изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:41 EEST
ИНТЕРВЮ С НАРОДНИЯ ЛЕЧИТЕЛ ИВАН КАЦАРОВ    
Коледа   Божествената искра гори във всеки един от нас

НЕКА БЪДЕ СВЕТЛИНА!

В навечерието на Рождество и пред прага на особено важната за всеки българин 2007 година Ви предлагаме един разговор с ИВАН КАЦАРОВ - лечител, Рейки и Сейким учител, психодрама-терапевт - за това кои сме ние, как да си помогнем сами, "за да ни помогне и Господ"



 

КОЙ Е ИВАН КАЦАРОВ?

Иван Кацаров е Рейки, Сейким и Каруна лечител и учител. Дарбата му се появява още, когато е на 12 години. Започва да рисува магически картини, които излъчват сила и лечебна енергия. Наследил е дарбата на прабаба си и баба си да използва восъколеене и чародейство.

Той е медиум и екстрасенс, но освен това е дипломиран психодрама-терапевт, което го прави един от малкото в страната ни специалисти, съчетаващи мистичното с истинската наука. Дълго време е бил водещ на ТВ предаванията “Зона Пси”, “Поглед в неизвестното” и “Особен поглед”. Автор е на “Енциклопедия на Рейки и системите за енергийно лечение” в три тома.

В края на миналата седмица Иван Кацаров проведе първи в Добрич курс по Рейки. Обещанието на учителя е в началото на идната година отново да посети нашия град

- Г-н Кацаров, като начало - що е то Рейки и Сейким?

- Рейки и Сейким са две системи за енергийно въздействие, чрез които по един безлекарствен и абсолютно безвреден начин човек може да се лекува.

Сейким е древноегипетско изкуство за лечение и магия, а Рейки е тибетско лечителско изкуство, при което лечителят е само проводник на Универсалната лечебна енергия на природата. В превод Рейки означава “божествена енергия” и тя наистина е такава.

Способна е да излекува всичко, защото работи на изключително фундаментални нива. Изглежда единствената граница, която може да бъде поставена, е желанието на лекувания. Така самата дума лечение придобива един нов смисъл.Широко разпространеното схващане е това за лечение на симптомите. Другото, което използват Рейки практикуващите, е “връщане” към изначалното състояние на цялост и пълнота.
Има едно идеално състояние, което е присъщо за всеки един от нас, което е най-висшето изражение на това кои сме в действителност. В този смисъл, болката и болестта идват именно от разликата между моментното и идеалното състояние на пациента. Лечението в този контекст е довеждането на човек до възможно най-близко до идеалното му проявление на самия него - това става с помощта на Рейки.

Рейки стимулира естествените оздравителни сили на организма; въздейства за физическо, емоционално, мисловно и душевно хармонизиране, освобождава стреса, напрежението и страха; отстранява пораженията вследствие на "психоатаки" и магии; увеличава жизнената енергия на човек и работоспособността; изгражда защита за предпазване от негативни влияния и събития.

Най хубавото на Рейки е, че всеки един човек може да бъде обучен да го използва сам за себе си и своите близки, вместо да ходи и да дава луди пари по врачки. Точно това е целта и на курсовете, които провеждаме в Добрич. Христос е казал: “нахрани гладния днес и той ще е гладен утре, научи го да изкарва прехраната си и ще го заситиш во веки”- това правим и ние.

- Разкажете нещо повече за душата и нейната вечност. И разбира се - за Бог, неговата същност и нашите - чисто човешки усилия, да получим "просветление".

- Бог е онова, което е. Със сигурност не сме дорасли до това да разберем Бог и да го изразим с ограничеността на думите, които използваме.

Казват, че Бог е Любов. Може би само по този начин успяваме най-пълно да предадем неговата същност на етапа на осъзнаване, на който се намираме. Бог е Светлина. Бог е всичко в едно, в това число и ние - хората. Да, ние сме отражение на божествените принципи, нали сме създадени “по образ и подобие на Бога”.

Точно душата е носител на божията искра.

Когато човек върви по Пътя на Просветлението, той разбира, че всичко живо е едно цяло.

Бог е съзнание, търсещо Смисъла - така казваме ние в Каруна. Бог разпръсва себе си и се сътворява във всяка форма на живот, във всичко. Всичко видимо и невидимо, всичко проявено и непроявено е отражение на Вселенската душа, на Вселенското съзнание, на Бог. Всяка малка частица живот носи познанието за цялото. Светлината, в която Вселената създава себе си, е Светлината на сътворението. Всяка душа носи тази Светлина в себе си. Всяка душа търси тази Светлина, стреми се към нея. Това е пътят на просветлението – припомняне на нашата истинска същност…, а всичко започва със себепознаването, преминава през себеприемането, за да достигне до просветление.

- Смятате ли, че всеки от нас носи своята индивидуална, всемогъща сила и е господар на битието си?

- Абсолютно! Животът е в нашите собствени ръце. Някой веднага може да попита къде остава кармата? Разбира се, това е логичен въпрос, но много малко хора всъщност си дават сметката какво точно означава кармата. Повечето от нас използват кармата като удобно извинение, че нещата не вървят. Примиренчески свеждат глава, казват “така е писано” и страдат.

Бог не иска от нас да страдаме, Бог не дърпа конците ни, все едно ние сме кукли, а той кукловод. Бог е свършил своята работа, давайки ни частица от себе си, своя Дух. Бог ни е дал живот и това е достатъчно. Оттам-нататък, какво ще правим с живота си, е наш свободен избор. Проблемът е там, че ние - хората, сме забравили да правим избори, или по скоро сме се отказали доброволно от това си свещено право.

Не бива да забравяме, че кармата е закона за причината и следствието в действие. Не някой друг, а точно ние сами пишем кармата си с постъпките си, с изборите си. А тази карма ние трупаме бавно и постепенно хиляди години, през различните си прераждания. Ако пък не вярвате в преражданията, то дори само в рамките на един живот се трупа толкова много карма - взетото решение вчера определя какво ще се случи днес и как ще бъдат нещата утре. Кой е взел решението за вас? Аз ли? Не! Всеки един от нас прави своите собствени избори. Когато изборите са осъзнати - тогава не се трупа карма, когато обаче избираме автоматично, рефлекторно - тогава се натрупват планини от негативна карма, която срива живота и е предпоставка за това човек да стане жертва, дори на магия.

Мистиците казват, че “всичко е илюзия”. Светът и живота, такива каквито ги възприемаме, са всъщност нашита представи за нещата.

Ние се раждаме чисти и неопетнени, свободни от илюзии…Раждаме се, като носим в себе си единствено божествената искра на живота. Само че, родените преди нас веднага започват да ни “дресират”, защото и с тях са правили така, когато са се родили.

Външният свят приковава вниманието ни и ни учи на какво да вярваме, започвайки с езика, на който говорим. Не вие сте избрали да говорите български. Не сте избрали религията и моралните си ценности - те вече са били тук, преди да се родите. Никога не сме имали възможност да избираме в какво да вярваме или да не вярваме. Не избираме дори и собственото си име и т.н.

Този процес може да бъде наречен “опитомяване на хората”. В един момент човек загубва себе си като уникалност, престава да бъде това, което е и се превръща в това, което другите му казват, че е.

Това, което се случва в последните години - отварянето на хората към духовното, всъщност, е нищо повече от опит за извоюване на личната ни свобода обратно, осъзнаване на това кои сме ние, какво е светът и какво е нашето място в него.

 

- Може ли всеки човек да бъде обучен да практикува Рейки и Сейким, трудно ли е това и, простете скептицизма, но наистина ли помага?

- За да се използва Рейки, не е нужно човек да притежава някакви изключителни заложби, дарби или да е екстрасенс. Тя е толкова безопасна, че с нея спокойно могат да се занимават бременни и малки деца. В същото време Рейки е толкова мощна, че веднъж активирана, тя никога не свършва и е винаги с нас, като лекува всякакви заболявания - не само на физическото тяло, но и на емоционално и мисловно ниво, както и на кармично ниво. Не е случаен фактът, че близо 400 милиона души по цял свят практикуват Рейки, като по този начин преодоляват проблеми от всякакъв характер.

Рейки не подтиска симптомите, енергията винаги открива първопричината на заболяването и я атакува директно, като по този начин се постигат невероятни резултати с всякакви болести. Премахвайки стреса и натрупаната негативна енергия с помощта на Рейки, се позволява на жизнената енергия да циркулира правилно и тялото започва само да се лекува.

 

- Носи ли Ви удовлетворение фактът, че макар и толкова млад, сте помогнал на толкова много хора да повярват в себе си?

- Възрастта на тялото няма общо с духовните познания и стремежи. Знаете ли, че на приблизително всеки 4 години човешкото тяло е практически ново, така че няма по-възрастен човек на земята от 4 години. Да, тялото се регенерира, умират старите клетки и се раждат нови. Тогава, защо има болести? Може би, защото не всичко е в тялото, може би в живота, който водим, сме се отклонили от божествените принципи.

Това, което получават хората от мен - облекчение, изцеление и помощ, е несравнимо с това, което те ми дават в замяна. Всеки един случай, всяка една човешка история ме обогатява, кара ме да си задавам въпроси, учи ме на това да бъда Човек, а това носи огромно удовлетворение.

- Какво е Вашето лично пожелание към добруджанци, а защо не и пожелание на силите, които не виждаме, но които уважаваме?

- Ще ви пожелая една молитва, дадена ми от духовните учители за вас - казвайте я често и ще видите как животът ви се променя, как се изпълва със здраве, любов и щастие.

Облей ме, Светлина, облей ме!

Залей ме, Светлина, залей ме!

Води ме, Светлина, води ме!

Пази ме, Светлина, пази ме!

Моля Бог за живо здраве, здрав живот!

Моля го за благослов на всички!

Нека бъде Светлина в тяло, дух, душа!

Нека тази светлина достигне мислите, ума!

Да се влее нека във сърцето и душата!

Нека да изпълни тя делата!

Нека думите на тази молитва се сбъднат и пребъдат за вас - читателите на "Нова добруджанска трибуна". Какво повече му трябва на човек от светлина в ума и мислите, в сърцето и душата, по пътя и в делата?!

 


Сходни връзки

ИНТЕРВЮ С НАРОДНИЯ ЛЕЧИТЕЛ ИВАН КАЦАРОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди