изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:03 EEST
Към Европа с пуйчета в гарсониера    
КоледаБаба Сийка се погледна в огледалото на тясното антренце и с удоволствие си помисли, че и на 70 години изглежда свежарски. Измитата й с чай от шипки коса блeстеше. Бръчките й се губеха под пласт "Глина натюр". "Все още мога да завъртя главата и на 50-годишен младеж", мераклийски се зяпаше Сийчето. Зад гърба й в огледалото се мярна дядо Киро, който се бореше с тежък кашон. Иззвъня телефонът. Пъргавата баба Сийка грабна слушалката.

- Тук Сийка Мерджанова! - отсече тя.

- Тук агенция за движими имоти "Фъндък". Съобщаваме Ви, че стоката е осигурена. Ще бъде доставена до два дни по предварително уговорения канал. Доплащането ще стане при получаване на партидите! - педантично изрецитира отсреща мъжки глас.

По слисаното лице на Сийчето дядо Кирчо заподозря, че нещо не е наред.

- Кириле, ти да не си започнал да пласираш дрога? - строго запита баба Сийка. - Какви са тия канали, партиди, стоки...?

- От "Фъндък" ли се обадиха? - успокои топката дядо Кирчо. Остави тежкия кашон на земята, приседна върху него и заобяснява.

- Виж сега, Сийче, вече сме в Европейския съюз и специално аз имам много работа. Ти, освен сапунките по телевизията, друго не гледаш. А аз следя новините под лупа. И мисля, мисля, мисля... Бабишкерко моя. Евросъюзът какво рече? Не ни ще млякото. Не ни ще и кравите. И какво става? Всичкото си остава тук. Накъдето и да се обръщаш, само крави и мляко ще продават. Щото не могат да ги изнасят. Да, ама в същото време се оказа, че всички салами се правят от пуешко и свинско, но не от нашенско, ами от внос. Ясно ли ти е - близо 56 процента от суровината за саламите е отвънка.

- Е, и? Нищо не разбирам... - опули се баба Сийка.

- Не разбираш, щото само за седенки и клюки мислиш. "Фъндък" ще ми доставят двайсет пуйчета и пет прасенца. Ще си ги гледаме в апартамента, ще си ги угояваме и като ги продадем, ще те заведа на екскурзия в Египет.

- Там не се ли гърмят, бе Кириле? - трепна баба Сийка, пък после изврещя: - Ще ги гледаме в апартамента ли? Ти да не си превъртял? Как така в апартамента? Ние къде ще живеем, бе Кире? Имаме едно стайче и едно кухне!

- Споко, бабо. Пуйчетата слагаме в кухнето, прасенцата - в стайчето, а ние с тебе - в антрето. В мазето ще си спретна едно казанче за ракийка. Аз ще си я варя. Ни лиценз ще им плащам, ни пък някой ще ме знае. Освен ако ти не ме изпееш пред комшийките, те пък на комшиите, комшиите на аверите си, аверите на комшиите си, те пък на комшийките си... И те ти данъчни вампири.

- Абе, Кире, като си толкоз умен, та си решил да печелиш, помисли ли с какво ще караш трабанта? Щото аз може и да не чета вестници, да не гледам и телевизия, ама комшийката Мара се вайкаше вчера, че спрели евтиния бензин, дето Гошо слага у ладата, и сега щели да карат колата на лозето, вила за почивка да правят от нея.

- Мислех да не ти казвам, Сийче, ама от мене да мине. Между гаражите на Гошо и на Тошо има едно празно място - метър на метър. Там, Сийче, ще бучна една сонда, нефт ще вадя... - доволно изрече дядо Кирчо.

Ето в тоя миг в главата на Сийка Мерджанова се завъртяха тристаен апартамент с южно изложение, палто от норка, парфюм "Кристиан Диор", екскурзия до Париж, 40-годишен младеж - гладко избръснат, с 32 зъба и по боксерки... Ерген! Мале, мале, мале... Киро, жив ли си още, бре!?

Ивалина Костадинова

 


Сходни връзки

Към Европа с пуйчета в гарсониера | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди