изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:46 EEST
ОРГАНИЗАЦИЯТА НА НТС Е СЪЗДАДЕНА ОТ РОДОЛЮБИВИ ХОРА    
ОбществоОдобрени са поредните два проекта пред Министерството на труда и социалната политика. Навършват се 65 години от основаването на НТС в Добрич

Организацията е създадена от родолюбиви хора, радетели на научно-техническата дейност. Това каза на пресконференция вчера Марин Василев - почетен член на Федерацията на научно-техническите съюзи в България и секретар на териториалната организация в Добрич. Повод за срещата с журналисти бе отбелязването на 65-ата годишнина от създаването на НТС в нашия град. Честването ще бъде утре. От 15.30 ч. ще се състои откриването на паметна плоча на проф. Иван Попов, която ще бъде поставена на сградата на НТС. Половин час по-късно в залата на Дома на техниката ще започне тържество. Сред гостите се очаква да бъде и председателят на ФНТС академик Васил Сгурев.
Проф. Иван Попов е създател на българската електроника и електротехника. Завършил е образованието си във Франция и Австрия. Той е едно от най-големите имена в цялата история на НТС в България и става патрон на организацията в Добрич.
Териториалната организация на НТС в нашия град е приемник на Дружеството на българските техници и Дружеството на българските инженери и архитекти. Началото е поставено на 28 декември 1941 година, когато се провежда Учредително събрание на клона на българските техници със средно образование. Понастоящем НТС в Добрич има около 600 индивидуални и приблизително 30 колективни членове. Това са представители на различни браншове, но предимно инженери. Организацията има клонове в Генерал Тошево и Каварна.
Одобрени са поредните два проекта на ТО на НТС - пред Министерството на труда и социалната политика, съобщи Елка Андонова, завеждащ "Следдипломна квалификация". Единият е свързан с развитие на учебни центрове за обучение на възрастни, а другият - за интеграция на малцинствата. Проектите са на стойност 160 000 и 80 000 евро. По първия обучението ще продължи около пет месеца и ще обхване приблизително 60 души - по дървообработване и производство на мебели, както и по професиите автомонтьор и машинен монтьор. Ще бъдат изградени учебни центрове в три фирми в Генерал Тошево. По втория проект партньори на НТС са отново община Генерал Тошево, а така също Регионалната занаятчийска камара и Федерацията на обединените ромски общности. Предвижда се ограмотяване и обучение на роми за някои професии, както и развитие на предприемачески умения за стартиране на собствен бизнес.
 


Сходни връзки

ОРГАНИЗАЦИЯТА НА НТС Е СЪЗДАДЕНА ОТ РОДОЛЮБИВИ ХОРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди