изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:53 EEST
ЧЕСТИТА ЕВРОПЕЙСКА 2007 ГОДИНА!    
НовиниНа 1 януари България стана пълноправна страна-членка на Европейския съюз. Прекрачихме прага на новата година и влязохме в голямото европейско семейство с надежди за здраве и късмет, усмивки и самочувствие, сбъднати мечти и успехи!

На 1 януари 2007 г. България и Румъния станаха пълноправни страни-членки на Европейския съюз. Така вече ЕС се разпростира от Атлантическия океан до Черно море. Територията му преди това последно разширяване беше 3 976 372 кв. км. С Румъния и България се добавят нови 348 410 кв. км. Така територията на Евросъюза се увеличава с 9%. От 1 януари ЕС има почти 30 млн. нови граждани.
Сред гостите на грандиозното тържество в столицата по посрещането на 2007 г. и влизането на страната ни в ЕС бяха председателят на Европейския парламент Жозеп Борел, еврокомисарят по разширяването Оли Рен, министърът на външните работи на ротационния председател на ЕС Германия Франк-Валтер Щайнмайер, докладчикът за България в ЕП Джефри Ван Орден, представители на дипломатическия корпус. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в своето поздравление, посветено на присъединяването, каза: "Като приветстваме двете нови страни в нашето семейство, ние знаем, че нашата култура и нашето историческо наследство ще се обогатят, че взаимните ни връзки и нашите икономики ще бъдат усилени. Накратко, присъединяването на България и Румъния ще направи нашия съюз по-силен".
Премиерът Сергей Станишев символично положи контурите на България върху картата на Европа. "Честито присъединяване на България към ЕС! Днес се сбъдна една мечта. Мечта на поколения българи, които винаги са искали да живеят заедно с европейските свободни и демократични народи, в мир и благоденствие", обърна се премиерът към хилядите граждани.
"Влизаме в Европейския съюз с амбицията не да бъдем консуматор, а с желанието реално да усилим ЕС, със стабилни макроикономически показатели и способност да генерираме сигурност в труден, сложен регион, какъвто е регионът на Балканите". Това каза президентът Георги Първанов в речта си на церемонията за издигане на българското знаме и знамето на Европейския съюз пред Паметника на Незнайния воин.
Договорът за присъединяване на България и Румъния бе подписан на 25 април 2005 г. в Люксембург. С присъединяването на двете държави страните-членки в Европейския съюз стават 27. Процесът на ратификация на договора завърши на 24 ноември 2006 г., като последна Германия ратифицира договора. На 14 декември 2006 г. на срещата на високо равнище на Европейския съюз в Брюксел България и Румъния бяха поздравени от Европейския съвет с успешното приключване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, с което приключи петото разширяване на съюза. НДТ

По материали от Интернет

 


Сходни връзки

ЧЕСТИТА ЕВРОПЕЙСКА 2007 ГОДИНА! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди