изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:28 EEST
ТЪРГОВЦИТЕ ПРЕДЛАГАТ КОЛЕДНИ ДРЪВЧЕТА ОТ 5 ДО 20 ЛЕВА    
НовиниПървите дръвчета вече се появиха на пазара. Те са предлагани от търговците на цени от 5 до 20 лева в зависимост от размера.

Тази година над 150 000 коледни дръвчета ще бъдат предложени на пазара от държавните лесничейства и дивечовъдни станции за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, съобщиха от Националното управление на горите.

Основно коледните елхи се добиват от специално създадените плантации в държавния горски фонд, от горски разсадници, от просеки на ел.далекопроводи, при извършване на отгледни сечи, както и от върховете на дървета, отсечени при други видове сечи. Търговците закупуват коледните дръвчета от държавните лесничейства и държавните дивечовъдни станции. Размерът на таксите варира от 1,80 лв. - за елха с височина до 1 м, 2,40 лв. - за елха до 2 м, и 3,60 лв. - за дръвче над 2 м. Крайната цена за потребителя се определя от търговците, като дръвче с височина 1 м се продава за около 5-7 лв. Частните собственици на гори не заплащат такса, ако решат да отсекат елха от собствения си имот. Те обаче също трябва да имат позволително, издадено от съответното лесничейство или дивечовъдна станция, с което да удостоверяват, че дръвчетата са легално добити от собствената им гора.

От няколко години обаче се наблюдава тенденция на намаляване на продажбата на живи коледни дръвчета поради засилен интерес към изкуствените елхи и елхи в контейнери, които могат да бъдат повторно залесени. НДТ

 


Сходни връзки

ТЪРГОВЦИТЕ ПРЕДЛАГАТ КОЛЕДНИ ДРЪВЧЕТА ОТ 5 ДО 20 ЛЕВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди