изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:02 EEST
Сдружение ГЕРБ ще предлага на партията решения    
НовиниИнтервю с председателя на сдружението "Граждани за европейско развитие на България" Душана Здравкова в предаването „Денят” на Дарик радио.

Да обясните в началото какви ще бъдат отношенията между партията и сдружението.

Отношенията между сдружението и партията ще са такива, каквито всъщност отношенията между всяка една неправителствена организация с определени цели и другия формат, който съществува и е възможен по Закона за политическите партии като политически субект, т.е. която и да е партия, т.е. на, как да кажа, на сътрудничество и на възможност ние като сдружение на граждани да се опитаме да въздействаме и активната гражданска позиция да направим така, че да бъде реализирана от партийния модел, в случая от партия ГЕРБ.

Сега, само да цитирам нещо, което сте казала, и то наскоро, пред пресата: сдружението ще бъде коректив и партията по някакъв начин ще се отчита пред него. Как като механизъм ще изглежда отчитането на г-н Цветанов пред вас?

Е, не го разбирайте и не го схващайте като отчет в смисъл на цифри, факти, и данни. Имали сме предвид и имаме предвид, пак казвам, това да съществува механизъм за граждански контрол върху, така, политическите субекти. Защото виждате колко се отдалечиха от хората различните партии, как хората не им вярват, гражданите. . . А, от друга страна, виждаме, че това е възможността за участие във властта, това е и тенденцията в Европейския съюз - да се осигури възможност гражданите да вземат участие в решенията от началото до края, буквално така звучи формулировката във. . .

Тоест вие ще предлагате, вашето сдружение ще предлага на партията решения.

И това, и такива вече имаме като приоритети, изведени от различните кръгли маси, които направихме през годината. То това беше и идеята, да могат гражданите, хората свободно да изкажат своето мнение, позицията си по различни въпроси от много специфични области, каквито, да кажем, са социалната политика или екологията, до по-широкия спектър, т.е. да формулират те приоритетите, да посочат те пътищата, по които виждат, че биха могли да бъдат решени тези въпроси. И всъщност чрез партията да могат. . . партиите или партията в случая да бъде механизмът, чрез който да бъдат реализирани всичките тези решения. Това е и идеята ни - в следващата година да се опитаме да направим, защото, каквито и да са посланията, каквото и да е желанието на хората, виждате, че нещата просто не се случват в държавата ни към момента.

Дали имате отговор съвпадение ли е това, 800-те дни на Симеон Сакскобургготски се превръщат в 800-те лева необлагаем минимум на Бойко Борисов?

Аз за съжаление не успях да слушам разговора ви дотук и не съм в течение, но мисля, че не могат да се правят такива паралели. Аз бих обърнала внимание на другото, което заяви г-н Борисов - за истинска съдебна реформа, това, което е и моето желание, а не поредното упражнение над съдебната система, за корупцията, за борбата с организираната престъпност. И ако проследите, пак обръщам внимание на това, което сме извели от нашите кръгли маси, искам да ви кажа, че вече съществуват съвсем реални и конкретни неща. Ама не само като написани декларации, а като реално действащи механизми.

И ще ви дам веднага един пример с отвореното писмо, което написахме във връзка с превръщане на модела на Софийска община за разбиване на корупционните практики в модел и в другите общини на другите места, и тази проверка, която започна, според мен е ясно, че тя започна в резултат на граждански натиск, а не защото, така, държавните институции просто решиха или отделните министерства. Последва и второ писмо, инициирано от варненския клуб, в което ние продължаваме да настояваме и да отстояваме граждански позиции.

Откъде. . .

И много други неща, разбира се, които. . .

Разкажете малко сега неща от кухнята. Някои ще си кажат - от 3500 делегати, всичките учредители на партията, всичките като един там, с няколко изключения, осем души, гласуват за един лидер. Какъв дебат имаше около лидера? Все пак г-н Цветанов е един от най-уважаваните заместник-кметове. . .

Така е.

. . .добре си вършеше работата и сега я изоставя тази си работа и се хваща с партията. Нямахте ли друг вариант в партията? Какви други имена обсъждахте? Сега вече, като е минало, за да не изглеждате, както някои ви упрекваха пак в коментари, че сте тоталитарна партия, какъв дебат се състоя преди това?

Вижте, не забравяйте, че аз бях гост и единствено в качеството си на гост, защото аз съм съдия. . .

Да, и нямате право, да.

. . .аз съм деполитизирана, но не съм аполитична.

Но сдружението, което стои зад това, какъв дебат направихте, кои други бяха имената? Освен г-н Цветанов.

Ами вижте, аз мога да участвам в дебат, когато се решават вътрешнопартийни въпроси, в случая за лидер на тази партия. Аз мога да кажа само, че г-н Цветанов беше човек през цялото време и е с много активна гражданска позиция. Всъщност ние заедно с него сложихме началото на сдружението. Ние сложихме начало на една добра връзка още когато бях председател, става дума за добри служебни взаимоотношения като ръководители на определени институции. Когато г-н Борисов беше главен секретар, г-н Цветанов беше негов сътрудник в Министерството на вътрешните работи, когато аз бях председател на окръжния съд. Така започнаха нещата - чрез конкретни реални действия. Така се случи посещението например на г-н Ферхойген във варненския окръжен съд и демонстрацията на тези практически модели, които, ако бяха приложени, повярвайте ми, в съдебната система, в електронното правителство, досега много от бележките в мониторинговия доклад и критиките всъщност, не става дума за бележки, щяха вече да бъдат някъде в историята ни. Нещата, пак казвам, не се случиха.

Вие сама подчертахте, че сте съдия и сте с добър прагматичен правен опит, как ще изглежда разкриването на внедрените в партията и тяхното изхвърляне? Като уставно решение какво беше избрано? Един внедрен как първо го разбираме, че е внедрен, и второ, как точно го изхвърляме?

Вижте, аз не съм специалист в тази област. Аз на всичкото отгоре съм и цивилист, т.е. винаги съм се занимавала с гражданска материя, съдът никога не разследва в този смисъл, пък според мен и не това е имал предвид г-н Борисов. Аз исках да. . . мисля, че той имаше предвид и има предвид друго и това е, че в работата, в процеса на работата, в дейностите хората се проявяват. И трябва да ви кажа, че те се проявиха и в. . . аз съм много благодарна за това, че сдружението наистина показа, беше един лакмус и проверка за хората. Знаете ли, хората, които дойдоха с кауза, които дойдоха в името на наистина, как да кажа, отстояване на определени позиции, на събрано. . . цялото това събрано недоверие вече в институциите, желанието да бъде променено, си проличаха. Те дойдоха и питаха, и казваха: дайте, кажете какво ще направим заедно, забележете. Или пък: аз имам идеи; или пък: аз имам такъв проект; или: аз искам това и това да бъде реализирано. Веднага се сещам за г-н Марков от Перник, който трябва да ви кажа, че има ясна позиция и стратегия даже, бих казала, за разбиване на монопола в енергетиката. И много други такива като него. Ето това са хората с кауза. Имаше, разбира се, и продължава да има хора, които просто са подредени в очакване на, така, може би за тях на определени облаги. Аз мисля, че това имаше предвид г-н Борисов, когато каза за този тип хора и че той няма да бъде. . .

Добре де, не, аз ви задавам много прагматично въпроса,защото факт е, че всички партии имат този проблем. Хората, дето се записват от партия в партия и са все на власт, и все им върви бизнеса.

Така е, да.

Сега, вие точно твърдите, нали, вашето сдружение, което стои зад това, че ще се справите с това явление, описано още от Алеко Константинов и разказано чрез "Бай Ганьо". Как точно вие в ГЕРБ ще го направите да не стане така?

Може би ще ви прозвуча като изключителен оптимист, но аз наистина вярвам в работата. Един човек се проявява в работата. Един човек чрез това, което е, пак казвам, негово намерение и начина, по който осъществява своите намерения, своите цели, е проверка за мен. Когато един човек стои настрани, когато един човек чака някой да го организира, когато един човек, как да кажа, е просто един партиен функционер в лошия смисъл на думата, уверявам ви, че това личи. Така че за мен проверката в този смисъл е работата. Дали човек защитава определена своя идея, начина, по който търси решенията, по който ги предлага и ги осъществява, това за мен е проверката. Няма друг начин.

А според вас трябва ли да се мисли за нещо прагматично, и с това да завършим, така както е в много държави? Основната опозиционна сила, каквато казват социолози редица, че е точно ГЕРБ, да направи правителство в сянка, опозиционно правителство, вие може би в него ще сте министър на правосъдието например. Мислите ли да имате нещо такова?

Не съм мислила по тези въпроси. Пак казвам, за мен. . . аз винаги съм работила в обществения сектор. За мен това действително е въпрос на, как да кажа, ежедневна работа, така че аз разбирам от такъв вид дейност. Като започнете, да кажем, от работата с наркозависимите младежи, помощта, която се оказва на жените, които имат проблеми, да речем, здравословни, по-специално рака на гърдата, като минете в съдебната реформа и всички тези, пак повтарям, упражнения върху нея, и ми се ще наистина да започне действителна съдебна реформа, за да докажем, че съдебната система наистина е ефективна и действаща в България. . . Ето това, вижте колко широк е този спектър. Аз това мога, в такива направления работя. За правителство в сянка, честно казано, не съм мислила.

 


Сходни връзки

Сдружение ГЕРБ ще предлага на партията решения | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди