изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:50 EEST
В. “Утро”, Русе: 56 евро такса за влизане в Румъния след Нова година    
Европейски съюзРусе. Възможността за свободно пътуване в Евросъюза със задължителната автозастраховка " Гражданска отговорност" няма да е достатъчна, за да пиете кафе в Гюргево или да напазарувате в Букурещ след Нова година с личния си автомобил.

Граница и бариера от 1 януари формално няма да има, но солените такси за преминаване на Дунав мост ще охладят поривите за свободно пътуване на мнозина. Само за влизане в Румъния трябва да имате 56 евро, показа проучване на "Утро".
Само за да се премине Дунав мост с лек автомобил, ще трябва да се платят 6 евро/12 лева/такса "мост" от българска страна и още 47 евро румънски екотакси, като в тази тарифа на ГКПП-Гюргево не влиза цената на румънската винетка, а тя е 3 евро за седмица. Дължимите суми за микробуси и по-големи автомобили започват от този минимум.
Неотстъпчивостта на румънската страна за таксите продължава да е причина за тих конфликт между институциите у нас и на съседите. Това даде повод на иначе дипломатичния еврокомисар Меглена Кунева да заплаши Румъния със Съда на европейските общности в Люксембург, но в момента няма никакви изгледи Гюргево да отмени абсурдните парични вземания, каквито няма при преминаване между нито една двойка съседни страни в Евросъюза.

http://www.focus-news.net

Кметството в Гюргево отменя таксите за автомобилите, излизащи от Румъния на 1 и 2 януари
28 декември 2006 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София/Гюргево. Кметството в Гюргево няма да събира транзитна и екологична такса от превозните средства за транспорт на хора, които излизат от Румъния на 1 и 2 януари, съобщиха за Агенция “Фокус” от местната администрация в румънския град. Тези две такси - всяка в размер на около 25 лева за лек автомобил, обаче ще се заплащат за влизащите в страната автомобили. По-рано от Министерството на транспорта на Румъния обявиха, че автомобилите, пътуващи в първите два дни на новата година от Гюргево към Русе,няма да заплащат такса за преминаването по Дунав мост, която е в размер 12 лева за лек автомобил.
От Кметството в Гюргево казаха за Агенция “Фокус” също, че засега не се предвижда окончателно премахване на събираните от тях такси.
Въпросните такси от доста време предизвикват недоволството от двете страни на Дунав, като наскоро бъдещият еврокомисар Меглена Кунева обяви, че би могло да бъде заведено дело в Съда на европейските общности в Люксембург срещу незаконните такси, събирани от администрацията на румънския град.

 


Сходни връзки

В. “Утро”, Русе: 56 евро такса за влизане в Румъния след Нова година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди