изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:16 EEST
КРУПНИ ИНВЕСТИТОРИ ИСКАТ ДА СТРОЯТ В ШАБЛЕНСКО    
НовиниВ сграда на Общинската администрация в Шабла се състоя заседание на Комисията за разглеждане на инвестиционни намерения. На работната среща бяха поканени да изложат своите предложения за партньорство с общината бизнес-босове, работещи предимно в сферата на туризма

Запознати с проблемите по презастрояването на юг от нашето Черноморие и ограниченията, които се очаква да влязат в сила при уточняването на териториите в рамките на европейската екологична мрежа “Натура 2000”, всички те бяха категорични, че в региона на Шабла трябва да се запази балансът между сгради и природа. Тъкмо в този дух управителят на “Сигма кепитъл” за Източна Европа Румен Христов представи инвестиционните намерения на дъщерната “Варна сити инвестмънт” ЕООД. Компанията-собственик на редица хотелски комплекси из цялата страна (в това число и луксозният “Кемпингски-Зографски” в курорта Златни пясъци) прави едновременно проучвания в Северна България и Румъния. Тя проявява интерес към неразработени общински земи в района на село Крапец, като желанието на инвеститорите е строителството да бъде разгърнато не вертикално, а хоризонтално и с преобладаващи паркови пространствата.

Другият голям инвеститор с интерес към община Шабла е компанията “Линекса пропърти” ЕООД, която планира изграждането на голф-игрище на територията на Ваклино и Крапец по линията на публично-частно партньорство. Интересното е, че в проекта си компанията е включила и медицински център, който ще бъде от полза както на гости, така и на местните жители. Инвеститорът е поел и ангажимент за финансово подпомагане при ремонта на инфраструктурни и градоустройствени обекти, които са  собственост на община Шабла.

Голямата изненада на работната среща бе поднесена от компаниите “България Холд” ООД и “Литекс Комерс”, които се отказаха от първоначалните си намерения за разработване на самостоятелни курортни селища в ползата на съвместен крупен проект върху земи на север от къмпинг “Космос” край Дуранкулак. Новината бе приета радушно от заседаващите, но те поискаха подробно писмено изложение, от което да стане ясно при какви условия ще се развива новото партньорство. Представители на двете фирми утвърдиха, че освен за планирания мегакомплекс те ще заделят средства и за подобряване на местната инфраструктура.

Единствената компания, която излезе не с инвестиционни намерения, а с готов идеен проект пред заседаващата комисия, беше “Стратус В” ООД. Желанието на нейните собственици е да изградят етноселище край с. Дуранкулак, но за стартирането на проекта е необходимо решение на Общински съвет – Шабла, за регулиране на земята.

На заседанието бе представен и проект за производствена дейност. Инвестиционното предложение за сътрудничество дойде от представителите на “Бългериън Инвестмънт Адвайзърс” ООД и международния инвеститор “Оушън Метърс”. Те планират изграждането на ферма за отглеждане на калкани и змийорки. По техните думи за създаването на подобно стопанство определящо значение има наличието на чиста вода и съвкупността от сладководни и солени източници на едно място. На фермата за аквакултури ще са необходими около 200 дка земя, като предложението на компаниите е за публично-частно партньорство съвместно с общината.

Градоначалникът на Шабла Елка Димова предложи на комисията гражданите също да се запознаят с инвестиционните намерения на бъдещите партньори на кметството и да имат възможност да изкажат своето мнение. НДТ

 

 


Сходни връзки

КРУПНИ ИНВЕСТИТОРИ ИСКАТ ДА СТРОЯТ В ШАБЛЕНСКО | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КРУПНИ ИНВЕСТИТОРИ ИСКАТ ДА СТРОЯТ В ШАБЛЕНСКО
Автор: Anonymous да 2006-12-08 @ 21:55 EET
Градоначалникът на Шабла Елка Димова ще провали ,както е и проваляла много инвеститорски намерения,просто защото не става за този пост.Има много проекти и предложения ,който не са ставали заради нейното остаряло мислене.Ако на нейно място беше човек ,който имаше малка част от мисленето и качествата на Цонко Цонев нещата в Община Шабла щяха да са много по-добре.Вижте къде е Община Каварна сега.
КРУПНИ ИНВЕСТИТОРИ ИСКАТ ДА СТРОЯТ В ШАБЛЕНСКО
Автор: Anonymous да 2007-05-10 @ 13:01 EEST

Не си прав - Димова става за възпитател в циганската махала. Тя си е и такава - даскал макаренковец с пръчка в ръка. Само че като поседяла - поседяла в Събранието Народно, взела че си повярвала е сега не мож с лайняна клечка носа да й барнеш. И краде и с гъзерете. Обаче в Шабла няма да я избираме повече. Дори сме съгласни да я пратим пак в София. Може и на остров Болшевик. Или посланик в Туркменистан, те там тая тлъста порода я обичат.

КРУПНИ ИНВЕСТИТОРИ ИСКАТ ДА СТРОЯТ В ШАБЛЕНСКО
Автор: Anonymous да 2007-05-14 @ 03:23 EEST

И къде е Община Каварна сега?!?! Нищо няма в тая Каварна и след 100годни пак няма да има, само една асфалтирана улица с един светофар, както и кмет рокаджия дето прави по някой др, концерт - това, само се траби в медиите, че Каварна това, Каварна онова, но като отидеш там и кво виждаш - едно голямо НИЩО, добре че имат море, че иначе са като Ген.Тошево и кмета няма да им помогне, ХАХАХА, бил направил много за Каварна и кво е направил, че нещо не ми става ясно, тъпа каварна!!!

КРУПНИ ИНВЕСТИТОРИ ИСКАТ ДА СТРОЯТ В ШАБЛЕНСКО
Автор: Anonymous да 2007-05-17 @ 21:23 EEST
Целият проблем е ,че Общинският съвет на Шабла дари земята край морето.Дари я не я продаде.Не кмета.Тука в случая макар и кмета да е некадърник , той няма нищо общо.Общинския съвет реши да влезе в АД 35% , а ТИМ с 65%.ОС влиза със апортна вноска - земя.Точно след три години Община Шабла ще притежава МАКСИМУМ  5 до 10% от Акционерното дружество в което влезе.Това е така защото Общината няма пари с които да закупи облигациите ,които ще бъдат издадени през следващите две години.А облигационерите , след три години ще бъдат акционери.Невероятна заблуда е това ,че 4 от 9 души от Съвета на директорите на новосъздаденото дружество са от гр.Шабла и 5 от ТИМ.От тия четирима директори от Шабла , само Кмета е акционер.Останалите са с надзорни функции.Сещате ли се за какво става въпрос?След три години когато имаме нови акционери от придобилия облигациите от дружеството , ще остане от 9 - 1директор от Община Шабла - кмета - останалите ще са от ТИМ. И след още някоя година, две общината няма да притежава почти нищо от това дружество, по простата причина ,че няма "свежи"пари за да закупува облигации и да повишава акционерния си дял.Това е.
КРУПНИ ИНВЕСТИТОРИ ИСКАТ ДА СТРОЯТ В ШАБЛЕНСКО
Автор: Anonymous да 2007-05-23 @ 17:51 EEST

Ти от 17.05., сигурен ли си, че Кмета - макар в случая да говориме за кметица - е акционер в това Дружество? Щото ако е така, внимателно трябва да погледнем за наличие на конфликт на интереси, или по скоро за приоритет на личните интереси на кметицата над обществените?!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди