изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:19 EET
ЗА ДА СИ ВИРТУОЗЕН КУЛИНАР, ТРЯБВА ДА СИ ИЗЦЯЛО ОТДАДЕН НА ПРОФЕСИЯТА    
ИнтервютаПред "Нова добруджанска трибуна" - Ивелин Иванов, за когото няма много неразгадани тайни в кухнята, но продължава да търси нови ,омагьосващи ценителите, рецепти

 

Ивелин Иванов e роден на 11 май 1971 г. в Добрич. Завършва ОУ "Хр.Ботев", ОТМЕ "М. В. Ломоносов", а от 2005 г. учи в Колеж по туризъм към ИУ - Варна. От 1993 г. е готвач. Допълнителната му квалификация включва курс за помощник корабен готвач в ТОХ "Асен Златаров"-Варна, курс за готвач в ПУЦ към "Албена" АД, курс за главен готвач в СПТУ по туризъм "П.К.Яворов". В момента работи в F/B Product Menager към "Албена" АД. Професионален опит е трупал в хотели в Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, заведения в Добрич и хотел "INTERCONTINENTAL", Щутгарт, Германия. Владее руски, немски и английски език. През 2004 г. заема второ място в Национален конкурс "Готвач на годината", а през 2005 г. е отличен за най-добро основно ястие в същия конкурс. Семеен, с една дъщеря - Цветина.

 

- Г-н Иванов, кога решихте да станете готвач?

- В училище навремето имаше едни анкети, в които трябваше да се отговори какъв искаш да станеш. Аз писах, че искам да стана готвач. Тогава бях пети клас и вече бях направил първото нещо вкъщи - пирожки със сладко. Още тогава бях сигурен, че ще стана готвач. Бях много добър ученик и баща ми настояваше с дипломата да кандидатствам в по-сериозно училище. След като изпълних желанието на всички около мен, започнах да се занимавам с това, което искам.

- Какви качества са необходими, за да се постигне майсторство в тази професия?

- Изисква се отдаване изцяло на професията, търпение, уважение към хората, които те учат, голяма физическа издръжливост, постоянно усъвършенстване, смелост за участие в конкурси, защото човек там се развива страшно много. Най-важното е преследване на поставената цел.

- А каква е Вашата цел?

- Четиридесетия си рожден ден трябва да отпразнувам в мой ресторант. Не бих искал да съм само готвач и собственик в него, а и да мога да го управлявам. Все имам чувството, че нещо не ми достига и затова продължавам да уча.

- Защо най-добрите професионални готвачи са мъже, а вкъщи по необходимост готвят само жените?

- Не смятам, че мъжете готвачи не готвят вкъщи. Моята съпруга иска тя да готви, а аз само помагам. За мен, мъжете не са психически натоварени с мисълта, че са длъжни да се научат да готвят и това е в техен плюс. Има и трудни, чисто физически неща в кухнята, които е по-лесно да се свършат от мъж. Ако една жена се занимава с мъжка професия, нека си изпълнява ангажиментите на 100%, а не да иска помощ от мъжа. В България рядко се среща изцяло мъжки персонал в кухните на ресторантите. За мен кулинарията е мъжка професия, но жените са винаги добре дошли в кухнята, стига да докажат, че могат да се справят.

- С влизането ни в Европейския съюз, ще настъпят ли промени в традиционните български рецепти?

- Това зависи от желанието и фантазията на майсторите-готвачи, от тяхната креативност. Ако тези предложения достигнат до аудиторията чрез конкурси, книги, предавания, чрез медиите, постепенно традиционната кухня може да се промени. Понякога смесването на традиционни продукти и навлезли нови води до смешни резултати. За това трябва да се внимава с експериментите. С добре подбрани продукти и обмислени действия могат да се постигнат невероятни резултати.

- В очакване сме на най-веселите празници в годината. Какво ще пожелаете на читателите ни за Коледа и Нова година?

- Здравето е най-важно за човека и затова желая всички да сме живи и здрави и да работим за България.

Разговаря Татяна ИВАНОВА

 

ПРАЗНИЧНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ИВЕЛИН ИВАНОВ

 

КОЛЕДНО МЕНЮ /6 ПОРЦИИ/:

 

САЛАТА С КИВИ-ДРЕСИНГ

ПРОДУКТИ: 1 червена къдрава салата, 1 салата фризе, 200 гр моркови, 200 гр пресни гъби, 1 връзка зелен лук;

За дресинга: 2 кивита, зехтин, сол, бял пипер, бял балсамов оцет, 1 ч.л. захар.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Суровите гъби и леко попарените моркови се нарязват на филийки. Използва се само средната част на зеления лук /без перата/. Салатата се накъсва.

Продуктите за дресинга се слагат във висок съд и се пасират. Съотношението между зехтина и оцета трябва да бъде 3:1 / Пример: 50 гр зехтин: 20 гр оцет/. Сервира се в отделен съд и всеки добавя според вкуса си.

 

ПЕЧЕНА ПАТИЦА С ГАРНИТУРА ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ, СУШЕНИ СЛИВИ В БЕКОН И ПЕЧЕНА ЯБЪЛКА

ПРОДУКТИ:

1 патица;

За плънката: 200 гр бланширан ориз, 50 гр стафиди, 1 лук, щипка канела, 1 с.л. мед, 150 мл бяло вино, сол, бял пипер;

За гарнитурата:

1. 300 гр сушени сливи, 100 гр бекон;

2. 300 гр червено зеле, захар, червено вино, сол, бял пипер, 3 средно големи кисели ябълки, масло, бяло вино;

3. 300 гр лингуини

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

За плънката всички продукти се задушават, докато течността изври. Пълни се патката и се пече около 3 часа на умерена фурна, завита във фолио. След това се развива и се намазва със смес от 50 гр соев сос и 1 с.л. мед. Продължава да се пече до получаване на приятен загар и хрупкава коричка.

1. 300 гр сушени сливи се накисват в топла вода от предната вечер. След това се увиват в бекон с помощта на клечки за зъби. Пекат се, докато беконът стане хрупкав.

2. Червеното зеле се нарязва фино и се задушава с карамелизирана захар, червено вино, сол и бял пипер. Ябълките се изчистват и се нарязват на едри кубчета и - след достигане до готовност на червеното зеле, се добавят към него. Трябва да се внимава да не се наруши целостта на кубчетата.

3. Лингуините се сваряват в подсолена вода и се разпределят заедно с останалите гарнитури.

 

СЛАДКИШ С ПОРТОКАЛИ И МАРЦИПАНОВ КРЕМ

ПРОДУКТИ:

200 гр брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 100 гр краве масло, 130 гр захар, 3 яйца, 1 пакетче ванилова захар, 6 с.л. конфитюр от портокал, 500 мл прясно краве мляко, 1/2 ванилова шушулка, 1/2 пакетче бадемов пудинг, 100 гр настъргана марципанова сурова маса, 5 портокала, 2 с.л. ликьор от портокали или гранд маринер, листа от мента.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

На тестото: брашното, бакпулвера, солта, маслото, 2 с.л. захар, 1 яйце, 2 с.л. гореща вода, ваниловата захар се замесват. Оставя се да се охлади. Фурната се загрява до 180 градуса. Тестото се разточва, за да покрие дъното и стените на формата. Пече се около 15 мин. След като изстине се намазва с конфитюра.

На крема: 400 мл мляко завира  с 1/2 шушулка ванилия и щипка сол. Добавя се пудингът, разтворен в 100 мл мляко. Ври три минути, след което се добавят 2 яйца и 1 жълтък, при непрекъснато бъркане. Ври още три минути. Накрая се добавя настърганият марципан. След като се охлади, се изсипва във формата. Корите на портокалите се изрязват, нарязва се вътрешността на филийки, почистват се семките, мариноват се с ликьора и парченцата се нареждат отгоре по часовниковата стрелка.

 

МЕНЮ ЗА НОВА ГОДИНА /6 ПОРЦИИ/:

 

САЛАТА ОТ РАЦИ С ПАПАЯ, ДЖИНДЖИФИЛ И ЛИМОН

ПРОДУКТИ: 200 гр сварено месо от раци /или рулца от раци/, 200 гр коктейлни скариди, 200 гр папая, 50 гр джинджифил, скилидка чесън, връзка пресен копър, 3 лимона, табаско, 1 лук, 6 филии тостерен хляб, сол, бял пипер, зехтин, салата фризе /може и зелена, като се използва само сърцевината й/.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото от раците, скаридите, папаята, джинджифила, лука и чесъна се нарязват на кубчета. От лимоните се оставя само месестата част, която се нарязва на кубчета и се прибавя към останалите продукти. Добавя се табаско, сол и зехтин. Хлябът се изрязва във формата на звезди и в тиган със зехтин се препича от двете страни. Сместа се оформя с помощта на кръгла метална форма и се гарнира с хлебните звезди и букет от свежата салата.

 

СЬОМГА В МНОГОЛИСТНО ТЕСТО

ПРОДУКТИ: 400 гр бутер тесто, 1 кг филе от сьомга, 2 яйца, 500 гр бита сметана, 5 с.л. "Ноли прат" /или вермут/, 3 с.л. сок от лимон, 200 гр листа от спанак, връзка копър, 2 филии тостерен хляб.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Отделя се 100 гр от сьомгата, която с 50 гр сметана, "Ноли прат" /вермут/, яйцето, хляба без кората, сол и бял пипер. Пасират се до получаване на фина кайма. Останалата част от филето се разрязва, разстила тънко и върху нея се намазва плънката, като отгоре се поръсва с нарязания копър. Навива се на руло и то се поставя върху бутер тестото. Покрива се с попарения предварително спанак и се увива от всички страни с тестото. Декорира се с парченца бутер тесто. Намазва се с жълтък и се изпича в предварително загрята до 160-180 градуса фурна за около 30-40 минути. Поднася се студено, като от разбитата сметана се шприцоват розички във всяко блюдо.

 

ФИЛЕ ОТ СЪРНА С КОНФИТ ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО И КАРТОФЕНО-КИСЕЛО ЗЕЛЕ РЬОСТИ

ПРОДУКТИ: 1200 гр филе от сърна, мащерка, сол, бял пипер, 50 гр краве масло, 600 гр червено цвекло, 150 мл червено сладко вино, 1 ябълка, 50 гр конфитюр от боровинки, 200 гр картофи, 200 гр кисело зеле, 20 гр нишесте, 2 жълтъка, 100-200 гр. олио.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

На филето: В тиган с малко олио се глазира филето на порции по 200 гр с мащерка, сол и пипер. След това се поставя в предварително загрята до 200-220 градуса фурна. Пече се 5-8 минути.

На гарнитурата:

1. Изчиства се червеното цвекло /с ръкавици/ и ябълката. Режат се на кубчета по 1 см. В краве масло се задушава първо цвеклото. Налива се виното и след достигане до готовност, се добавят ябълките, боровинковият конфитюр, сол и пипер.

2. Картофите се настъргват на фино ренде. Киселото зеле се нарязва на лентички. Изцежда се максимално от сока и се добавя към картофите, заедно с жълтъка, нишестето, сол и бял пипер. Малки части от сместа се разпределят в тиган, като се притиснат до получаването на подобни на палачинки малки кръгчета. Пържи се от двете страни до златисто.

 

ШОКОЛАДОВО СУФЛЕ СЪС СМОКИНИ, МАРИНОВАНИ С ПОРТО /4 ПОРЦИИ/

ПРОДУКТИ:

За смокините с Порто: 4 смокини, изчистен и обелен портокал, 250 мл Порто, 1 пръчица канела, 1 анасонова звезда, 75 гр захар, 1 с.л. нишесте - неутрално;

За суфлето: 120 гр битер шоколад, 4 яйца, 100 гр захар, 1 пак. ванилова захар, 30 мл портокалов ликьор, 40 гр брашно, 1 ч.л. бакпулвер;

За украса: 3 с.л. пудра захар, 40 гр настърган шоколад.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

На смокините: Измиват се, подсушават се и нарязват на четвъртинки. От портокалите се изстисква сокът, кората тънко се изрязва на ивички. Заедно Портото, сокът от портокал и ивичките кора от портокала, звездата анасон, захарта и канелата се поставят съд до завиране. Добавят се нишестето и накрая смокините. Оставя се да с изстине.

На Суфето: Шоколадът се разтопява на водна баня. Яйцата се разделят. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците със захарта, ванилията, портокаловия ликьор в една купа се смесват, като се разбиват до пухкава смес. Фурната се загрява до 175 С. Леко топлият шоколад се добавя към жълтъчената маса, добавя се и брашното с бакпулвера, накрая се добавя и разбитият белтък. Сместа се поставя в четири предварително поръсени с брашно форми за суфле и много бързо се поставят във фурната.

 


Сходни връзки

ЗА ДА СИ ВИРТУОЗЕН КУЛИНАР, ТРЯБВА ДА СИ ИЗЦЯЛО ОТДАДЕН НА ПРОФЕСИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди