изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:09 EET
ЗДРАВНАТА КАСА ЕДНОСТРАННО И СИЛОВО СЕ ОПИТВА ДА НАЛОЖИ РЕШЕНИЕТО СИ    
Интервюта Председателят на Управителния съвет на Районната лекарска колегия в Добрич д-р Демир Демиров пред НДТ

- Д-р Демиров, лекари от столицата, а и от няколко града в страната, вече започнаха протести срещу законопроекта за бюджет на НЗОК за 2007 г. Един от мотивите им е лимитирането на талони, за което ще бъде приет закон. Бихте ли коментирали какви ще са последствията, ако бъде прието здравната каса да определя лимита на направленията, а не те да бъдат договаряни от НЗОК и Българския лекарски съюз в Националния рамков договор, както е сега?

- Лимитирането на направленията е едно от нещата, заради които колегите ни протестират и ние ги подкрепяме. Въведе ли се - и в извънболничната, и в болничната помощ ще има определен брой прегледи от джипита към специалисти и от специалисти към болници. В същото време болниците се издържат от клинични пътеки. Когато ти пуснат 100 операции за дадено заболяване и ги надхвърлиш, дейността ти няма да ти се заплаща. Това ще доведе до неприемане и необслужване на болни или пък те трябва да заплащат кеш. В условията на недофинансиране на клиничните пътеки ще се стигне до рязък недостиг на финансови средства в болниците. С новите клинични пътеки се прави опит да бъде пренасочен част от потока от болни към големите клиники. Така един пациент, който може да се лекува в Добрич, ще трябва да ходи или във Варна, или в Плевен, или в София. Освен това, разчетите на касата за следващата година са направени за цялото население на България, а не само за осигурените. По този начин дори и за коректните платци се отваря вратичка да не плащат. Уж говорим за договаряне между касата и Българския лекарски съюз, а касата едностранно и силово се опитва да наложи нейното решение. Лимитирането на направленията е голяма крачка назад. Тогава защо ни е касата? Има си РЦЗ, има държавно финансиране, защо е касата?

- Как ще се отрази лимитирането на направленията върху пациентите?

- С лимитирането пациентите се обричат. Когато джипито няма талони, болният трябва да бръкне в джоба си, за да отиде при специалист. Същото е и когато специалистът няма направление, а той трябва да постъпи в болница. Говори се за доплащане от страна на болния. Но за съжаление ние не сме София. В столицата безработицата е най-ниска, заплатите са най-високи и човек може да доплати за здравето си. Тук обаче хората са социално слаби и бедни и дори и да имат желание, нямат средства да си доплащат. Пациентът ще дойде, когато е в безкрайно тежко състояние и ще струва безкрайно много пари на болницата.

- Едно от исканията на протестиращите медицински работници е здравната вноска да бъде увеличена от 6 на 8 процента. Защо?

- Не може да се говори, че толкова малко пари, предвидени за здравеопазване през 2007 г., ще бъдат достатъчни. Българският лекарски съюз още преди две години поиска вноската да бъде увеличена поне на 8 процента. В България процентът е най-нисък, във всички страни от Европейския съюз той е по-висок. Според нас, в договарянето трябва да участват и пациентите. Игнорирайки лекарския съюз, касата игнорира и самите пациенти. Като иска касата да направи нещо, да си преразгледа безплатните лекарства. Много милиони се отделят за безплатни и частично платени лекарства, а в аптеките свободно те се продават на по-ниски цени. Бързата помощ от февруари преминава към болниците. Никой не казва откъде ще дойдат парите. Като се погледне - животът поскъпна през последните няколко месеца с 15-20 процента. В същото време касата иска да наложи цени, които не могат да достигнат реалната инфлация.

- Как ще се отрази това лимитиране на малките болници, няма ли да се стигне до фалити?

- Колкото по-малко е звеното и е по-отдалечено от университетските центрове, ще е по-зле. Неминуемо ще има фалити на болници, особено общински. Много практики ще се освободят, много млади медицински специалисти ще заминат извън България - нищо не ги спира, знаят езици. Застаряването при нас и в момента се чувства.

- Д-р Демиров, в декларацията, която прие Управителният съвет на Районната лекарска колегия в Добрич, се заявява, че имате готовност за пристъпване към ефективни протестни действия. Кога ще стане това?

- Ние се ръководим от взетото решение на извънредния събор на Българския лекарски съюз в края на септември. А то е, че ако не се променят нещата, ще пристъпим към съответните протестни действия. Защото, когато договаряш нещо, имаш шанс. Нагласа за протести имат и джипитата, и специалистите, и работещите в болниците. Ние не протестираме за пари, а за пациентите. НДТ

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ЗДРАВНАТА КАСА ЕДНОСТРАННО И СИЛОВО СЕ ОПИТВА ДА НАЛОЖИ РЕШЕНИЕТО СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди