изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:31 EEST
12 ДЕКЕМВРИ - ДЕН НА ГРЪНЧАРИТЕ И КАЗАНДЖИИТЕ    
ОбществоТАЙНАТА НА ВКУСНОТО ЯСТИЕ Е В ГЪРНЕТО

Грънчарски изделия от работилницата в "Старият Добрич" пътуват дори за далечни държави

Уютно и приятно е в грънчарската работилница в "Старият Добрич". В хладните дни на човек съвсем не му се излиза заради топлината на бумтящата печка, но това далеч не е единствената причина. Гостоприемната домакиня Женя Петрова посреща клиентите сърдечно и с добра дума, а от многобройните рафтове -  по пода, на стените, погледа веднага грабват красивите грънчарски изделия. В прекрасни цветове и шарки греят чинии, чаши, стомни, гювечи и гювечета, свещници... И още - малко слонче за късмет или звънче, което гони енергията, както и симпатични касички под формата на прасенце, костенурка или зайче. Особено симпатични са малките сувенирчета, представящи в умален вариант всички съдове, които са използвани в миналото.  А общото между всички тях е, че са направени с много майсторлък и преди всичко - с любов. Девизът, който от години стои в работилницата, е "Грънчарството - препитание, смисъл на живота, творческа дързост". Със сигурност тези три неща тук вървят ръка за ръка.
Всъщност работилницата се казва "Чупи купи". Тези грънчарски изделия обаче не се чупят. Посетителят дори се стряска, когато майсторката - без да й мигне окото, тръшне в земята някоя писана чиния. Наскоро се наложило Женя Петрова да демонстрира качеството на изделията пред израелци. Естествено, те онемели, когато грабнала чук и тесла - за да покаже здравината и кристалния звук. В работилницата изделията се изпичат на 1200 градуса. Работи се с немска глазура от град Майсен.
В навечерието на коледните и новогодишни празници добричлии по-често влизат в грънчарската работилница, за да купят подарък. Нерядко дори изработените в "Старият Добрич" съдове заминават далеч зад граница - Испания, Италия, Германия, Австрия и т.н. Нашенците, които живеят там, могат дори да си приготвят така прословутите български манджи в гювечета. За тези съдове Женя Петрова казва, че сами готвят и дори на неопитната домакиня ястието става така, че да си оближеш пръстите. В гювеча манджата не загаря и не извира. Тайната на вкусното ястие е да се сготви в гърне - на бавен огън и да не се отваря.

 


Сходни връзки

12 ДЕКЕМВРИ - ДЕН НА ГРЪНЧАРИТЕ И КАЗАНДЖИИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди