изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:01 EEST
Нова версия за смъртта на Литвиненко    
По светаНова версия за смъртта на Александър Литвиненко публикува руският вестник "Известия". От кончината на бившия разузнавач вероятно е заинтересован олигархът Борис Березовски, който е действал с помощта на британските спецслужби. Официално Березовски е смятан за близък приятел на Литвиненко.


През 2003-2004 г. Березовски, смятан за покровител на Литвиненко, е имал контакти с чеченеца Захар Абуханов, който през последните години живее във Франция. Чрез него олигархът се опитвал да купи радиоактивно вещество за изработване на "мръсна бомба", пише “Известия”.

Според изданието чеченецът е участвал в няколко терористични акта, убийства на руски войници и до неотдавна е поддържал тясна връзка с лидера на чеченците във Великобритания Ахмед Закаев. Според източници на "Известия" Абуханов се е установил във Франция и е получил задачата да намери радиоактивни изотопи, вероятно за Березовски.

Преди 2 години чеченецът се срещнал в Лондон със Закаев и негови хора, за да сключи сделката. Възникнали разногласия заради цената - този, който поръчал изотопите, отказал да плати поисканите му 5 милиона долара.

Като възможна версия "Известия" споменава също, че може би Литвиненко самостоятелно се е захванал с операцията по създаването на "мръсна бомба" и се е заразил при разхерметизиране на контейнер. Не е изключено на Березовски да са му помагали британските спецслужби. Като се позовава на източник, обещал разкрития, след приключването на официалното разследване на Скотланд ярд, вестникът пише, че Литвиненко отдавна и успешно е работил за британското разузнаване, за което вербувал осведомители в Русия.

http://btv.bg

 


Сходни връзки

Нова версия за смъртта на Литвиненко | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди