изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:51 EEST
Свободното пътуване - едно от улесненията на еврочленството    
Европейски съюз
Приемането на България в ЕС от 1 януари следващата година ще донесе редица облекчения за българите, едно от които е улесненото пътуване в страните членки. Грешно би било обаче да се смята, че членството автоматично ще доведе до отмяната на граничния контрол и България ще стане част от европейското общо пространство без граници. Причината за това е, че членството в ЕС не означава и влизане в Шенген.


Приемането на България в ЕС от 1 януари следващата година ще донесе редица облекчения за българите, едно от които е улесненото пътуване в страните членки. Грешно би било обаче да се смята, че членството автоматично ще доведе до отмяната на граничния контрол и България ще стане част от европейското общо пространство без граници. Причината за това е, че членството в ЕС не означава и влизане в Шенген. Понеже това важи не само за България, би било несправедливо то да се тълкува като дискриминация. Така че, докато трае преходният период, при първото пресичане на границата на шенгенското пространство българите ще трябва да минават през граничен контрол. При следващо влизане в друга страна от Шенген митническите проверки отпадат.

Решение за влизането в шенгенското пространство се взима единодушно от всички страни членки, след като новоприетата държава докаже, че има практическата готовност да охранява външната граница и е въвела всички необходими правни уредби. По принцип това става от 2 до 3 години след присъединяването към ЕС. Очакваният срок за присъединяване на новоприетите 10 страни членки е краят на 2007 г. Съществуваше обаче реална опасност той да бъде отложен с една година поради технически проблеми с въвеждането на новата информационна система SIS II, която трябва да свързва граничните служби на страните членки и да подобри сътрудничеството в контрола на международната престъпност, трафика на наркотици и нелегалната имиграция.

След влизането в Евросъюза българите ще могат да пътуват в останалите страни членки и само с личните си карти. Въпреки това е препоръчително поне през първите месеци от членството да се носи и международният паспорт за всеки случай. Също така вече ще се минава на границата под табелите “граждани на ЕС“, което може да бъде най-добре оценено от чакалите да минат през “неевропейския контрол“ на безкрайни опашки на летища като това във Франкфурт например.

При пътуване с автомобил отпада необходимостта от “Зелена карта“, като ще бъде необходимо само да покажете, че имате сключена застраховка “Гражданска отговорност“. Освен това при евентуален инцидент членството в ЕС позволява много по-бързо и лесно уреждане и изплащане на обезщетенията - както в случай че катастрофата е станала в друга страна членка, така и ако се е случила в трета държава, но участниците в произшествието са граждани на две държави на съюза.

Какво е необходимо да се знае при пътуване в ЕС

С кола:
Необходимо е да носите:

- лична карта или международен паспорт

- валидна шофьорска книжка

- застраховка “Гражданска отговорност“.
Съществуват и редица ограничения, за които се следи много строго:

- ползването на предпазни колани е задължително

- малките деца трябва да са в специални седалки

- използването на мобилен телефон при шофиране е забранено.
Със самолет:

- нужна е лична карта или международен паспорт

- при преминаването през граничния контрол пътниците трябва да събличат якетата и палтата си за проверка

- електронните устройства (телефони, преносими компютри, радио, фотоапарати и др.) подлежат на по-строга проверка и ще трябва предварително да бъдат изваждани от ръчния багаж

- от март следващата година размерът на ръчния багаж не трябва да надвишава 56x45x25 см, колкото е голяма една найлонова торба за пазаруване. За съдържанието му бяха въведени и допълнителни строги правила миналия месец. През граничния контрол не може да се пренасят течности, гелове, парфюми, алкохол и др. освен лекарства и детски храни, поставени в отделни шишенца от по 100 мл всяко

- закупените течности от фришоповете трябва да бъдат затворени в специални прозрачни найлонови пликчета.

Как ще пътуваме през съседните държави?
Контролът с Гърция и Румъния няма да бъде премахнат от 1 януари следващата година и пътуването между трите страни ще бъде с гранична проверка, въпреки че всички те ще бъдат вече членки на ЕС. За да се отиде в Румъния през Дунав мост, ще се спира не на два пункта, както досега, а само на едно ГКПП, което ще е в Гюргево. Документите ще бъдат обработвани на “едно гише“. Граничният контрол се запазва както е сега по границите с Турция, Македония и Сърбия, които вече ще бъдат външни за ЕС и трябва да бъдат изключително строго охранявани от българска страна, за да може София да докаже, че спазва необходимите стандарти и може да бъде приета в Шенген. От 1 януари България ще въведе и визи за тези страни, като все още не е ясна дали те ще реагират с реципрочни мерки.

Какво представлява Шенген?

През 1985 г. в градчето Шенген (Люксембург) е сключено междудържавно споразумение, което предвижда поетапно премахване на контрола на вътрешните граници на държавите - членки на ЕС. Шенгенският договор влиза в сила десет години по-късно след инсталирането на “Шенгенската информационна система“ или SIS II, както е по-известна. Тя има за цел да улесни борбата с трансграничната престъпност. Първоначално споразумението предвижда пълното премахване на граничния контрол между Белгия, Германия, Франция, Люксембург, Холандия, Испания и Португалия. Впоследствие към договора се присъединяват и останалите страни - членки на ЕС. Изключение правят Великобритания и Ирландия, които не принадлежат към шенгенското пространство, а извършват собствен контрол. Норвегия и Исландия, които не са членки на ЕС, обаче участват в споразумението.
 


Сходни връзки

Свободното пътуване - едно от улесненията на еврочленството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди