изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:27 EEST
В. “Вяра”, Дупница: Кметски наместник арестуван за иманярство    
Новинис. Враня. Кметският наместник на земенското село Враня стена е арестуван за иманярство. Над 500 антични предмета и монети са намерени в дома на Румен Петров и партньора му Йордан Анев. Уникалните предмети са иззети при спецакция на антимафиотите от РСБОП в Перник, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов.

Културно-историческите ценности са открити при проверка на две къщи в Земен. В дома на 52-годишния Йордан Анев от Земен спецполицаите се натъкнали на 350 старинни предмета и монети, две големи делви, незаконно притежавана ловна пушка ИЖ и 53 ловни патрона. При обиска в дома на кметския наместник Румен Петров антимафиотите открили 103 монети, 5 пръстена, 83 антични предмета, 50 г тротил на прах и 3 бойни патрона. В района на Враня стена в местностите Малко градище и Голямо градище строителна фирма прокопавала път и багеристът се натъкнал на древно селище, твърдят осведомени от Земен. Именно там Анев и Петров открили двете грамадни делви. Според историци в древността те били заравяни в земята и се използвали като хладилници главно за съхранение на зърно. Стените на античните съдове били изключително дебели и запазвали ниска температура. Останалите предмети двамата иманяри прибрали от района на Земен.
Румен Петров и Йордан Анев не са криминално проявени, те са задържани в ареста на Областната дирекция на полицията.
Ръководството на Историческия музей в Перник е подало жалба в прокуратурата заради разрушенията, нанесени на древното селище. От полицията е образувано дознание за изясняване.
Това е торият случай за три седмици, при който антимафиотите задържат иманяри в Пернишко. На 14 октомври бяха арестувани петима души, в домовете на които бяха открити също над 500 древни монети, накити и пръстени. Някои от тях са от І век преди Христа от времето на Флавите - Тит и Веспасиан и от І век след Христа с изображения на римските богини Фаустина, Криспина, Луцила и Плафтила. Иззет бе и средновековен нагръден кръст - български Енколпион, който датира от Х век след Христа, османски монети от XVІІІ век, фалически римски бронзов амулет, голям брой накити от различни епохи, 9 римски фабули, 91 средновековни пръстени, 28 броя части от антични и средновековни гривни и 2 средновековни катарами. Намерени са и 3 камбанки от същия период, 6 остриета за стрели, 130 непочистени монети, 2 части от антични колони, една римска глинена плоча и 5 металотърсача.
Иманярите в региона нанасят сериозни щети на културно-историческото ни наследство, много ценни предмети отпреди и след Христа са унищожени безвъзвратно от безогледно копаене на иманярите. Често за разкопките си престъпниците използват и багери, с които достигат по-лесно до вътрешността на многото могили в областта.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

В. “Вяра”, Дупница: Кметски наместник арестуван за иманярство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди