изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:25 EEST
“Дойче Веле”: Москва не бърза с официална реакция на повторната смъртна присъда на българските медици в Либия    
По светаМосква. Москва не бърза с официална реакция на повторната смъртна присъда в Либия срещу българските медицински сестри и палестинския лекар, коментира кореспондентът на “Дойче Веле” от Москва.


Руското общество знае малко за случая с българските медици в Либия. Спорадично с пауза от няколко месеца в печата или електронните медии се появява малка информация за тях. По-силен бе отзвукът при произнасянето на първата смъртна присъда. Сега обаче почти всички руски национални електронни медии и агенции се включиха в надпревара за оперативна информация след произнасянето на новите смъртни присъди.
РИА Новости предаде възмущението и протестите на стария председател на Евросъюза- Финландия и на новия - Германия, която ще настоява за свобода на несправедливо осъдените медици при встъпването си в председателството догодина. Агенцията отрази реакцията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) чрез възмущението на Рене ван дер Линден, председател на асамблеята. Разпространени бяха гневните думи на Генералния секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис срещу смъртните присъди.
Зрителите на държавната телевизия “Русия” видяха подробни репортажи за случващото се в Триполи, научиха за предисторията на процеса. “Либийското правосъдие демонстрира непреклонност. Отсъствието на сериозни доказателства, многочислените декларации на заподозряните за инквизиции срещу тях не попречиха за втори път поред да бъде произнесена смъртна присъда”, коментира телевизията.
Телевизия НТВ излъчи в репортажа си кратки интервюта с една от осъдените българки и палестинския лекар, които подчертават че са невинни.
Популярното електронно издание “Газета Ру” публикува обширна статия за историята на процеса, за обвиненията срещу медиците за умишлено заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 деца, за обвиненията в подриване на държавната сигурност и искането на пет и половина милиарда долара компенсации. “София отказа да плати “откупът”, подчерта изданието.
Радио “Ехото на Москва” редовно информираше за развитието на темата. Следобед в коментарни предавания присъдата бе определена като скандал, който режимът в Либия използва за вътрешнополитически цели. Към това мнение се присъедини за агенция “Новости” и ръководителят на Института за стратегически аналитици и оценки Александър Коновалов. Той нарече присъдите несправедливи и неоправдани, либийските власти търсят виновни като прехвърлят своята вина върху чужденци. Вероятно властта иска да свали отговорността от себе си. Много по-лесно е да се обяви, че пристигнали чуждестранни агенти, заразили децата и заради това трябва да бъдат убити, казва той.
Всички медии разказаха за възмущението и протестите в България, за съвместната декларация на президента и премиера и декларацията на българския парламент. Единствено до късно снощи не стана ясно каква е официалната позиция на Москва по повторните смъртни присъди и дали изобщо има позиция. Не е изключено днес Русия да оповести официалното си становище, ако, естествено, сметне за необходимо.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

“Дойче Веле”: Москва не бърза с официална реакция на повторната смъртна присъда на българските медици в Либия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди