изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 20:50 EEST
Почина бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет    
По светаСантяго. Днес на 91-годишна възраст почина бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет, съобщиха световните агенции.
Здравословното състояние на Пиночет се влоши в началото на месеца след получен сърдечен удар.


Агенция “Фокус” припомня:

Генерал Аугусто Пиночет бе лидер на военната хунта, която управляваше Чили от 1973 до 1990 г., като идването му на власт стана след преврат, довел до свалянето президента Салвадор Алиенде. Пиночет е роден на 25 ноември 1915 г. във Валпарисо в семейството на бретонски имигранти. Завършва военно училище през 1937 г.
Завзема властта чрез преврата от 11 септември 1973 г., като сваля демократично избрания президент социалист Салвадор Алиенде за който се смята, че се е самоубил малко преди да бъде арестуван от привържениците на Пиночет.
След преврата властта е поета от военна хунта, в която членуват главнокомандващите отделни родове войски и полицията. Пиночет бързо консолидира политическата власт в свои ръце, като първоначално се обявява за председател на хунтата, а по-късно на 27 юни 1974 г. бива провъзгласен за президент.
За разлика от повечето други държави в Южна Америка, преди преврата Чили има дълга история на демократично управление, като намесата на армията в политиката е ограничена.

Политическото наследство на Аугусто Пиночет

Чилийците остават дълбоко разединени по отношение на политическото наследството на Пиночет. Мнозина го смятат за брутален диктатор, начело на режим, известен с терора над населението и подкрепата за богатите, докато други са на мнение, че той е допринесъл за стопанския ръст на Чили заради неолибералната си икономическа политика. Дебатът бе подновен след ареста на Пиночет през 1998 г.
Съществуват няколко подробни доклада, описващи нарушаването на човешките права по време на режима на Пиночет. През януари 2005 г., Чилийската армия пое отговорност за насилието в миналото. Други институции в страната признаха случаите на насилие, но прехвърлиха вината за тях върху отделни личности, а не официалната политика. Запазени са редица бивши концентрационни лагери от времето на режима, някои от които са превърнати в музеи и мемориали.
На 91-я си рожден ден, на 25 ноември 2006 г., в обръщение към привържениците си Пиночет за първи път пое “политическа отговорност” за случилото се в Чили по времето на режима му, въпреки че защити преврата от 1973 г. В изявление, прочетено от съпругата му Лусия Пиночет той заявява: “Днес, почти в края на дните ми, искам да кажа, че не тая омраза към никой и обичам родината си преди всичко. … Поемам политическата отговорност за всичко, което беше извършено.”

През 1998 г. Пиночет посети Великобритания за медицинско лечение. Там беше арестуван по силата на международна заповед за арест, издадена от испанския съдия Балтазар Гарсон. Обвиненията срещу него се отнасяха до 94 случая на изтезаване на испански граждани. Чилийското правителство беше против екстрадирането му в Испания. Позовавайки се на здравословното му състояние, тогавашният министър на вътрешните работи на Великобритания Джак Стро отказа да го екстрадира в Испания и той се завърна в Чили на 2 март 2000 г.
На 8 август 2000 г. Върховният съд в Чили лишава Пиночет от депутатския му имунитет. Обвиненията срещу него, обаче, са свалени отново по медицински съображения. Малко след това той подава оставка като народен представител. Почти две години след оставката му, на 28 май 2004 г., чилийският апелативен съд се превъзнася с 14 на 9 гласа срещу здравословните съображения в процеса срещу него. Пиночет е обвинен в данъчни измами и притежаване на недекларирани банкови сметки в чужбина. Финансовите измами, свързани с Пиночет и семейството му и техните сметки в САЩ и на Карибите с 27 млн. долара в тях разтърсват чилийското общество.
Последните обвинения, повдигнати от Върховния съд в Сантяго срещу бившия чилийски диктатор са свързани с 36 случая на отвличане и едно убийство на противници на неговия режим. Съдът прецени, че той е в състояние да понесе процеса и го постави под домашен арест.
На 4 декември генерал Пиночет беше освободен от домашен арест, след като бе хоспитализиран заради прекаран инфаркт. Решението бе взето от апелативния съд в Чили.
 


Сходни връзки

Почина бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди