изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:59 EEST
ПОСТРОЙКИ И НАДСТРОЙКИ    
ОбществоВсички разбираме от строителство, така че заглавието ни не е много претенциозно. На темата: Искам да Ви върна с повече от половин век назад. По улиците "Славянска" и "Независимост" има няколко сгради, строени през времето на румънската окупация на Южна Добруджа и по тогавашните строителни линии са на метър от бордюра на улицата. По-късно, след 9 септември 1944 година, са построените няколко жилищни блока, които "застават" на линия със старите сгради, като стесняват още повече и без това твърде тесния тротоар - по-малко от метър, което разбира се, създава дискомфорт на пешеходния поток, твърде активен по тези централни улици.

Какво е пречело на проектанта на регулационния план да изтегли новите сгради с метър назад и позволи разширяването на тротоара. Сега ще се спрем на един строеж, който даже не е още напълно завършен - жилищният блок по ул. "Л. Каравелов", срещу "Булбанк". И тук същата история - непосредствено до него е сградата на бившия съд /едно време сградата на Ради Бешков/. И той е на линия със старата сграда, а даже балконът на първия етаж е изнесен направо върху улицата и изглежда е минало някакво високо превозно средство, което е "облизало" балкона, което се вижда и сега.
Дотук говорихме за "постройките". Сега искам да хвърля бегъл поглед върху "надстройките". На споменатата улица "Славянска", между бул. "25 септември" и площад "Старият орех", в ляво има една сграда, също строена преди 1940 г. и впоследствие надстроена. Тя беше една от красивите сгради в града. Сега не мога да кажа същото. Друга такава има по ул. "Независимост" - малко по-нагоре от "Булбанк". Тя беше още по-красива сграда с множество орнаменти. Но не само надстройката, но и външният й вид пораждат мрачни мисли.
Могат да се посочат още много сгради, като изброените по-горе, но въпросът се свежда до това - всичко за което до сега говорихме да се избягва, колкото се може повече.
Константин КИЧЕВ

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

Запознахме с мнението на нашия читател зам.-кмета по устройство на територията арх. Пламен Ганчев. По поставените казуси, относно "надвисването" на сградите по тротоарите зам.-кметът заяви: "Всички новостроящи се сгради и всички ремонти по сгради, които се извършват, са на базата на сега действащия Закон за устройство на територията. Общината не издава разрешителни, ако не са спазени изискванията на нормативната уредба".

 


Сходни връзки

ПОСТРОЙКИ И НАДСТРОЙКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди