изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:42 EEST
АТАКИТЕ СРЕЩУ МЕН ЦЕЛЯТ ДКЦ I ДА ФАЛИРА    
Интервюта Управителят на Диагностично-консултативен център I в Добрич - д-р Велина Комарева, пред НДТ

- Д-р Комарева, на последното си заседание ОбС възложи на кмета да Ви санкционира, като сте обвинена в редица нарушения. Как ще коментирате създалата се ситуация?

- Искам да започна с това - защо се кандидатирах за управител на ДКЦ. Работейки в ДКЦ-то от доста години, срещах неодобрението на много колеги относно управлението му. Много от тях, разбирайки, че ще има конкурс за управител, ме увещаваха да кандидатствам, за да се промени нещо най-после. И само и единствено заради това си позволих да кандидатствам. Спечелих конкурса съвсем честно и с много добра бизнес-програма. С много голяма амбиция и желание станах управител - с цел от една страна да бъдат удовлетворени нашите пациенти, а от друга - да са материално стимулирани и колегите. Искам да изразя моето огромно възмущение от излязлата статия във в. "Добруджанска трибуна". От едно известно време започнаха некоректни заяждания, клевети по мой адрес. Това ме засяга, защото петни и името на ДКЦ-то, което ръководя.

- Една от атаките срещу Вас е във връзка с конкурса за наем на оптиката, който спечели съпругът Ви. Ощетява ли се по този начин дружеството, което ръководите?

- Този конкурс беше проведен по абсолютно всички правила на наредба на общината. Според чл. 17 управителят е длъжен да определи условия за участие в търг или конкурс. Според последните изменения на Закона за здравето, в оптиките не само се изработват очила, но се предлагат и здравни консултации. Във връзка с това аз реших, че е по-добре кандидатите да притежават висше медицинско образование и специалност "очна оптика". Не е вярно, че само моят съпруг има такава специалност в областта, а да не говорим и в страната, има много такива специалисти. Защо други не са участвали в конкурса, не мога да кажа. Не съм станала управител, за да спечели конкурса фирма "ВЕКО" ООД. Първо, аз нямам фирма. Като управител не трябва и не съм по Търговския закон. Така че фирмата не е моя. И второ, не е ООД, а ЕООД. Тази фирма е спечелила първо търг, а после и конкурс още от 2000 г. Бившият управител д-р Ивелин Марков беше доволен от наемателя, нямаше никакви проблеми. Оптикът, който сега е недоволен от провеждането на конкурса, в продължение на три години съди ДКЦ-то за дреболии и абсолютно неправомерно. На 30 август се проведе конкурс, а не търг, където да се гледа само наемната цена. В него имаше три пункта - наемна цена, направени инвестиции и дарения. Комисията беше петчленна, с председател адвокат, в която аз не участвах. Тя взе решение, то не беше обжалвано. В резултат на решението управителят трябваше да издаде заповед за спечелилия конкурса, както и стана. Заповедта също не беше обжалвана, до момента нищо не е обжалвано вече три месеца и половина. Недоволният оптик писа възражение, което получих сутринта в деня на конкурса, а той трябваше да се проведе следобед в 2 часа. То беше отправено до кмета, до окръжния прокурор и до управителя. Детелина Николова ми се обади, аз й обясних всичко и тя поиска цялата документация. Тя не каза да не се провежда конкурсът. След двете необжалвания, по реда на наредбата се сключи договор за наем със спечелилия. Задълженията по договора се спазват от наемателя. Говорих с редица адвокати, тъй като на предишната сесия ОбС взе решение да отменя конкурса. За да се проведе това решение обаче, трябва да се развали или анулира договорът за наем. Всички адвокати ми обясниха, че така ще прекратя договора неправомерно, защото няма виновно неизпълнение от страната, която е спечелила. Аз нямам нищо против, ще прекратя едностранно договора с наемателя, изпълнявайки решението на ОбС. Оттук-нататък какво ще следва, не мога да кажа. При конкурса се гледа не само наемната цена, а и направените инвестиции. Фирма "ВЕКО" ЕООД до проведения конкурс през август е внесла в ДКЦ 43 000 лева за наем и разходи. Направени са инвестиции на стойност 16 000 лева. Дарени са професионална копирна машина и луминисцентна зрителна таблица. Безвъзмездно се предоставя използването на модерен очен ехографски апарат, по линия на който ще се сключи договор с РЗОК за клинична пътека през следващата година.

- Как ще коментирате обвинението, че е неправомерно сключен договор за наем на очен ретинален лазер?

- Това е частен апарат на две лица. Има договор за наем за апарата, не за съвместна дейност. Благодарение на апарата, ДЦК сключи договор с РЗОК за високо специализирана дейност. Според договора за наем, ДКЦ-то печели 30 процента от тази дейност. Грубо сметнато, на месец това са по 1000 лева. Това не е ощетяване на ДКЦ-то, това е поредната наглост на някои хора - да обърнат нещата в своя полза. От 1 декември ние прекратихме договора за наем на апарата по взаимно съгласие и ще работим на него според заповед, която е издадена от предния управител. Тя предвижда също 30 процента да останат за ДКЦ-то. Благодарение на този лазер, голяма част от потока пациенти останаха в града, вместо да ходят до Варна. Там дори им искат и да заплащат, а при нас е безплатно, защото е с направление.

- Обвиняват Ви, че заработвате около 4000 лева, съвместявайки функциите на управител и на лекар-специалист.

- Аз работя на два договора. Единият е договор за управление като управител, а другият - като офталмолог. Двата договора са вид граждански и не се обхващат от трудовото законодателство, където има работно време и график. По договор за управление от мен се изисква да изпълнявам икономически показатели от бизнес-програмата и аз съм на разположение 24 часа. От мен се иска резултат в края на годината. По договора като офлталмолог аз не мога да работя без определено работно време към здравната каса. По този договор работя 4 часа, в останалото време си изпълнявам административните задължения. Като лекар съм задължена да си поддържам квалификацията по Закона за здравето и Закона за съсловните организации. Не мисля, че съм ощетила ДКЦ-то. За 9 месеца, работейки и като офталмолог, съм донесла около 43 000 лева приходи. Като офталмолог възнаграждението ми е като на останалите колеги - 35 процента по здравна каса и 50 процента от платени медицински услуги. Още преди време бяха писали за заплатата, която заработвам и бяха избрали целенасочено месеци - от март до юни, период, когато работихме и по клинична пътека "лазер-терапия при глаукома" и тогава заплатата ми беше по-висока. Тя се заплаща 300 лева, от нея специалистът получава 70 лева. Моята заплата като управител се определя от наредба на ОбС, а тя от наредба на МЗ. Там се казва, че управителят трябва да получава трудово възнаграждение от 280 до 400 процента от средното брутно възнаграждение на персонала в лечебното заведение. Аз вземам минимума - 280. Естествено, като е висока брутната заплата в ДКЦ-то, автоматично се вдига и моята заплата. Не мога да си обясня недоволството у някои колеги. Те също вземат големи заплати, такива вероятно има в много малко ДКЦ-та в страната. Имам колеги ординатори, които заработват по 3 000 лева. Има специалности, които са търсени, офталмологията е една от тях.

- Група специалисти от ДЦК II са пожелали да наемат кабинети като индивидуални специализирани медицински практики, заради лошото управление на ДКЦ. Как ще коментирате това?

- Първо ще кажа какво е направено досега, а нека уважаемите читатели си направят извода дали управлението е лошо. Беше направен основен ремонт на заседателната зала, на 10-ина лекарски кабинети, на три болнични стаи. Направихме преустройство на очната операционна. Измазахме цялата сграда отвътре, което прави впечатление на самите пациенти. Кабинетът на управителя е изцяло обновен, без нито лев от здравното заведение, а чрез спонсор и това ще остане и за следващия след мен. Инвестициите в апаратура през изминалия период са огромни, те надхвърлят 100 000 лева. Някои са по договори за разсрочено плащане, но те изтичат през февруари - март. Закупи се ендоскопска апартура, фиброгастроскоп, фиброколоноскоп, мамогроф. закупи се модерен автоклав. Искам да открия една скоба. В докладната записка на сесията на ОбС се говори, че ДЦК е закупило автоклав за нуждите единствено на очния ретинален лазер. Искам да отворя очите на някои хора, колко са заблудени. И немедицински лица мисля знаят, че автоклавът служи за стерилизация на инструменти. При очния ретинален лазер не се използват никакви инструменти. И това го твърди комисия, в която има лекар, можете ли да си представител каква некомпетентност... Закупи се още голям вакуум-аспиратор, доплер и др. Скоро ще закупим модерен биохимичен анализатор. Във връзка с депозираното искане на колеги да наемат кабинети в ДКЦ, останалата по-голяма група, която ме подкрепят, изпратихме до председателя на ОбС, до кмета и до председателя на ПК по здравеопазване и социални услуги свое виждане. С него изразяваме несъгласие с мнението на тази група колеги да се закрие ДКЦ като структура и сме изброили редица аргументи. Зад мен са се подписали 24 колеги, другата групичка е от 15 души. От тях двама съжаляват и се подписаха при мен, тъй като не им е било разяснено. Те мислели, че ДКЦ-то ще остане да съществува и ще се дадат кабинети на някои. През периода, откакто съм управител, бяха привлечени нови специалисти - гастроентеролог, уролог, пулмолог, неврохирург, втори психиатър. Всички те заключват цикъла от специалности в ДКЦ-то. С огромно удоволствие искам да посоча въведената информационна система. Има 30 компютъра в мрежа във всички кабинети на специалисти и лаборатории. Искам да взема отношение и относно Колективния трудов договор, защото много се спекулира. За да се сключи такъв, трябва да има две страни. Според КТ, синдикалната организация е тази, която трябва да предложи КТД, а не ръководството. До момента синдикалната организация не е предложила проект, напротив ръководството предложи такъв. Аз изпълних някои от клаузите на КТД без да има такъв. Например - първо, увеличих основното трудово възнаграждение на средния медицински персонал от 180 на 230 лева, плюс процент прослужено време, плюс допълнително заплащане, в зависимост от приходите на кабинета, в който се работи. Второ - увеличих началната работна заплата на лекарите специалисти от 200 на 350 лева. Смело твърдя, че никой лекар не взема нито 200, нито 350 лева. Трето, увеличих и на санитарите основната заплата от 160 на 180 лева. Четвърто - дадох по пет дни платен служебен отпуск и по 150 лева такса на колегите специалисти за курсове за повишаване на квалификацията. Спорът в момента между лекарите-специалист и ДКЦ-то е за платения допълнителен годишен отпуск. Колегите специалисти твърдят, че работят при специфични условия и искат допълнително - освен 22 дни платен отпуск, още по 8-18 дни. Изрично в наредба на МЗ от декември 2005 г. са изброени точки, по които работодателят е длъжен да дава допълнителен платен отпуск. На тези колеги отдавна даваме допълнително осем дни. Така че аз съм изпълнила наредбата. Във връзка със спора написах писмо до МЗ и МТСП и получих отговор, в който пише, че тези лекари нямат право да получават допълнителен платен отпуск.

- В заключение, каква е основната причина за атаките срещу Вас?

- Най-отговорно искам да кажа в заключение, че според мен всички тези нападки са от група хора с единствената цел ДЦК I да фалира, за да просперират частни медицински центрове. Това е в основата. Ако ОбС не вижда огромните промени в положителен смисъл, нека се допита до гражданите - на Добрич и на областта.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

АТАКИТЕ СРЕЩУ МЕН ЦЕЛЯТ ДКЦ I ДА ФАЛИРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди