изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:16 EEST
14 ДЕКЕМВРИ - ДЕН НА ВЕТЕРИНАРЯ    
НовиниНА ПЪРВО МЯСТО СТОИ ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТНИТЕ

В интервю за НДТ д-р Светла Тодорова - директор на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич

- Д-р Тодорова, представете ни професионалната гимназия, която ръководите?
- В професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич в момента учат 331 ученици в три специалности. Едната е "Ветеринарен техник" и тя ни дава основата на цялото училище. Другата е "Ветеринарен лаборант", това е специалност, която съществува от 7-8 години, но в същото време е твърде актуална в ЕС. Тъй като всички млекосъбирателни пунктове, колбасарници, мандри и т.н. трябва да имат лабораторни специалисти. И най-новата ни специалност, която е от една година, това е "Селски туризъм". С много усилия и труд успяхме да осъществим тази паралелка и смятам, че тя ще се утвърди. Още повече че в целия свят се търсят форми на алтернативен туризъм. Учениците определено са много амбицирани.
- Във Вашето училище има един девиз, че "Хуманният лекар лекува човека, а ветеринарния - човечеството". В този смисъл, което, според Вас, мотивира учениците да предпочетат професията на ветеринарния лекар или техник?
- Убедена съм, че това е на първо място любовта към животните. И това нашите ученици го показват. Те искат да помогнат първо на своите домашни любимци, а след това - да се учат да помагат на всички животни, които имат нужда от лечение. До голяма степен тяхното желание се определя от семейната среда. Аз винаги съм казвала, че нашите ученици са здраво стъпили на земята и се различават от останалите. От една страна, част от децата идват от селата. Освен това, те изучават предимно биологични дисциплини и това им дава по-голяма сигурност в собственото Аз. И третото отново е любовта към животните. Това ги отличава и ги кара да бъдат, бих казала, малко по-хуманни към другите.
- Поддържате ли контакти с различни организации и фирми, които биха могли до някаква степен да съдействат за реализацията на учениците, след като завършат?
- Да, разбира се. Ние организираме утре /б.р. днес/ Ден на кариерата. Поканили сме наши бивши ученици, които в момента са реализирани много добре като ветеринарни лекари в областта. Така нашите настоящи възпитаници ще научат повече за израстването в кариерата, какви са трудностите по пътя, по който трябва да минат.
Като говорим за реализацията, искам да отбележа също, че голяма част от нашите ученици кандидатстват във висши учебни заведения и са приети, при това с висок бал. Те учат не само ветеринарна медицина, ориентират се и в хранително-вкусовата промишленост, агрономството, екологията, хуманната медицина, фармация и т.н.
      -    Как е уреден въпросът с практиката по време на учебния процес? 
- Имаме много хубава база и всеки ден учениците се извозват с автобус в зависимост от упражненията. Разполагаме с учебни зали със съответните условия, манипулационна и всички видове животни, които са необходими. През годините с много труд сме успели да съхраним една нова модерна база. Тя е вече регистрирана по закона за ветеринарната дейност като животновъден обект. Имаме и млекосъбирателен пункт, който също е регистриран. Така че, освен възможност да лекуват животните и да се учат как да го правят, ние им показваме как трябва да изглежда една съвременна ферма.
Правим и упражнения извън училище. Влизаме в кооперации, частни ферми, имаме добри отношения със Съюза на млекопроизводителите, с Димитър Шопов, Недко Митев. Запознаваме се с това как изглеждат съвременните модерни ферми. Викат ни и колеги - участъкови ветеринарни лекари, да правим профилактика. Учениците ходят на ваксинации в селата. Добри партньори са ни всички млеко,- и месопреработвателни предприятия. Това също е голям плюс за подготовката на нашите ученици.
      - Училището реализира няколко европейски проекта. Разкажете ни повече за тях.
- През 2005 г. подадохме три проекта и ги спечелихме - по програмите "Младеж", "Коменски" и "Леонардо Да Винчи". Тази година подадохме следващ, който също е спечелен.
По "Леонардо да Винчи" през м.г. десет преподаватели от нашето училище бяха във Франция за една седмица - по мярка "Мобилност". Те трябваше да видят как работят френските фермери и ветеринарни лекари. Посетиха множество ферми, мандри и, разбира се, ветеринарни клиники, включително и Висшия ветеринарен институт в град Нант. Учителите успяха да направят съпоставка между България и Франция и усвоиха ценни неща, които да приложат при обучението на учениците. Вторият проект беше на тема "Породи коне във Франция и България". С едно земеделско училище в Нант работихме по него като успяхме да покажем много добра подготовка. Изработихме компактдиск на четири езика. Учениците имаха задача да подготвят материалите, а колегите - презентация на съответните уроци. Направен бе и речник на специфични термини. Участваха 14 ученици с трима преподаватели и аз през цялото време бях горда с тях. Нашите ученици се представиха много добре, те можеха да комуникират на френски и английски език, показаха се като много организирани и изпълнителни. В проекта по линия на програма "Младеж" участваха десет ученици от девети клас и двама преподаватели. Темата беше по-скоро културно-образователна. Те посетиха училище в градче близо до Париж училище.
Искам да отбележа, че тези проекти са дело на целия екип на училището. Голяма роля има госпожа Йотова, която е учителка по френски език. Надявам се преподавателите по английски език да следват нейния пример.
И новият проект, който започна през 2006 г., е озаглавен "Чрез иновации към добра производствена практика". Догодина 15 ученици ще бъдат на стаж във Франция за три седмици и ще работят във френски ферми.
Реализирахме и проект "Добрата производствена практика на Франция"
-    Какво ще пожелаете на Вашите колеги и, разбира се, на учениците - едни бъдещи         ветеринарни лекари и техници по повод днешния празник?
- Искам да се обърна с много добри чувства към всички колеги - ветеринарни лекари, учители, към целия персонал на училището и не на последно място - към учениците. Пожелавам преди всичко здраве, много хъс в работата, много амбиция в професията и това, което решат, да го направят с много любов не само към околните, а и към животните.


Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

14 ДЕКЕМВРИ - ДЕН НА ВЕТЕРИНАРЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди