изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:15 EEST
Медии на Балканите: Румъния и България помагат за създаването на нова група в Европарламента (ОБЗОР)    
Европейски съюзЕвродепутати от Румъния и България ще помогнат за създаването на нова политическа група в Европейския парламент, пишат днес вестниците на Балканите. Според публикациите на 15 януари ще бъде обявено учредяването на групата на крайнодесните.


Крайната десница в Европейския парламент се надява в най-скоро време да има своя политическа група, след като стана ясно, че български и румънски крайнодесни депутати възнамеряват да се обединят в нова фракция, заяви френския евродепутат от Националния фронт Брюно Голниш.
“Засега нещата са на правилния път. Това все още не е факт, но съм достатъчно голям оптимист”, декларира Голниш. В момента в Европейския парламент има 18 крайнодесни депутати от 7 страни, готови да се присъединят към фракцията, ако тя бъде създадена, уточни Голниш, който може да стане неин председател.

Румъния и България влизат в “Националистическия интернационал”, пише днес букурещкият вестник “Адевърул”. С решителния принос на Румъния и България в Европейския парламент вече ще има крайнодясна формация. Френските, фламандските и италианските националисти обявиха, че с помощта на петима евродепутати от “Велика Румъния” и на един от българската “Атака” са успели да формират ново политическо семейство, посочва изданието.
Повечето медии се позовават на публикация по темата в лондонския вестник “Гардиън”.
Гръцкият вестник “Та неа” публикува статия под заглавие “Крайнодесен подарък в Европейския съюз”. Подзаглавието е “Румъния и България вкарват шестима нефашисти в Европарламента”. Авторът отбелязва, че първият подарък, който правят на Европейския парламент Румъния и България, е нова политическа група на неофашисти и отричащи Холокоста. В статията се отбелязва, че (западно)европейските крайнодесни се противопоставяха на присъединяването на тези две държави. Според правилата в Европарламента, за да се създаде нова политическа група, са необходими поне 19 евродепутати от най-малко пет страни-членки. С влизането си в ЕС на 1 януари 2007 г. Румъния вкарва петима крайнодесни депутати (от общо 35), а България - още един (от общо 18). Според публикация в британския вестник “Гардиън” на първото заседание на парламента за новата година - 15 януари, европейската крайна десница ще превърне една дългогодишна мечта в реалност. А именно - да съобщи за създаването на нова политическа група с почти 20 депутати. Надеждите са те да достигнат 40 от поне шест страни-членки. Председател на групата по всяка вероятност ще е французинът Брюно Голниш. В публикацията се припомня и скандалът около депутата Димитър Стоянов заради изказването му по повод унгарска евродепутатка от ромски произход.
Първият принос за Европа от членството на България и Румъния в ЕС е присъединяването на техните крайнодесни партии към тези на Запад, цинично констатира лондонският “Гардиън”, посочвайки, че именно членството на двете балкански страни спомогна за създаването на парламентарна група на крайнодесните партии в Европейския парламент, предаде македонската телевизия Канал 5. С приемането на България и Румъния в ЕС и с тяхната квота в Европейския парламент, в него се озова и крайнодясната партия “Атака” на Волен Сидеров, както и румънската крайнодясна партия “Велика Румъния” на Вадим Тудор и сега е изпълнено условието за създаване на отделна парламентарна група.
Турският вестник “Заман” пише, че се очаква групата да носи името “Отечеството Европа” или “Самоличност, суверенитет и традиции”. В списъка на вероятните членове на новата група влиза и внучката на италианския фашистки лидер Мусолини – Алесандра Мусолини.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Медии на Балканите: Румъния и България помагат за създаването на нова група в Европарламента (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди