.
Бойко Борисов: Това иска..., това идва да каже, че Родопите никога не са си ходили от България.
Водещ: На гайдите ли се крепи българската държава?
Бойко Борисов:Разбира се. Ако гледате и “Време разделно”, и много такива филми ще видите, че това един много, така знак...
Водещ: ...ценностна опора...
Бойко Борисов: Разбира се. Родопите са си наши – трябва да си бъдат наши - докато там звучат гайди няма опасност за тях.
Водещ: Те на са застрашени, Родопите.
Бойко Борисов:Ако отидете там да се разходите, по смесените райони, ще видите дали не са застрашени. Аз мисля, че от студиото тук в София, от Дианабад, при такъв кмет на София, нищо не е застрашено в София. Но ако искаш, съм готов да те взема и да отидем и да... Има цели селища, където ако говорим на български няма да ни разберат. Градове има такива, с по две, 3 000 души, 6 000 души, включително.
Водещ:ГЕРБ какво ще промени?
Бойко Борисов: Трябва да има национална политика, която да не дава възможност да се обезлюдяват селата, малките градове. Защото населението се концентрира в големите центрове, а там по места остават етноси само. И това в един момент, ако вземем един съседен Кипър, какво се получи там? Когато дойде един наблюдател да ни попита защо се караме, задава няколко въпроса. Първо, на какъв език говори населението там – само турски. На какъв господ се моли - джамии с хиляди вече. Откога са там – от поколения. Е, тогава? От векове. Е, тогава какви са ни претенциите?
Водещ: Нали вие сте записали, че независимо от религията и езика, важно е как тези хора като граждани работят за страната и са добре дошли.
Бойко Борисов: Именно, ние искаме...
Водещ: Независимо на кой господ се кланят и какъв език говорят.
Бойко Борисов: Точно така. И ние не искаме това да се монополизира от една етническа партия, която да се явява посредник между тези хора и държавата и да й поставя непрекъснато условия. Това искаме ние. Точно, за мен няма значение какъв господ се кланя, няма значение на какъв език си говори вкъщи. Има официален български език. В Съединените щати маса хора говорят испански и мексикански, но официалният език е английски.
Водещ: Това, едва ли е най-важното...
Бойко Борисов: Много е важно за смесените райони. От такива приказки – това дали е най-важното, най-важното – ще видите, докъде сме я докарали там. Идете в Търговище, вижте в завода примерно, в “Шишеджам”, как са надписани надписите в завода. На какъв език. Как се говори, автобусите...
Водещ:Но какво плаши езика?
Бойко Борисов: Плаши, плаши целостта на нацията. Това плаши.
Водещ: Защо да я плаши, нали в Европейския съюз се говори на десетки езици. Това не е ли по-голяма заплаха за идентичността?
Бойко Борисов:Вижте, има официален език. И официалния език е българският.
Водещ: Това никой не го оспорва.
Бойко Борисов: Е, как да не го оспорва? По новините, по Канал 1, на какви езици говорят?
Водещ: На български говорят. Има новини на...
Бойко Борисов:...и на турски.
Водещ: Това е според Рамковата конвенция за защита на малцинствата.
Бойко Борисов:Хубаво. В това няма лошо.
Водещ: Вие да не би да сте против новините на турски?
Бойко Борисов: Аз съм против, да.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Има официален език.
Водещ: Те не са ли точно обратното – гарант за сигурността? Правото на този етнос да има новини на свой език.
Бойко Борисов: Вижте, и /.../ вчера го каза: всеки гражданин трябва да си пробива път в кариерата, на базата на своите знания, а не на базата на своя етнос.
Водещ: Ами...
Бойко Борисов: В момента, чрез обръчите от фирми, чрез поведението на ДПС, в смесените райони се толерира бизнеса на турските фирми.
Водещ: Едновременно с това обаче, вие определихте и вчера Ахмед Доган като един от най-големите политици. Това не е ли нонсенс?
Бойко Борисов: Това са две различни неща. Като политик, просто всички трябва да се учат от него. Той с един... Ето, ако щеш дори, казва: “ 509 403 са подкрепили Първанов. Е, как ги изброи, че са “и трима”?
Водещ: Изброил ги е човекът, има си начин.
Бойко Борисов: Как?
Водещ: Е, според вас - как?
Бойко Борисов: Значи той до такава степен се е самозабравил, че може да си каже каквото иска. И вестниците го пишат. Той казва: “Аз над половин милион имам твърди избиратели и ги знам до бройката, до последния Мехмед. Е, как го прави това? Нали си бил на избори? Как ще знаят колко души са гласували за един кандидат?
Водещ: Може да има специални разузнавателни средства.
Бойко Борисов: Ако това е вярно, че той знае “до трима”, там ЦИК, РИК и всичките избирателни комисии трябва да си подадат оставката. Как той изброи хората? И вестниците го пишат, но няма коментар. Мен ме коментират, последните двайсет дена всеки ден има по едно интервю и по трима социолози или политолози се изказват по мен. А той им дава четиристотин, ето отворете, бихте ли отворили, примерно в “Труд” го гледах...
Водещ: В “Труд”. Сега ще ви отворя “Труд”
Бойко Борисов: Мога ли да го... Аз ще ти го покажа да не се бавиш.
Водещ: Да. Да, добре, че това е много интересно.
Бойко Борисов: Ето, защото вие, така се водите... “ДПС дало на Първанов точно 509 хиляди 903 гласа.”
Водещ: Стига бе, не е вярно. Това не може да бъде!
Бойко Борисов: Как да не е вярно!
Водещ: Как така? Това наистина ли го... 509 903 гласа.
Бойко Борисов: Дай ми “24 часа”. Дай ми “24 часа”
Водещ: Е, как? И тук ли толкова?
Бойко Борисов: Дай да видим. И да видим анализа, къде има анализ. Как изброиха тримата души, последните ми беше най-интересно?
Водещ: 509 хиляди?
Бойко Борисов: Ето ти го в “24 часа”! 509 903 гласа дал на ДПС за Първанов. Ето ти го. Половин милион. Ето ти го в “24 часа”. Вие не ги ли гледате тези работи?
Водещ: Не, бе гледаме ги, ама....
Бойко Борисов: Коритаров, гледайте ги моля Ви.
Водещ: И тук е петстотин...
Бойко Борисов: Моля Ви, бе брат.
Водещ: Добре обаче, вижте сега това може да бъде...
Бойко Борисов: Как изброиха в урните кой гласува за ДПС и кой не?
Водещ: Гениален човек си ти.
Бойко Борисов:Тогава ми говори за смесените райони и ме питай има ли значение на какъв език говорят. Щом знае всеки до номер три кой е там.
Водещ: В момента знаете ли кой най-много се радва на нашият разговор?
Бойко Борисов: Кой?
Водещ: Г-н Доган. Той си казва: “Е как го накарах да говори за ДПС!”
Бойко Борисов: Разбира се!
Водещ: Значи 509 903. Те може и да са 901, обаче той като каже никой не може да го провери, нали така?
Бойко Борисов: Не. Значи той така си каза за обръчите. Простиха му. Сега, сега трябва да го питат точно как ги е преброил и той или трябва да каже, че си го е измислил или трябва да ни обясни, за да може утре и ние да си преброим избирателите. Той трябва да каже как. Иначе излиза, че той може да си говори каквото си иска.
Водещ: Или да ги провери поименно.
Бойко Борисов: Или да ги провери поименно.
Водещ: Е, когато ги обяви поименно тогава вече ще можем да кажем със сигурност,че...
Бойко Борисов: И фактически това, че г-н Доган на практика е класи над българските политици, това е факт. Той може да си каже всичко и никой не реагира. Примерно президентът Първанов защо не излезе да каже сега: “Чакайте бе, извинете, как Вие преброихте, че сте гласували половин милион за мен от ДПС. Как ги изброихте, по-какъв начин?”. Но ето дадохме им задача да си мислят да минем нататък, че ще ни мине времето в реклама на ДПС.
Водещ: Да минем, да, защото все пак... Да, да дотук доста сериозна реклама направихме. Вие виждате ли в тях коалиционен партньор та толкова много ги уважавате?
Бойко Борисов: Къде видя уважение?
Водещ: В това говорене!
Бойко Борисов: Това да уважаваш един противник и да виждаш, че с неговите ходове той непрекъснато матира българските политици не значи, че това ти е коалиционният партньор. Точно обратното.
Водещ: Защо да матира българските политици? Какво точно е матирано?
Бойко Борисов: С 500 000, ако е вярно това, което казва той, той е винаги във властта и винаги най-апетитните министерства са негови.
Водещ: Добре, но той говори за президентските избори....
Бойко Борисов: Дори и вчера колега, и вчера той казва, събира ги на Боровец и им казва: “Трябва да връщаме много пари, защото не сме ги усвоили!” А двете основни министерства, които усвояват еврофондовете са неговите.
Водещ: Добре, а .....
Бойко Борисов: Земеделието и екологията.
Водещ: ГЕРБ заявка за дясното пространство ли прави със създаването си?
Бойко Борисов: Ние винаги сме си били в дясното пространство, за да правим заявка и аз нали, когато се коментира нови десници, ново дясно...
Водещ: На кого сте алтернатива?
Бойко Борисов: На тройната коалиция плюс това, което направи г-н Костов. Това са..., всъщност за мен тази коалиция за България е четворна, защото както Ники Младенов я нарече една вряскаща ли, врякаща опозиция, която не може да вземе властта. Тя е само удобна за БСП.
Водещ: Четворна в нея влизат – БСП, НДСВ, ДПС и кой?
Бойко Борисов: И Костов.
Водещ: И това е фактически четворната коалиция.
Бойко Борисов: Да. Той фактически ползва своя характер, души другите десни партии, те се съобразяват с него непрекъснато, налага им кандидати от типа на г-н Беронов. Става трети и...
Водещ: Но Вие вчера и СДС не ги бяхте поканили официално, защо?
Бойко Борисов: Елеонора Николова беше там, Найден Зеленогорски беше там.
Водещ: Но те са всъщност в персонално качество.
Бойко Борисов: Да, но това са... Аз каня личности. Каня хора, с които се разбирам.
Водещ: А СДС партньор ли ви е?
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: СДС като партия виждате ли го като свой партньор?
Бойко Борисов: СДС трябва, първо да си даде много ясна оценка защо игра по свирката на Костов по време на изборите.
Водещ: По коя свирка да играе?
Бойко Борисов: Трябваше да си издигнат кандидат. Трябваше да си издигнат кандидат, трябваше да направим, с това което и вчера демонстрирахме, маса малки партии и личности. Можеше да се направи една предизборна, обединена формация, която да си издигне кандидат-президент и да бием на избори.
Водещ: Да, но ето точно това стана предмет на едно много особено, не бих го нарекъл разногласие, а така, много специфичен сигнал. Цветан Цветанов, в неговото политическо встъпление каза, че Първанов е спечелил служебно поради липсата на сериозна кандидатура в “център-дясно”. Вие излязохте след това и казахте: “Първанов не е просто Първанов, а е президентът Първанов и не е спечели служебно, а заслужено. И само аз”, тоест само вие, “мога да говоря за Първанов”. Какво се крие зад това?
Бойко Борисов: Първо, трябва да се спазват нивата. Второ, ако искаме и нас да ни уважават трябва да се уважават институциите. Господин Първанов не е виновен, че “център-дясно” издигна такъв кандидат. Той излиза на терена, който излезе срещу него, с него играе.
Водещ: Той служебно ли спечели или заслужено?
Бойко Борисов: На практика... Не, той си спечели заслужено в една битка, която всъщност я нямаше, нямаше кандидати, които да са достойни, защото от една страна, той има ресурса, финансовия, на БСП, структурите им, от друга страна 500 хиляди гарантирани гласа под строй...
Водещ: Не 500 хиляди, а 509 903 –ма.
Бойко Борисов: ...903 гласа, гарантирани.
Водещ: И аз се замислих от къде е тръгнал.
Бойко Борисов: Това е категорично решаване на избори. И господин Доган... Вижте, той е..., много хора не ме разбират правилно. Аз му се възхищавам, защото той играе с по два-три хода напред. Тези неща, той ги казва заради мен.
Водещ: Това?
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Защо? За да му обърнете внимание?
Бойко Борисов: Защото той казва така: “509 хиляди имаш срещу теб, гарантирани...
Водещ: И 903-ма.
Бойко Борисов:...и 903-ма. Прави си сметката колко трябва да събереш, за да можеш да минеш без мен в управлението”. Това ми казва той. Първанов, вече за не го е свършен мачът, за да му напомня какво му помага сега или му пречи Първанов.
Водещ: Вие трябва да вземете най-малко един милион и 700 435 хиляди ...
Бойко Борисов:...и 26...
Водещ: Да.
Бойко Борисов:...за да бием. Това ни казва той. И след като виждате как се държат останалите, да ги наречем десни партии, при положение, че с БСП не може, с НДСВ не може, виждате това в... има една игра “Дама”
Водещ: Да, знам я.
Бойко Борисов: Не знам дали си играл. Господин Доган играе “Дама”.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Ако му трябва насам с БСП, си го играе. Ако му трябва насам със СДС, си го играе. Ако му трябва насам с НДСВ, си го играе.
Водещ: И сега... ако му трябваше ГЕРБ...
Бойко Борисов: Ако му трябва насам с президента, си го играе. И сега ми казва: “Ако искаш да си, трябва някъде да си намериш место и ти в “Дамата”, иначе нямаш шанс. 509 903 гласа гарантирано срещу тебе, а ги давам, на който аз преценя”.
Водещ: Да. Един зрител се обади, тоест двама, с конкретни въпроси. Първи въпрос: Бил ли сте член на Българската комунистическа партия и през кои години?
Бойко Борисов: Бил съм, когато съм бил на 19 години, 18-19.
Водещ: Толкова млад?
Бойко Борисов: В школата, мисля че, в Симеоново, когато отидохме, там всички курсанти стават членове на партията. Аз, знаете че бях пожарната и много съм се чудил тогава защо не ми разрешиха да уча в другите факултети. Защото аз исках...
Водещ: В кой факултет искахте..?
Бойко Борисов: Исках в милицията да...
Водещ: В милицията...
Бойко Борисов: ...кандидатствам.
Водещ: ...или сигурността?
Бойко Борисов: В сигурността нямаше как.
Водещ: Това е класа.
Бойко Борисов: Защото много връзки трябват за там.
Водещ: А за милицията беше постижимо, втори факултет. А майка и татко, Бог да ги прости, не са ми казвали за дядо и за това, което се е случило, за да не ме тормозят. В последствие, когато вече отидох и в МВР тогава, за пръв път си прочетох делото и разбрах, нали, цялата истина по въпроса. Това е.
Водещ: Как става записването?
Бойко Борисов: И тези които нали спекулират с тази тема, първо в онези години, тогава в МВР, за да си някакъв задължително трябваше да си член на партията, ако искаш да правиш кариера. А може би е лошо това, но аз съм много амбициозен човек и в спорта и в учението. На 27 години си бях направил доктората тогава и едновременно с това бях и национален треньор на карате. И да стана партиен член никога не ми е било проблем тогава.
Водещ: Добре! Значи сте станал само, за да работите в Пожарната.
Бойко Борисов: Тогава в думата партиен член нямаше тази идеология. Просто партия и държава беше едно и също! И в това да работиш за държавата и да си партиен член нямаше никакъв психологически елемент в него. Да кажеш: “Абе...
Водещ: Едното е партия другото е държава!
Бойко Борисов: Едното е партия в държавата! То си беше всичко едно и също, особено ние, които в МВР се водехме ударния юмрук на партията, нали и на държавата.
Водещ: Вие в юмрука ли бяхте или малкия пръст?
Бойко Борисов: Аз съм за съжаление или за щастие. Значи, вижте аз никога не си кривя душата. От една страна сега ми е това голям шанс, защото иначе нямаше право всичко това да го правя. Ако тогава не беше, не ми е било това дело и ме бяха допуснали аз щях да бъда в органите на сигурността. Аз го исках да бъда в органите на сигурността, така че това, че не съм бил не значи, че не съм го искал. И съм честен пред хората. Тогава партия и държава за мен на тези 18-20години, на които съм бил бяха нещо много свято и трябваше да го защитаваме. От кой? - Сега като се замисля доста смешно е да съм искал да марширувам по плаца, ама такива са били годините, така съм го мислил.
Водещ: Добре, казвате ми тук финал, финал, но просто ще ме извините, колеги, наистина една минута! Важната тема за архивите! Позицията на ГЕРБ!
Бойко Борисов: Категорично, веднага, незабавно всички досиета.
Водещ: Да се отворят?
Бойко Борисов: И тези маймунджилъци, които уважаемата г-жа Дончева каза трябва да престанат. Шпиони в посолствата има или агенти, или разузнавачи има установени норми, по които се пращат. Тези досиета единственото, за което служат е за политически шантаж. И след като искаме да бъдем правова държава трябва да го направим по този начин.
Водещ: Всъщност, знаете ли, трябва да бъдат призовани, не гражданите, а самите специални служби и хората работещи в тях, самите те да подкрепят това отваряне, защото тази дискусия започва да ги унижава, започва да унижава тях!
Бойко Борисов: Те не се унижават лесно. А освен това аз мисля, че и в момента г-н Доган води един пазарлък ако не се отворят всички досиета нещо ще иска там. И иска нещо! И трябва много внимателно да бдят да не би да направят още отстъпки, защото вече не е добре, особено за службите.
Водещ: 84 % от нашите зрители са на мнение, че трябва да се отворят абсолютно всички досиета. Това, което ги питахме за дипломати и за шефове на служби.
Бойко Борисов: Това е нормално, разбира се. Какъв дипломат е той с две папки доноси.
Водещ: Така ще се види..., тогава е било свято, г-н Борисов! Това е контраразузнаване, разузнаване.
Бойко Борисов: Аз не съм против тези, които са работили за националната сигурност и ако са работили като се отворят досиетата ще стане ясно, че те са допринесли за държавата. А ако са правили доноси ще стане ясно, че са си просто едни доносници, едни сутеньори на властта и ще си отидат в историята.
Водещ: Толкова за днес с Бойко Борисов.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Ражда ли се нова десница с появата на ГЕРБ като политическа партия? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди