изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:31 EET
ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ СПЪТНИЦИ НА ДЕЦАТА ДО КРАЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ИМ    
ОбразованиеЗаяви директорът на Ресурсния център в Добрич Павлета Димитрова. В момента новата структура работи с 41 деца от цялата област
Официалното откриване на Ресурсния център, който се намира в двора на помощно училище "Д-р Петър Берон", се състоя в края на миналата година.

Реално структурата работи от месец октомври и подпомага интегрирането на деца със специални образователни потребности. Подобни центрове бяха създадени във всички областни центрове в страната по инициатива на Министерството на образованието и науката. Целта е интегрирането на децата със специални образователни потребности в масовото училище или детска градина.
В момента Ресурсният център в Добрич работи с 41 деца от цялата област, заяви директорът Павлета Димитрова. Няма възрастови ограничения. Предвидено е обхващането на деца от 3-годишна възраст до 12 клас. "Искаме да бъдем спътници на децата до края на тяхното образование" - посочи П. Димитрова. Тя заяви също, че се работи в екип както с преподавателите от масовите училища и педагозите в детските градини, така и не на последно място с родителите. В центъра работят шест ресурсни учители, един психолог и един логопед. Идеята е те да намират време за всяко дете поотделно, тоест за индивидуална работа, но така също и за работа в група. Водят се ежедневни консултации както с децата и родителите, така и със специалисти-педагози, които се интересуват от тези въпроси и в класовете им има ученици със специални образователни потребности.
На 24 януари предстои заседание на екипа за комплексно педагогическо оценяване към Регионалния инспекторат по образование. Тази комисия насочва децата към Ресурсния център. За целта е необходим медицински документ, а, ако няма такъв, личният лекар насочва детето към специалист и се издава експертно решение, обясни Павлета Димитрова. Другият необходим документ пред екипа за комплексно педагогическо оценяване е психолого-педагогическият статус, който се издава от масовото училище.
"Очакваме положителни резултати от нашата работа, които от една страна да бъдат свързани с това децата в масовото училище да приемат своите връстници със специални образователни потребности" - коментира още П. Димитрова и добави, че резултатите от работата ще проличат и от постиженията на децата в тяхното обучение.
 


Сходни връзки

ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ СПЪТНИЦИ НА ДЕЦАТА ДО КРАЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ИМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди