изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 22:48 EEST
СЧЕТОВОДИТЕЛИ АЛАРМИРАТ ЗА АБСУРДИ В ЗАКОНА ЗА СВРЪХЗАПАСИТЕ    
ОбществоПритесненията си във връзка със Закона за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти /ЗСЗЗП/ споделиха вчера на пресконференция представители на три счетоводни къщи в Добрич.

 Някои от текстовете на нормативния документ, който е обнародван на 1 ноември т.г., те нарекоха абсурдни. Законът задължава всички производители и търговци, чиято дейност е свързана с продукти по посочена в закона и в заповед на министъра на земеделието номенклатура, да декларират до 28 декември т.г. състоянието на запасите си към края на 2003, 2004 и 2005 г., каза счетоводителят Силвия Парушева, Тя допълни, че тези данни трябва да са от извършени инвентаризации. На базата на тях Министерството на земеделието и горите щяло да определи колко осреднени запаси може да има един производител и търговец. Разликата между декларираните в края на трите години запаси и превишението с 10 процента от осреднения запас представлява свръхзапас, обясни Силвия Парушева. Производителят или търговецът е длъжен да се освободи от свръхзапаса - като го изнесе извън територията на ЕС или го унищожи, както и да заплати и такса за него.
Не е възможно за такъв кратък срок - до 28 декември, да се декларират запасите, и то към края на трите години, категорични са счетоводителите. Инвентаризацията, според сега действащите закони, се правела не на фиксирана дата, така че производителите и търговците нямало как да имат исканата информация. Дама от МЗГ ми каза по телефона да подадем някаква данни, но тъй като при подаване на данните има декларативност, ако те са погрешни са предвидени санкции - от 1000 до 10 000 лева, обясни Силвия Парушева. Счетоводителите разказаха и за друг абсурд в закона. В заповедта на министъра на земеделието номенклатурата на изделията е насочена основно към технологичния им състав, особено по отношение на захарните и какаови изделия. Досега обаче търговците и производителите не са били длъжни да съхраняват такива данни. Дори и дадена фирма да има инвентаризация в края на определена година откъде да знае търговецът меденката колко процента захар е имала, даде пример Силвия Парушева. При земеделските производители проблемът е още по-сериозен, тъй като при тях материалните запаси имат сезонност при добиването и потреблението, алармираха счетоводителите. Ако в края на трите години земеделецът не е имал в наличност пшеница, например, тъй като тя вече е била реализирана, ще декларира нулеви количества. Как ще обясни наличните количества от тази култура в складовете си, ако бъде проверен по време на жътва и това ще се счита ли за свръхзапас, попита Парушева.
Представителите на трите счетоводни фирми в Добрич вчера са изпратили писмо до МЗГ, в което са поставили въпросите си във връзка с новия закон. НДТ

 


Сходни връзки

СЧЕТОВОДИТЕЛИ АЛАРМИРАТ ЗА АБСУРДИ В ЗАКОНА ЗА СВРЪХЗАПАСИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди