изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:49 EEST
АНГЛИЙСКИ ПИЯНДУРНИК СЕ ГАВРИ С БЪЛГАРСКОТО ПРАВОСЪДИЕ, СЛЕД КАТО ПРАВИ СВИРЕПА КАТАСТРОФА    
Ред и сигурност

Англичанин гледа на българското правосъдие като на безпомощна институция да защити правата на добруджанци. Пияницата дал фалшиф адрес и се укрива, защо не и в дома си в Англия. 45-годишният Уилям Патрик Фостър смлял “Рено” и съборил 16-метрова ограда в Генерал Тошево



На теория 45-годишният британски гражданин Уилям Патрик Фостър е отговорен пред българската правосъдна система за причинена катастрофа в Генерал Тошево преди шест месеца. Това сочат документи, с които НДТ разполага. Практиката обаче е съвсем друга. Вече шест месеца англичанинът се укрива, може би в страната ни, а може би и в дома си в Англия /ако има такъв/, без да е осъден. Потърпевшият добруджанец, а отскоро и гражданин на Европейския съюз, Пенко Василев е с “вързани ръце” и се чуди какво да прави.

“На 03.07.2006 година, на ул. “Добруджа” в Генерал Тошево, Уилям Патрик се движел с несъобразена скорост и след употреба на алкохол се блъснал с личния си “Мерцедес-190 Е”, с рег. № А 670 MAN в паркирания на пътния банкет лек автомобил “Рено 11”, собственост на Пенко Василев, като причинил имуществени вреди на Реното”. Това пише в Констативния протокол на дознателя от РПУ в Генерал Тошево Румяна Вълчева, посетила местопроизшествието.

 Свидетели на разигралата се пияндурска драма твърдят, че около 18 часа британецът бил мъртво пиян и гледайки на България като на дива африканска държава, поискал да влезе с “Мерцедес”-а до маса в заведение. Клиенти веднага се обадили в полицията. Полицаите, като едни етични европейски граждани, които знаят какво правят “бобитата” в Англия, пристигнали и му размахали стоп-палка, но Патрик не се подчинил и форсирал возилото си. Униформените го подгонили из улиците на града, внимавайки британският лъв да не прегази някое дете.

“Добре, че точно тогава, като по чудо, наоколо нямаше деца. Иначе щеше да се случи нещо ужасно. Беше лято и по това време дечурлигата играят навън, а той караше с над 110 километра в час”,  спомнят си генералтошевци.

Пияндурникът Патрик се хакнал в тротоара, после мерцедесът му наръгал челно реното на Пенко Василев, подхвърлил го като на испанска корида, връхлетял върпу електрически стълб и го повалил, а след това сринал и 16-метровата ограда – за жалост, пак Пенко Василев.

 Потърпевшият добруджанец разказа за НДТ: “Бях си вкъщи. Чух удара и помислих, че се е обърнал камион. Излязох и видях русоляв мъж да бяга. Полицаите го хванаха точно срещу мелницата и му взеха документите.”   

“Водачът на автомобил “Мерцедес-190 Е” отказа кръвна проба и тестване с техническо средство за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта. Употребата на алкохол от Уилям Патрик е установена със съдебно-медицинска експертиза. Автомобилът на Уилям Патрик е без валидна застрахователна полица. Автомобилът “Рено 11” на Пенко Василев е с валидна застрахователна полица”, пише Румяна Вълчева в Констативния си протокол от 03.07.2006 година.

Престъплението, което е извършил британският гражданин, е по чл. 343, ал.1, б, А от НК. Наказанието е лишаване от свобода до 3 години.

Ако имахме нещо като американски съд, полициаите най-вероятно щяха да хванат за ухото англичанина и да го изправят пред правосъдието, което да му тресне веднага присъдата и да го опандизи. Впрочем, това би се случило и в родината на пияндурника. Но у нас действителността е друга. По време на престъплението ние все още се страхуваме дали заради един пияница-престъпник България нама да бъзе изолирана от Европейския съюз, а българските полицаи да се окажат виновни, че са дръпнали ухото на един потенциален убиец – гражданин на Великобритания. Така англичанинът, бай Дяко би казал “английското говедо”, е пуснат да си ходи по живо, по здраво.

След два месеца Районната прокуратура в Генерал Тошево решава казуса. “Спирам наказателното производство”,  постановява прокурор Мариян Маринов. Причината е, че Патрик бил потърсен от дознателя на посочения от него адрес, но не бил открит. Същият бил обявен за издирване с телеграма от РПУ в Генерал Тошево от 10.08.2006 г., но никъде не се казва какво е станало нито с издирването, нито с Патрик. “Продължаването на разследването в отсъствието на обвиняемия в значителна степен би затруднило разкриването на обективната истина и нарушило правото му на защита”, обяснява прокурор Маринов и връща материалите по дознанието на водещия разследването за издирване на лицето.

Вестникарски запитано, толкова ли е важно за българската прокуратура с колко литра алкохол се е нальонкал англичанинът-престъпник, за да се стигне до обективната истина, че е престъпно виновен за опита си да влезе с автомобила си в заведение да да премаже в него хора, както и по-късно да унищожи автомобил и ограда и след това да избяга от полицаите? Вестникарски доказано е, че при такъв случай английските полицаи биха го пребили на местопрестъплението, а съдът веднага би го окошарил в името на Нейно Величество Кралицата на Великобритания.

Смляното “Рено” на Пенко Василев е бракувано и вече е дадено за скраб. “Мерцедес”-ът на Патрик пък доскоро стоял в двора на РПУ. Потърпевшият Василев не може да си получи застраховката от “Булстрад”, защото колата на англичанина нямала застраховка. Горкият Василев, как пък не успял да провери дали връхлитащият върху движимата и недвижимата му собственост Патрик няма застраховка. Никой от оторизираните органи не обяснява като как Уилям Патрик е влязъл в България без застраховка на автомобила си и за това дали пък не носи вина някой подкупен държавен служител, респективно държавата.

“Ако аз бях извършил подобно нещо в Англия, щяха да ме линчуват”, казва Василев.

“Не мога да правя коментар по дознанието, тъй като то е в РПУ-Генерал Тошево. Англичанинът трябва да бъде намерен, за да бъде съден”, каза прокурорът по делото Мариян Маринов. “Обърнете се към прокуратурата, тъй като делото е на такъв етап, че според НПК ние не можем да правим коментар”, каза пък говорителят на ОД “Полиция” в Добрич Данчо Минчев.

Потърпевшият Пенко Василев може да потърси правата си чрез граждански иск. “Само че, за да стане това, Уилям Патрик трябва да бъде намерен”, каза Василев. Той ходил с близък роднина във Варна до посочения от англичанина адрес пред полицаите. Адресът се оказал фалшив и такова лице там не живее.

Нашата препоръка към Пенко Василев е шегаджийска, но нека не ни се сърди, защото ние го подкрепяме изцяло и с каквото можем, бихме му помогнали. Та нашата препоръка е Пенко Василев да даде подкуп на управляващ добрички депутат, той пък да подкупи някой висш държаван чиновник, който да нареди поверената му държавна институция да си свърши работата и по такъв начин да възтържествува малката правда.

Голямата правда е в речите на управляващите и в поздравленията им към стъпкания ни народ, че с достойнство е влязал в Европейския съюз.

Мерси и си го сложи отзад този Европейски съюз, след като няма правда за мене! – би казал покойният бай Дяко – Кожухара!

 НДТ

 

 


Сходни връзки

АНГЛИЙСКИ ПИЯНДУРНИК СЕ ГАВРИ С БЪЛГАРСКОТО ПРАВОСЪДИЕ, СЛЕД КАТО ПРАВИ СВИРЕПА КАТАСТРОФА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди