изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:09 EEST
Собствениците на земи в защитените територии по “Натура 2000” ще получават компенсации до 60 евро на декар    
НовиниСофия. Собствениците на земи в защитените територии по “Натура 2000” ще могат да получават компенсации до 60 евро на декар. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев по време на обсъждане на европейската екологична система с кметове на общини и депутати в Министерски съвет,

предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Това може да става чрез кандидатстване по различни програми, като напр. мерки на програма САПАРД. Зам.-министърът посочи, че подпомагането за собствениците на земя извън защитените територии достига 15 евро на декар. Пейчев бе категоричен, че терените в защитените територии ще носят добър доход на техните собственици и ползватели. Зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев пък подчерта, че ще се направи всичко възможно да няма бюрократични спънки за инвеститорите в защитените територии.
Мартина БОЗУКОВА

Джевдет Чакъров: Няма да има изрична забрана за строителство в защитените зони по “Натура 2000”
12 декември 2006 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има изрична забрана за строителство и унифициран подход в защитените зони по “Натура 2000”. Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров по време на обсъждане на европейската екологична система с кметове на общини и депутати в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Чакъров увери, че за всяка защитена зона ще има индивидуален подход от гледна точка на разрешените дейности.
Министърът на околната среда посочи, че държавата с най-висок процент на защитени територии в ЕС е Словения – 31,7, а с най-нисък – Полша – 4,2%. За България се очаква този процент да бъде около 24%.
Министър Чакъров посочи, че е разговарял със словенски експерти и те са го посъветвали да внимаваме и да прецизираме процента на защитените зони, тъй като в Словения в момента отчитат, че техният процент е твърде висок.
Гърция, Испания и България са трите страни в Европа с най-голямо биологично разнообразие. Министър Чакъров обясни, че в Гърция, цените на земите, които попадат в защитени зони, са с пъти по-високи от останалите.
В периода 2007-2013 година се очаква страната ни да получи 212 557 000 лева по оперативна програма “Околна среда” на ЕС за опазване на биологичното разнообразие.
Мартина БОЗУКОВА

 


Сходни връзки

Собствениците на земи в защитените територии по “Натура 2000” ще получават компенсации до 60 евро на декар | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди