изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:25 EET
РЕКОРД ЗА “ГИНЕС” ПОСТАВИ АМЕРИКАНЕЦ НА КАЛИАКРА    
Любопитно За 60 минути Ашрита Фърман направи 1330 премятания през глава, като измина 24 пъти отсечката между синоптичната станция и втората крепостна стена на древната твърдина

Рекорд за “Гинес” по правене на премятания през глава постави вчера американецът Ашрита Фърман на нос Калиакра. Това е неговото 138-мо поредно постижение, което ще бъде вписано в книгата на световните рекорди.

52-годишният нюйоркчанин направи за 60 минути 1330 предни кълба по асфалтова отсечка с дължина 100 метра, обяви Сергей Къров от екипа на рекордьора. От 12.00 ч. до 13.00 ч. Фърман измина 24 пъти отсечката между синоптичната станция на Калиакра и втората крепостна стена.

“Всичко ме боли и ми се повръща, защото пътят не е равен, но продължавам”, каза американецът, след като секундантите му преброиха 936 премятания за 40 минути.

За да бъде вписан рекорда, Ашрита Фърман трябваше да направи най-малко 900 предни кълба за 1 час, разстоянието е без значение. Проектът за рекорда е негов и досега подобно постижението не е вписано в книгата “Гинес”. За регистрацията му са достатъчни двама свидетели с авторитет в обществото и познания в областта на спорта, както и един представител на медия, каза още Сергей Къров. Той обясни, че основно правило е всяко от кълбата да се прави от клекнала позиция, а не с коленете на земята. Освен това на кандидата се разрешавало да постави на главата, на гърба и на раменете си леки предпазни средства. Позволено е било и спирането за почивка, но без да се спират хронометрите.

По време на изпитанието кандидатът се премяташе с кожено пилотско боне на главата и предпазна кора на гърба. Позволяваше си почивки за по няколко секунди след всяка измината дистанция, а след 53 минути разреши да му пристегнат със лента от скоч китките на ръцете.

Посвещавам рекорда си на своя духовен учител и философ Шри Чинмай, каза Фърман след успешния опит. Той обясни, че избрал Калиакра, след като научил историята на крепостта и легендата за 40-те девойки.

Докато приемаше поздравления, ексцентричният чужденец обяви, че ако не го болят краката, след 8-9 дни ще атакува следващия рекорд на “Гинес”. Подскачайки на един крак той обясни, че трябва да измине 5 километра с минимална скорост 6,5 км/ч. Опита си Фърман обеща да направи във Варна.

От екипа му обясниха, че обичал да чете Книгата на Гинес и да си измисля нови рекорди. Той е автор на 137 вписани рекордни постижения, 53 от тях все още не са пододбрени, в момента работи над други 56 проекта.

Ашрита поставя рекордите в Книгата Гинес в различни страни, като търси емблематични за това места. Собственикът на магазин за здравословни храни има рекорди, които са поставени на Великата китайска стена, на пирамидите в Египет, на Големия Каньон в Америка, на Айфеловата кула и много други необичайни постижения.

Димитър АПОСТОЛОВ

Снимки: авторът

[image2]

ОЩЕ СНИМКИ

 


Сходни връзки

РЕКОРД ЗА “ГИНЕС” ПОСТАВИ АМЕРИКАНЕЦ НА КАЛИАКРА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
РЕКОРД ЗА “ГИНЕС” ПОСТАВИ АМЕРИКАНЕЦ НА КАЛИАКРА
Автор: Anonymous да 2007-01-09 @ 11:18 EET
Половин час след регистрацията на рекорда, Ашрита Фърман направи кратка разходка из околностите на Камен бряг. Беше възхитен от красотите на Северното ни черноморие и обмисляше възможноста да постави нов рекорд или някъкъв символ край култовото място  "Огънчето".

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди