изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:46 EET
В СОУ "АСЕН ЗЛАТАРОВ" ВЛЕЗЕ ЛИТЕРАТУРНАТА КЛАСИКА В ЕЛЕКТРОНЕН ВАРИАНТ    
ОбразованиеВсе по-мащабно съвременните технологии навлизат в учебния процес. Доказателство за това е и фактът, че със средства, предвидени от общинския бюджет за образованието в Шабла, бяха закупени дискове с аудиозаписи на литературни произведения, които се изучават в 9 и 10 клас.

 Общо 49 електронни носителя с общо времетраене над 50 учебни часа на стойност 600 лв. бяха предоставени за ползване на учениците от СОУ “Асен Златаров” в черноморския град. Те ще бъдат заведени към училищната библиотека и така всеки, който проявява интерес, ще има достъп до модерната придобивка.

Комплектът от аудиоварианти на познатите и обичани класики е изготвен от “Малък театър Пловдив”. Инициативата започва през театрален сезон 2000-2001 г., когато е издаден “Образователен цикъл” по българска литература за 7 клас, а през 2002-2003 г. излиза аналогично съвременно помагало и за учениците от 8 клас. И двата “Образователни цикъла” са плод на дългогодишни литературни четения сред средношколците и са реализирани с разрешение на Министерство на културата. Сега, по молба на много учители по български език и по препоръка на инспектори от МОН, са издадени и следващите комплекти – за 9 и 10 клас. Интересното при тях, че всички произведения са с оригинални музикални оформления. Записите върху златните страници от световната литература са изготвени от професионален екип, а за резултата от положените усилия Красимир Воскресенски, директор на “Малък театър Пловдив”, казва: “Убедени сме във високата художествена стойност на създаденото помагало и в големия ефект при използването му”.

От община Шабла ни информираха, че деветокласниците ще могат да слушат на аудиозапис Омировата “Илиада”, произведения на старобългарската литература и дори текстове от Библията. Десетокласниците ще пътуват в различни културни епохи – от Ренесанса (Данте Алигиери) през Шекспир и Молиер и така до френския модернизъм в лицето на поетите Бодлер, Верлен и Рембо. По-новата българска литература е представена от Петко Рачов Славейков и Любен Каравелов.

Идеята на създателите на продукта “Образователен цикъл” е да предизвикат интерес към учащите се към литературата, като им я поднесат по този начин, защото не е тайна нежеланието на съвременните ученици да четат. Дали по този начин са намерили пътя към сърцата им, ще покаже времето. НДТ/Снимка Десислава Донева

 


Сходни връзки

В СОУ "АСЕН ЗЛАТАРОВ" ВЛЕЗЕ ЛИТЕРАТУРНАТА КЛАСИКА В ЕЛЕКТРОНЕН ВАРИАНТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди