изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:07 EET
Никола Филчев е физическият убиец на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, според Пламен Симов    
Новини София. Председателят на Моряшкия синдикат Пламен Симов заяви, че бившият главен прокурор Никола Филчев е физическият убиец на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, предаде БНР.

Въпреки че за твърдението си се позова на казаното му от застреляния през 2002 година военен прокурор Николай Колев, Симов каза това под клетва, по време на разпита му като свидетел по делото. Както обясни шефът на Моряшкия синдикат, убийството на адвокатката преди седем години било провокирано от отказа й да даде на Филчев 150 000 долара, срещу които бившият главен прокурор обещал да не се правят проверки на сигналите за умишлен фалит на дружеството “Океански риболов”. Убийството било непредумишлено и в състояние на афект, каза още Пламен Симов, позовавайки се на думите на покойния Николай Колев. Родителите на Надежда Георгиева бяха категорични, че става дума за инсинуация, целяща да прикрие ролята на Колев за смъртта на дъщеря им.

Агенция “Фокус” припомня:
На 28 февруари 2000 г. ямболската адвокатка Надежда Георгиева е открита мъртва в дома си в столичния квартал "Стрелбище".
През декември 1999 г. Георгиева напуска Ямбол и тогавашния си работодател – Орлин Аврамов, чийто личен адвокат е, и се установява в София. Два месеца по-късно тя е убита по особено жесток начин.
При първоначалния оглед е установено, че по главата и раменете на жертвата са нанесени 9 удара с кухненски нож. Хладното оръжие не е намерено от полицаите по време на огледа на местопрестъплението.
Сред изчезналите вещи на убитата са адвокатската й чанта, мобилният й телефон и електронният й бележник. На мястото на убийството не са открити чужди отпечатъци от пръсти или вещи, не са намерени косми или влакна от дрехи.
Делото за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева е образувано на 28 февруари 2000 г. и е възложено на Столичната следствена служба (СтСлС).
За убийството на Надежда Георгиева са обвинени трима души - Орлин Аврамов, един от собствениците на ямболската винарна "Стара изба" ООД, Димитринка Калайджиева (бивша секретарка на вече покойния прокурор Николай Колев) и нейният съпруг Пламен Калайджиев. Димитринка е в чужбина и е обявена за международно издирване. Сред обвиняемите по делото за смъртта на Георгиева е и бившият военен прокурор Николай Колев, но той бе разстрелян насред София от неизвестни убийци на 28 декември 2002 година.
През декември 2000 г. главният прокурор Никола Филчев иззема случая от СтСлС и го възлага на Специализираната следствена служба (сега Национална следствена служба). Мотивите на Филчев са, че делото е от фактическа и правна сложност, необходимо е да се проведат процесуално-следствени действия в Ямбол и да се разпитат допълнителни свидетели.
През лятото на 2001 г. при обиск в дома на Орлин Аврамов разследващите намират в пералнята потник, върху който е открито кърваво петно. ДНК-експертизата показва, че кръвта е на Надежда Георгиева.
Кървавото петно позволява на следствието и прокуратурата да очертаят престъпната схема и да повдигнат обвинения срещу споменатите като главни действащи лица.
Орлин Аврамов е заподозрян като физическия убиец на Георгиева, а Софийският градски съд му налага постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Срещу съпрузите Петър и Димитринка Калайджиеви, които са разпитвани през 2000 г. като свидетелите, видели последни Надежда Георгиева жива, са повдигнати обвинения за съучастие в престъплението.
Делото за убийството на Надежда Георгиева започва на 25 март 2004 г. и е докладвано от съдията от Софийския градски съд Георги Колев. По искане на прокуратурата процесът е засекретен.
На 13 юли 2006 г. съдията от Софийския градски съд (СГС) Вера Чочкова връща на прокуратурата обвинителния акт по делото за убийството на Надежда Георгиева. Причината е, че държавното обвинение е допуснало множество груби нарушения при изготвянето на документа. Съдът определя срок на прокуратурата да коригира обвинителния акт.
На 9 октомври 2006 г. Софийският градски съд дава ход на делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. По него подсъдими са Орлин Аврамов, Пламен и Димитрина Калайджиеви.
В дните преди да бъде убита, ямболската адвокатка Надежда Георгиева е работила по прехвърлянето на акции от приватизационен фонд "Отечество" на бизнесмена Кристиян Маслев, собственик на "Натурела груп". За оформянето на тези документи Георгиева очаквала да получи хонорар от 100 000 лв. Това разказва пред съда Орлин Аврамов, един от тримата подсъдими. Другите двама подсъдими са сем. Пламен и Димитрина Калайджиеви. Маслев е убит 20 дни след Георгиева. Георгиева е била в повече от близки отношения с Кристиян Маслев, обяснява Аврамов, който е бил приятел на жертвата. Свидетели по делото твърдят, че тя е била близка и с бившия главен прокурор Никола Филчев.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Никола Филчев е физическият убиец на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, според Пламен Симов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди