изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:53 EEST
РОМИ И БЪЛГАРИ КУФЯХА НА "РАМЩАЙН" НА ПЪРВАТА ЕВРОПЕЙСКА РОМСКА СВАТБА    
Общество

Циганският кмет на Каварна ожени син. Колегата му - градоначалникът на морската община Цонко Цонев, пя "Джелем, Джелем" и дари 200 евро. Младоженците, които тази година са абитуриенти, събраха дарове - 5 кила злато и 50 хил. лв., заедно с чисто нова двукатна къща



550 цигани и българи се омешаха на най-голямата за всички времена сватба в Добрич в петък вечер. "Ние сме европейски цигани. Няма сватба по три дена. Един ден сватба и толкоз" - отсече свекърът Мартин Башев, общински съветник в Каварна, но по-известен с прозвището си "ромския кмет на Каварна". Башев ожени 18-годишния си син Радослав за 19-годишната Силвия. Младоженците са все още ученици в Професионалната гимназия по селско стопанство в Каварна. На въпрос какво ще стане с училището, щастливият свекър отвърна: "А, ще си ходят на училище и ще го завършат, те тази година са абитуриенти". Башев добави още, че са избързали със сватбата, защото са искали тя да е първата ромска сватба по европейски. "Искаме да покажем на цяла Европа, че и циганите в България са интелигентни и имат добри обноски. Вижте нашите хора колко изискано са облечени" - добави с гордост Мартин Башев.
Официалното тържество бе изнесено в Добрич, в най-големия ресторант в града. Персоналът на заведението призна, че досега най-голямата сватба е била с 300 човека. Цял следобед сервитьори търчаха да носят столове от близките заведения. И трите зали на ресторанта започнаха да се пълнят цял час преди обявеното начало - 18.00 часа.
Сватбеното тържество стартира в Каварна в 8 часа сутринта с оркестър "Парламент". 100 автомобила, окичени със знамена: вляво - европейското, вдясно - българското, обиколиха цялата Каварненска община и забележителностите на Черноморското крайбрежие. После сватбарите отседнаха в местно заведение. Булката и младоженецът се возеха в последен модел "Мерцедес Е-клас", собственост на братовчед на свекъра. Силвия бе облечена със синя рокля за 400 лева, купена от Варна. Булската й одежда пък бе в бяло. "Роклята е от Полша и струва 1 000 евро" - разкриха посветени братовчедки. През деня булката събра близо 5 кила злато - 2,5 кг от свекъра и свекървата, а останалото от роднини, гости на сватбата. Сватбеният подарък, който дари свекърът на младоженците, си е направо мечта за всяко семейство. "Давам им нотариален акт на името на двамата за двуетажна къща в Каварна, напълно оборудвана и с всякакви екстри, включително и климатиците" - каза Мартин Башев.
Младата двойка бе посрещната в ресторанта с "Ода на радостта", изпълнена от оркестър "Парламент". Водещият на купона говореше и на цигански, и на български. Сред официалните гости бяха кметът на Каварна Цонко Цонев, областният лидер на ГЕРБ Румен Иванов, представители на Дон Цеци. Самият Цветелин Кънчев бил възпрепятстван да пристигне за височайшото събитие, но изпрати подаръка си по заместника си Али Алиев - златен американски долар, чиято парична равностойност е 1 200 лева. Каварненският градоначалник пък подари на младото семейство 200 евро. "Щом сватбата е европейска, и подаръкът ми е в евро. Освен това циганска сватба без хеви метъл не може" - отсече Цонев и извади диск с изпълнения на "Рамщайн", с които поздрави младоженците. За съжаление, заради творчески ангажименти, на тържеството не пристигнаха Ибряма, Любо Нейков и Мартина Вачкова. Това обаче не попречи на сватбарите да купонясват с пълна сила и да се вихрят на дансинга с хора и кючеци до 1 часа след полунощ.
Целият масраф на свекъра за сватбата е около 30 хиляди евро, разкриха братовчеди. Само украсата в ресторанта струва 2 000 лева и е направена от специално наета фирма. 25 лева пък е кувертът на един сватбар. Освен традиционните блюда за един банкет, менюто включваше и бяло вино "Каварненски мускат", "Мерло" и отлежало уиски. За разлика от традиционните български сватби, младоженците приемаха поздравления и подаръци от официалните си места на трапезата. В продължение на три часа сватбарите се изреждаха да кажат "наздраве" на младоженците и да им поднасят подаръците, по-голямата част от които - в пари. Така в крайна сметка Силвия и Радослав Башеви събраха 50 000 лева и 5 кг злато.
 


Сходни връзки

РОМИ И БЪЛГАРИ КУФЯХА НА "РАМЩАЙН" НА ПЪРВАТА ЕВРОПЕЙСКА РОМСКА СВАТБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди