изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:51 EEST
МОЛИТВА ЗА СПРАВЕДЛИВА ПРИСЪДА    
Общество  Вчера сдружение "Граждани за европейско развитие на България" - Добрич, с председател Румен Иванов, организира в църквата "Св. Георги" отслужване на молитва за справедлива присъда на петте български медицински и палестинския лекар, които вече 7 години са изтезавани, унижавани и несправедливо обвинявани в либийските затвори. Повод за молитвата, отслужена от отец Стоян Димов, бе очакваната с изключителна тревога и гняв присъда днес на Върховния съд на Либия. Срещу нашите сънародници е скалъпено тежко и нечовешко обвинение в умишлено заразяване на повече от 400 деца с вируса на СПИН.

Въпреки, че в хода на делото беше доказано, че показанията, дадени от нашите медици, са изтръгнати с жестоки изтезания, въпреки че елитът на световната медицинска наука даде неоспорими аргументи за невинността на българите и палестинския им колега, въпреки че целият цивилизован свят и водещите световни медии се вдигнаха в защита на сестрите, досега либийският съд непреклонно защитава тезата за виновност на българските ни сестри. Делото практически се превърна в една изключително голяма политическа интрига, достигаща дори до стълкновение на две религии - християнството и исляма. Целта на същата игра е да се прикрият грешките на тоталитарния режим на Кадафи в областта на здравеопазването в Либия и да не се допусне разклащане на режима. В тази игра е заложен и огромният финансов дълг на Либия към България, в нея са заложени огромни количества петрол, в нея се поставя религиозна бариера пред очакваното демократизиране на Близкия изток. За съжаление, в тази политическа игра най-вероятно има и сериозно българско участие, в смисъл на лични и партийни финансови интереси, които, най-вероятно, след години ще излязат на бял свят. Днес очакваме най-лошото - невинните български медицински сестри и палестинският лекар да бъдат осъдени на смърт чрез разстрел. Какво ще последва по-късно - има много пътища. Сред тях са изпълнение на присъдата, изпращане на осъдените в България, продължителен диалог между Европейския съюз и Либия и какви ли не още посоки. Във всички тях ще бъдат нанесени и огромни щети на авторитета на България, на гилдията на здравните ни работници, на българската външна политика. Днес не е време да анализираме какво не направиха през тези 7 злокобни години българските правителства, българското разузнаване и изобщо правилна ли се оказа тази т. нар. тиха дипломация, зад паравана на която се криха президенти, премиери, външни министри, хранени и охранени български политици. Всички те дори използваха личното нещастие на медиците ни в своите предизборни обещания и заблуди, с цел да вземат властта, пък после каквото стане. Дано не стане най-лошото, защото и тогава има да слушаме тирадите им и обвиненията им кой какво не е направил и колко много те са направили, но така и не могли да спасят медицинските ни сестри. Но това вече са теми за едни други дни. Днес със свити сърца очакваме присъдите и дано Бог помогне на сънародниците ни за една справедлива и напълно оправдателна присъда.

Димитър Дуков

СНИМКА ОТ СЪБИТИЕТО

 


Сходни връзки

МОЛИТВА ЗА СПРАВЕДЛИВА ПРИСЪДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди