изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:49 EEST
Темата за предстоящото заседание на либийския съд по СПИН делото в арабските медии (ОБЗОР)    
НовиниТриполи. Редица арабски електронни издания коментираха днес предстоящото заседание на либийския Върховен съд, на което се очаква да бъдат произнесени окончателните присъди по делото срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в умишлено предизвикване на епидемия от СПИН в педиатричното отделение на болницата в град Бенгази преди повече от седем години.

Изданията коментират предимно подкрепата на ЕС, САЩ и международната общност за медиците и резултатите от разследването на международен екип от учени, в който се доказва, че епидемията е започнала много преди пристигането на българките в болницата.
С оглед на широкия интерес, с който международната общност следи хода на процеса срещу медиците, решението на либийския съд ще бъде показателно за развитието на отношенията на Триполи със Европа и САЩ, отбелязва електронното издание на телевизия “Ал Джазира”. От самото си начало делото бе съпътствано от многобройни призиви за освобождаване на обвиняемите. Последният, който се обяви за свободата на медиците бе германският външен министър Франк Валтер-Щайнмайер, който посети Джамахирията в края на ноември тази година. Европейският съюз, както и редица световно признати учени и лауреати на Нобеловата награда настояха либийския лидер Муамар Кадафи да осигури условия за провеждане на справедлив процес, който да завърши със справедлива присъда.
Електронното издание на вестник “Ал Кудс Ал Араби” коментира, че след като смъртните присъди за медиците бяха отменени и делото бе върнато за преразглеждане през май 2006 г., десетки учени и политици отправиха призиви за оправдаване и освобождаване на обвиняемите. Вестникът цитира изявление на либийския защитник на българките Осман Бизанти, според който е трудно да се прогнозира какво ще е решението на съда. Бизанти обаче е уверил, че ако смъртните присъди бъдат потвърдени, защитата отново ще обжалва. Адвокатът е добавил, че е посетил петте българки и палестинския гражданин в затвора Джудейда миналата седмица и по негово мнение, те се намират в крайно тревожно състояние, очаквайки Либия да реши съдбите им.
Пет български медицински сестри и един палестински лекар в затвора Джудейда в Либия очакват решението на Върховния съд на Джамахирията, който ще реши съдбите им утре, коментира електронното издание на дубайския вестник “Халийдж таймс”. Изданието отбелязва, че процесът, който провлече вниманието на международната общност и особено на ЕС, се е превърнал в изпитание за либийската правосъдна система. “Халийдж таймс” припомня, че през последните месеци редица западни печатни издания са публикували обширни материали, в които се изтъкват доказателства за невинността на българките. Според изследване, проведено от екип от международни учени, епидемията от СПИН е започнала далеч преди медиците да пристигнат в болницата в Бенгази. От своя страна, семействата на заразените деца поискаха обезщетение в размер на 15 млн долара за всяко болно дете. Предложението бе категорично отхвърлено от България, с мотива, че изплащането на компенсации би било доказателство за вината на медицинските сестри палестинския лекар, припомня изданието.
Заместник-министърът на външните работи на България Феим Чаушев, който пристигна днес следобед на международното летище в либийската столица Триполи, ще присъства на утрешното заседание на либийския Върховен съд, на който се очаква да бъдат произнесени присъдите за петте български медицински сестри и палестинския лекар, предаде либийската информационна агенция ДЖАНА. Министър Чаушев бе посрещнат на летището от представители на ЕС и българския посланик в Джамахирията Александър Олшевски.
От своя страна, електронното издание на вестник “Либия днес” съобщава, че делегация от представители на Асоциацията на заразените със СПИН либийски деца е започнала обиколка в редица европейски държави, с цел “да запознаят европейските народи с мащабите на трагедията, сполетяла стотици либийски семейства след епидемията от СПИН в педиатричното отделение на болницата в Бенгази”. Делегатите са дали пресконференции в Женева и Лондон, по време на които са били излъчени материали, свързани с боледуващите деца и са били представени доказателства за справедливостта на либийската правосъдна система и адекватността на смъртните присъди за шестимата медици, които по-късно бяха отменени.
В същото време, световните медии отбелязват, че от една седмица местните ежедневници в Либия са започнали мащабна негативна кампания срещу българските медицински сестри и палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж. Вестник "Аш Шамс" нарича случая "безпрецедентно престъпление в съвременната история".
"Ще накажем всички престъпници - именно разузнавателните служби и институциите, които са замесени в това престъпление и които подлагат на съмнение справедливостта на каузата на децата-жертви", коментира изданието. Вестник "Джамахирия" пише: "Това /заразяване/ не е извършено нито от Нерон, нито от Чингиз хан, нито от Адолф Хитлер - българските медицински сестри се оказаха по-кръвожадни и диви". Право на семействата на децата е да получат подходящи компенсации за престъпния опит да бъдат укрити извършителите, коментира вестникът.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Темата за предстоящото заседание на либийския съд по СПИН делото в арабските медии (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди