изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:08 EEST
Апартамент в София продаден срещу 6000 евро за кв.м    
Новини

Апартамент в София бе продаден за рекордните 6000 евро на квадратен метър. Имотът, намиращ се до хотел Радисън в центъра на столицата, е с площ 320 кв.м - уникално голям за района, след луксозен ремонт, с чудесна гледка и високи тавани. Крайната му цена е 1,92 млн. евро - една от най-високите, постигнати на пазара.



Сделката е сключена преди около седмица от новосъздадената компания Unique Estates, част от Address Group Capital Holding, а купувачът е чуждестранен предприемач, занимаващ се с бизнес у нас, съобщи управляващият директор на Unique Estates Весела Илиева. Между 2000 и 3000 евро кв./м се движат средните цени на луксозните имоти в София. Според Unique Estates в този сегмент значително изоставаме от големите европейски столици, където този тип имоти са в пъти по-скъпи.


В Прага цените тръгват от 4 500 евро кв/м. В Лондон и Париж сделките за топ имоти надхвърлят 10 000 евро на кв.м. Очаква се обаче тази разлика постепенно да намалява, като прогнозираното поскъпване на луксозните жилища на пазара у нас е 10-15% годишно. Засега най-скъпата зона на София остава старият център, който обхваща районите край Докторския паметник, хотел Радисън и Руската църква. Там се предлагат уникални имоти с отлично местоположение, достатъчно пространство между сградите, качествено строителство, но проблемът е лошата поддръжка на повечето от жилищата и кооперациите.


Другата набираща сила престижна локация са кварталите в полите на Витоша, където вече се правят луксозни затворени комплекси. Очаква се голяма част от търсенето да се пренасочи към луксозни къщи в тези райони, но трябва да се подобри инфраструктурата. Въпреки голямото застрояване като подходящ район се сочи Лозенец, където тръгват няколко луксозни жилищни проекта. Според Unique Estates пазар на подобни имоти ще се развие и в големите голф комплекси по Северното Черноморие, където цените достигат 2 700 - 3 000 евро кв./м. Околностите на Банско също са перспективна дестинация, тъй като съчетават ски, голф и минерални извори. В посока село Баня и Разлог там вече тръгват проекти за луксозни комплекси с къщи тип шале, издържани в стила на английски хижи.


Около 10% от българите разполагат с достатъчно средства за покупка на луксозен имот, сочат изследванията. Броят им е 750 000 души. От тях 14% или 44 000 домакинства имат намерение да купят жилище или ваканционен имот. Около половината от клиентите на този пазар са българи, сред чужденците преобладават руснаци и жители от ЕС. Unique Estates ще се специализира в продажба на имоти с цени над 300 000 евро - в София, по Черноморието и в планинските курорти.



13 декември 2006, Actualno.com
 


Сходни връзки

Апартамент в София продаден срещу 6000 евро за кв.м | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди